Huawei E220 z zewnętrzną anteną

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Wujek
Początkujący użytkownik forum

Re: Huawei E220 z zewnętrzną anteną

Post autor: Wujek »

Próbowałem rozmontować tylko nie mogę zdjąć górnej pokrywy. Wszystko się zgadza z rysunkami. Może mi ktoś powie jaka antena i złącze będzie pasowało.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Wujek, łącznie zmieniany 1 raz.
Wuj
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Chłopaki macie to w kolejnych linkach na początku tematu jakie to są konektory. :cfaniak:
Awatar użytkownika
Hydzio14

Post autor: Hydzio14 »

Właśnie jestem po zdemontowaniu naklejki z blueconnect i co ujrzały moje oczęta :szok: ? Te ............. z huawei-a przygotowali wyjście na zewnętrzną antene bo dziura w obudowie jest fabryczna :klnie: Jutro jade po pracy do "świata elektroniki" w poznaniu i postaram się dobrać jakiś konektor. Jak tylko coś poszukam to zaraz napisze. Fajnie było by jak by to zadziałało bo ikona z 3G na moim telefonie znika około 1,5km od domciu.więc kierunkowa antena powinna łapać HSDPA :D :yupi:

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-01-30, 21:21 ]
Proszę o odpowiednie dobieranie słów.
Wyciąłem ten nieprzyjemny wyraz.
Ostatnio zmieniony 2008-01-30, 21:20 przez Hydzio14, łącznie zmieniany 1 raz.
Wujek

Wyjście rzeczywiście jest : :hurra: Może ktoś mi powie gdzie we Wrocławiu jest sklep z antenami i konektorami
Wuj
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Wujek pisze:Może ktoś mi powie gdzie we Wrocławiu jest sklep z antenami i konektorami
Co do Anten i konektorów, to masz zdaje się tam oddział Dipola? Co do samych konektorów, to w każdym dobrym sklepie elektronicznym, których we Wrocku jest na pęczki powinno coś się znaleźć.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
jarlip

diody w huawei e220

Post autor: jarlip »

mam takie pytanie, uzywam tego modemu w uk siec t-mobile i jak jest zalogowany w hsdpa to działa super (wtedy kolor diody jest turkusowy)ale jak sie przełącza na 3G to net w ogóle nie działa (dioda jest niebieska) natomiast jak zapali się zielona to soft pokazuje że działa w gprs i wtedy internet znowu działa(bardzo wolno ale działa). Pytanie brzmi czy coś jest nie tak z modemem czy jest może jakiś sposób konfiguracji. Powinien chyba we wszystkich zakresach działać?
i jeszcze jedno pytanko czy ktoś wie jak zdjąć z tego simlock
trelek18

Post autor: trelek18 »

rozkręciłem dzisiaj ten modem i zdaje mi się że to nie jest gniazdo U.FL męskie tylko U.FL żeńskie, a więc konektor jakiego trzeba byłoby użyć to U.FL męski ale skąd taki wziąć (a może przelutować gniazdo z U.FL (f) na U.FL (m)). Jak ktoś dopasuje w końcu ten konektor niech się wypowie. :papa:

[ Dodano: 2008-02-01, 18:19 ]
Poszukałem, poczytałem i dowiedziałem się że jest to gniazdo Hirose MS 156. Jest to złącze serwisowe do sprawdzania czy sprzęt działa zaraz po wyprodukowaniu :szok: . Prawdopodobnie dostanie takiej przejściówki jest bardzo trudne a jeżeli się uda coś wyszukać to nie będzie to tania rzecz. A więc podłączenie zewnętrznej anteny do tego modemu nie będzie takie proste jak by się wydawało :( . Jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat niech się wypowie.
trelek18
goska

Post autor: goska »

witam serdecznie
jestem nowa(całkiem zielona w tych sprawach) i nie znam sie za bardzo jak by coś to przepraszam ;)
z tego co tu wyczytałam to nie da sie nic zrobic żeby :niepewny: polepszyc zasięg na tym modemie ?
moja siostra własnie zakupiła sobie blueconnecta z modemem huawei e220 no i ma problemy z zasiegiem w domu :dobani: ( ledwo co dwie kreski które ciagle uciekaja) ale na dworze jest lepiej :ok:
choć nieraz sie trafi ze na jednej kresce w domu chodzi całkiem ok . no i o co w tym chodzi? :zdziwko:
jakby ktoś mógł to prosze o pomoc (czy da sie coś z tym zrobić ) z góry dzieki ;)
darius

Post autor: darius »

