iplus nie działa a działał..

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Danielo
Początkujący użytkownik forum

iplus nie działa a działał..

Post autor: Danielo »

Witam. Wczoraj poszedłem do kolegi bo mu przestał działać net, okazało sie ze kabel usb do modemu sie zepsuł, wymieniłem i net smigł, ale ledwo wczytywał stronki, wiec pomyslałem ze wprowadzimy jakis serwer DNS, po wpisaniu net przestał działąś\ć, teraz gdy wchodzimy w ustawienia TCP nie ma zadnych wprowadzonych konfiguracji, tak jak bym nic nie zmieniał, ale nat dalej nie działą od wczoraj. Próba połączenia trwa bardzo długo, az wyskoczy komunikat z enie mozna nawiazac polączenia EDGE i czy ma być połączone po CSD, nawet jeśli chcemy po csd to i tak nas nie połączy.. Co sie mogło stać? jak skonfugurowac połaczenie optyalnie? czy konfigurowac TCP? Z góry dziekuję i pozdrawiam.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: iplus nie działa a działał..

Post autor: YaHooo »

To, że ustawienie TCP powracają do standardowych to wina tego, że używasz iPlus Manager'a. Usuń tą aplikację i zrób tak jak pisze w :faq: o konfigurowaniu połączenia Dial-up. Powinno zadziałać, jeżeli to nie jest wina BTS.
Taka mała uwaga nie polecam łączenia po CSD bo wtedy przyjdzie Ci większy rachunek.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Danielo

no dokładnie, w komunikacie pisało ze po csd nie jest rozliczany wg rachunku.. ;/ głupota.. Bardzo dziękuję za aodpowiedź :)

a jeszcze jedno, wiec gdzie moge szukac serwerów dns dla iplusa?

[ Dodano: 2008-02-29, 11:38 ]
faktycznie wszystko jest w FAQ :) dzieki i nie zawracam juz głowy, tylko jeszcze gdybys mi powiedział jakiego programu najlepiej używać (managera)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Co do DNS to proponuję wstawienie OpenDNS:
preferowany: 208.67.222.222
alternatywny: 208.67.220.220

[ Dodano przez: YaHooo: 2008-02-09 10:44 ]
Co do menadżera to najlepiej jest nie używać żadnego tylko łączyć się przez dial-up

[ Dodano przez: YaHooo: 2008-02-09 10:57 ]
Albo używać tego od producenta modemu >TU< masz linka do posta o tych programach dla modemów
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Danielo

Już śmiga pięknie, tylko nie wiem jaki powinien mieć transfer ściągania plików przy modemie na EDGE.. bo max ściąga z prędkością 15kb/s, a przed defragmentacja dysku 5kb/s. to dobra czy słaba prędkość? zasięgu ma 3 kreski, wiec jest raczej dobry.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Danielo pisze:max ściąga z prędkością 15kb/s, a przed defragmentacja dysku 5kb/s. to dobra czy słaba prędkość?
Jeżeli się nie pomyliłeś w jednostkach to moim zdaniem jest to słaby wynik, bo na GPRS można wyciągnąć do 53,6 kb/s, a Ty powinieneś mieć więcej bo używasz EDGE. Bo realnie na EDGE można ściągać do ok. 236,8 kb/s. Ja na obrzeżach mojego miasta wyciągam max. 100kb/s. Jeżeli pomyliłeś to masz 15kB/s=8*15kb/s=120kb/s, więc raczej dobrze.
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: LuKaSh »

YaHooo pisze:Danielo napisał/a:
max ściąga z prędkością 15kb/s, a przed defragmentacja dysku 5kb/s. to dobra czy słaba prędkość?
Jeżeli się nie pomyliłeś w jednostkach to moim zdaniem jest to słaby wynik,
Danielo zapewne chodzilo o 15 KB/s :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

luki19910221 pisze:Danielo zapewne chodzilo o 15 KB/s :ok:
Mi się też tak zdaje, ale lepiej jest się zapytać :)
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: LuKaSh »

No tak bo jesli to rzeczywiscie bylo 15 KB/s to jest to EDGE (jak na 3 kreski to dobre) :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A jeśli to by miało być naprawdę 15kb/s no to ja bym na miejscu Danielo się załamał. Przecież nawet na to forum wejść się nie da przy takiej prędkości w rozsądnym czasie :cry: Chyba, że ktoś lubi często parzyć kawę :cwaniak:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

YaHooo pisze:ja bym na miejscu Danielo się załamał. Przecież nawet na to forum wejść się nie da przy
Tak, jeżeli to byłoby 15kb/s, to faktycznie kiepsko,ale jeżeli 15kB/s, to wcale nie byłoby jeszcze tak źle. Ja na stałym łączu miałem niedawno jeszcze tylko 30kB/s
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Danielo

15KB/s :) wiec chyba nie jest tak źle :) dzieki koledzy ;)
ODPOWIEDZ