Tez mialem podobny problem :( u mnie starczylo przeniesc modem do innego pokoju i z gprs/edge skoczyl zasieg na 3G/HSDPA :ok: Zalezy wszystko w jakim zasiegu jestes i jak daleko od nadajnika.
Lev-3G/HSDPA-800
MartinLuterKing
Użytkownik forum

Post autor: MartinLuterKing »

Witam wszystkich.
Rozebralem ten modem jest skrecony ta srubka i jest szczepiony na 6 zatrzaskow dlatego tak ciezko go rozebrac.
We wroclawiu nie znalazlem nigdzie takiego konektorka wszyscy mowia ze niema.
Ale na gieldzie elektronicznej kupilem konektor do telefonu motorola tylko nie wiem jaki model, czpien ktory jest w konektorze pasuje bardzo dobrze do modemu i jest ruchomy wiec wciskajac go sie poddaje jedynie masa nie trzyma sie mocno wiec docisnalem caly konektor do modemu i owinalem go tasma wyglada troszke prowizorycznie to co zrobilem ale wszystko bardzo dobrze dziala :)
Przed podlaczeniem anteny zewnetrznej zasieg byl na 2-3 kresk i prawie caly czas zrywalo polaczenie a teraz jest zasieg na 5 i jak dla mnie transfer jet ok.
A antena to akt20
Wujek

Mam prośbę możesz dokładniej napisać gdzie na giełdzie kupiłeś ten konektor.Nigdy tam nie byłem.We Wrocławiu jestem od niedawna;
Wuj
MartinLuterKing
Użytkownik forum

Post autor: MartinLuterKing »

Jest to ulica robotnicz z tylu dworca swiebodzkiego w niedziele sa tam tlumy ludzi jak sie kogos spytasz gdzie jest gielda elektroniczna to na pewno Ci powiedza.
Tylko tak jak pisalem ze nie jest to oryginalny konektor ale lepszy taki niz zaden :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez MartinLuterKing, łącznie zmieniany 1 raz.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Wujek pisze:możesz dokładniej napisać gdzie na giełdzie kupiłeś ten konektor
Nie wiem czy chodzi Ci o położenie giełdy we Wrocławiu czy dokładnego "punktu sprzedaży" na samej już giełdzie? Bo jeżeli to pierwsze, to tu masz mapkę: >KLIK< tam gdzie strzałka tam jest giełda.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

MartinLuterKing pisze:nie jest to oryginalny konektor ale lepszy taki niz zaden :)
Możesz tu zamieścić fotkę ?
misiek172

Post autor: misiek172 »

kurcze rozebrałem swojego blueconnecta, zlozylem bo patrze ze nie typowy konektor i co? nie działa :D nawet sie lampeczka nie swieci, zdech na max! co robic? na płytce nie ma sladu zarysowania... wiec nei widac zebym ja cos zrobil.... co on ma autodestrukcje po otwarciu? :D

czy inny blueconnect z allegro po przelozyeniu karty sim bedzie odrazu normalnie dzialal?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

misiek172 pisze:kurcze rozebrałem swojego blueconnecta,
:rotfl2: Jak udało ci się to zrobić :rotfl2:
misiek172 pisze:na płytce nie ma sladu zarysowania... wiec nei widac zebym ja cos zrobil....
: Być może jak go składałeś coś mogło się uszkodzić i teraz masz big problem :cwaniak:

[ Dodano: 2008-02-07, 18:42 ]
misiek172 pisze:czy inny blueconnect z allegro po przelozyeniu karty sim bedzie odrazu normalnie dzialal?
Jeśli nie będzie miał innego simlocka niż na Erę to będzie działał.
misiek172

Post autor: misiek172 »

wszystko byłoby pieknie gdyby nie fakt, że najtańszy e220 na allegro kosztuje 400zł!!! xxxx co teraz? :/

dobra wiadomośc: naprawa w salonie ery bez gwarancji do 100zł
zła wiadomośc; wysyłają do warszawy, czyli minimum 3 tygodnie czekania.... ;/
Ostatnio zmieniony 2008-02-07, 19:48 przez misiek172, łącznie zmieniany 1 raz.
czacza20

Post autor: czacza20 »

Wszyscy tu dużo piszecie o sposobach poprawienia zasięgu na tym modemie, ale czy ktoś z was znalazł jakiś sposób aby faktycznie ten zasięg się poprawił, a jeżeli tak to niech się pochwali na forum, może inni też skorzystają z tych wskazówek w tym i ja. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Przecież masz na pierwszej stronie tego tematu. A w praktyce na drugiej stronie tego tematu:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=67992#67992
czacza20

Post autor: czacza20 »

Witam ponownie, czy ktoś z was próbował podłączać do tego modemu konektor indukcyjny (przyklejany, taki jak do telefonu GSM)wraz z anteną zewnętrzną, a jeżeli tak to z jakim efektem??
Awatar użytkownika
Hydzio14

tu jest link do konektora którega ja zakupiłem http://www.allegro.pl/item316592289_pig ... niej_.html

jeszcze nie podłączyłem anteny(musze kupić) więc nie wiem jaki efekt ale złącze U.FL pasuje
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Czyli to jest tak jak pisałem na pierwszej stronie, że ten wtyk to U.FL(f) ?
Awatar użytkownika
Hydzio14

trelek18 pisze:Poszukałem, poczytałem i dowiedziałem się że jest to gniazdo Hirose MS 156. Jest to złącze serwisowe do sprawdzania czy sprzęt działa zaraz po wyprodukowaniu . Prawdopodobnie dostanie takiej przejściówki jest bardzo trudne a jeżeli się uda coś wyszukać to nie będzie to tania rzecz. A więc podłączenie zewnętrznej anteny do tego modemu nie będzie takie proste jak by się wydawało . Jeżeli ktoś wie coś więcej na ten temat niech się wypowie.
a jeśli to rzeczywiście jest to gniazdo serwisowe to po podłączeniu anteny pod to będzie wielka d..a :cry:
podłączyłem konektor z 20cm kablem i nic się z zasięgiem nie zmieniło-a myśle że chociasz jedna kreska mogłaby wskoczyć a tu nic :szok:

ps. jaką antene kupić żeby pracowała w HSDPA?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Hydzio14 pisze:a jeśli to rzeczywiście jest to gniazdo serwisowe
Serwisowe ? Do czego serwisowe ? Dwustykowe gniazdo raczej nie służy do przenoszenia danych ( I2C Jtag ) a z tego co widzę to jeden to już masa. Natomiast widzę na zdjęciu to właśnie do anteny wewnętrznej jest zwarta druga ścieżka. Sprawdź może jeszcze jakimś miernikiem testem na zwarcie.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Zupełnie nie rozumiem podejścia konstruktorów tego modemu. Nie mogli po prostu dać ten wtyk od anteny na zewnątrz?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Blido pisze:Nie mogli po prostu dać ten wtyk od anteny na zewnątrz?
Zadzwoń, albo napisz i zapytaj. :)

Huawei Technologies Co., Ltd.
Bantian, Longgang District
Shenzhen 518129, P.R.China
Tel : 0086-755-28780808
E-mail: [email protected]

Mobile Phone & Fixed Network Terminals

Publication Editorial Dept. of Huawei Technologies

Warsaw, Poland
Sienna Center, 6th Floor, ul. Sienna 75, 00-833 Warsaw, Poland
Tel: 0048-22-3551800
Fax: 0048-22-3551886
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Zadzwoń, albo napisz i zapytaj. :)
Dzięki, od razu wyślę im projekt nowego modemu, będzie to Huawei e220BE (Blido's Edition) a oni docenią mój geniusz, zatrudnią na wysokim stanowisku i będę zarabiał kupę szmalu (szajs, tylko że chiński strasznie trudny)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Blido pisze:docenią mój geniusz, zatrudnią na wysokim stanowisku i będę zarabiał kupę szmalu
To procent dla mnie za pomysł i kontakt. :P

A na poważnie zadajesz pytanie "dlaczego?". Tego na forum ci nikt nie powie więc pytanie raczej głupie. ;) No a kontakt zawsze jest i możesz zapytać. :)

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-02, 16:04 ]
ja.michal pisze:To procent dla mnie za pomysł i kontakt. :P
Panowie, czy nie zauważyliście twórcę tematu ? Osiemdziesiąt procent dla prawdziwego pomysłodawcy.
Nowe OT. :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:A na poważnie zadajesz pytanie "dlaczego?"
To było pytanie retoryczne. Po prostu dziwi mnie, dlaczego konstruktorzy umieścili wtyk antenowy we wnętrzu urządzenia.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Blido pisze:To było pytanie retoryczne. Po prostu dziwi mnie, dlaczego konstruktorzy umieścili wtyk antenowy we wnętrzu urządzenia.
Rozumiem. :) Dużo osób się zastanawia i nie nabija postów. :roll:

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-02, 16:23 ]
Panowie kończymy tą zabawę jeśli żaden z was nic nie chce konkretnego dodać do tematu. Resztę wytłumaczcie sobie na PW.
Ostatnio zmieniony 2008-03-02, 16:23 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