Kiedyś o to pytałem. Czy jest gdzieś HSUPA w Plusie ? To tak OT.SQ08 pisze:Może Plus przeprowadza jakieś konserwację lub HSUPA na wielu nadajnikach być może też jest jakaś awaria...
HSUPA w Plusie
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: HSUPA w Plusie
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
bob pisze:Czy jest gdzieś HSUPA w Plusie ?
Bob Według http://media2.pl/telekomunikacja/33178- ... hsupa.html Plus posiada w wielu miejscach w Polsce HSUPA.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak czytam te doniesienia tylko nie mogę tego znaleźć na forum.SQ08 pisze:Plus posiada w wielu miejscach w Polsce HSUPA.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- SQ08
Hmm właśnie to dziwne nikt u nas na forum nie meldował się, że ma HSUPA...
albo ? Ale jeżeli na paru portalach telekomunikacyjnych podają, że Plus ma HSUPA to jednak coś w tym musi być i naprawdę tak jest.

“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na pewno jest to wynikiem braku sprzętu HSUPA w Plusie. Tak myślę. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ty bob nie masz przypadkiem HSUPA?bob pisze:Na pewno jest to wynikiem braku sprzętu HSUPA w Plusie. Tak myślę.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja mam z wolnego rynku bo Orange też tu ściemnia i sprzedaje starocie i jedynie Era która mnie wkurza swoim zasięgiem w GOP udostępnia taki sprzęt.ja.michal pisze:Ty bob nie masz przypadkiem HSUPA?
- SQ08
Aaa nie Bob ma takie szczęście, że mieszka niedaleko budynku TP na którym znajduję sie NodeB Orange w raz z HSDPA i HSUPA. Jak mogłeś zapomnieć przecież to Bob był pierwszym który testował HSDPA i HSUPA Orange i podał na forum te informację...
Ehmm to były czasy

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Kiedyś to rzadko zaglądałem na forumSQ08 pisze:Jak mogłeś zapomnieć przecież to Bob był pierwszym który testował HSDPA Orange

- bob
- Guru bezprzewodowy
- SQ08
ja.michal pisze:Kiedyś to rzadko zaglądałem na forum
No tak, ale takie rzeczy trudno zapomnieć nawet jak się rzadko na forum zaglądało musiałeś ten temat zoabczyć... Pierwsze info o HSDPA w Polsce wyszło od Bob'a to była wiekopomna chwila

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-02, 19:28 ]
Ja wydzielam ten wątek.
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
O to samo miałem pytać....bob pisze:SQ08, Ty to pamiętasz ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
W Bielsku jestbob pisze:Czy jest gdzieś HSUPA w Plusie ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Fakt jest i zastanawia mnie jeszcze ta prędkość. Czy może jest to wynikiem zanieczyszczenia systemu ? Wątpię, że operator nie ma czegoś w okolicach 1Mbps.Patryk_ pisze:HSUPA niewątpliwie jest

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Niestety to screen z testu robionego w godzinach szczytu,z nodeB w samym centrum miasta.bob pisze:Wątpię, że operator nie ma czegoś w okolicach 1Mbps.
W nocy DL "idzie" ciągle 1.6 Mbit/s,UL 1.2 Mbps (testowane na N6120 jeszcze przed update firmware'u na obsługujący DL 3.6,teraz DL powinno być w granicach 3 Mbps).
Także w Tychach (Żwakowie,troche na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok, rozumiem.Patryk_ pisze:Niestety to screen z testu robionego w godzinach szczytu,
Z tego co zaobserwowałem w Orange to UL jest raczej niezmienny i wynosi ok. 1-1,2Mbps o różnych porach i w różnych miejscowościach.Patryk_ pisze:W nocy DL "idzie" ciągle 1.6 Mbit/s,UL 1.2 Mbps
Patryk_ pisze:Także w Tychach (Żwakowie,troche na <font color="#FF0000"><b>***Cenzura***</b></font>)
Muszę to sprawdzić w tej części naszej konurbacji.
Być może ale jak na razie przynajmniej ja nie miałem problemu z tą technologią na pomarańczowej karcie.Patryk_ pisze:w Katowicach na niektórych stacjach (a na niektorych nie na nawet HSDPA)
-
- Początkujący użytkownik forum
W Warszawie na Stegnach jak na razie hsupa nie działa. Max. upload to około 300 kb/s czyli bez zmian. Ciekawe jak jest w innych częściach miasta.
Modem option globetrotter express hsupa iplus
Modem option globetrotter express hsupa iplus
-
- Guru bezprzewodowy
Ja też pamiętam, tylko wtedy czytałem forum (nie miałem konta). Wakacje 05, albo 06.bob pisze:SQ08, Ty to pamiętasz ?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Bardzo mi miło, że to pamiętacie.
Tu jest wątek o tym http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2883
Zrobiłem OT ale najwyżej później wydzielę.

Tu jest wątek o tym http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=2883
Zrobiłem OT ale najwyżej później wydzielę.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Update - chyba już na każdym nodeB jest HSUPA - sprawdzone dzisiaj na kilkunastu nodeB w Bielsku i na terenia Tychów,Katowic,Zabrza - miałem trochę czasu,to się pobawiłem
Sprawdziłem celowo także BTSy,na których do niedawna był tylko "czysty" UMTS,np.na terenie CH Dąbrówka w Katowicach - jest już HSxPA
Oby tak dalej,teraz czas na EDGE 1Mb![:]](./images/smilies/splash.gif)

Sprawdziłem celowo także BTSy,na których do niedawna był tylko "czysty" UMTS,np.na terenie CH Dąbrówka w Katowicach - jest już HSxPA

Oby tak dalej,teraz czas na EDGE 1Mb
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wspaniała wiadomość dla nas konsumentów. Zawiedzie Orange będzie Plus.Patryk_ pisze:Update - chyba już na każdym nodeB jest HSUPA - sprawdzone dzisiaj na kilkunastu nodeB w Bielsku i na terenia Tychów,Katowic,Zabrza - miałem trochę czasu,to się pobawiłem

-
- Stały użytkownik forum
Zeby tak jeszcze byl roaming wewnetrzny darmowyWspaniała wiadomość dla nas konsumentów. Zawiedzie Orange będzie Plus.Tak jak zawodzi teraz Era ( gsm, 3G ) więc jest Orange.

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Osiągnąłem prędkości maksymalne w przedziale 850-1000 kbit/sbob pisze:Jeszcze pytanie jakie prędkości ( oczywiście te realne przy wysyłaniu pliku ) ?

- bob
- Guru bezprzewodowy
O to byłby wypas.cysio pisze:Zeby tak jeszcze byl roaming wewnetrzny darmowy

I pomyśleć, że jeszcze tak niedawno internet komórkowy miał takie śmieszne prędkości.Patryk_ pisze:Osiągnąłem prędkości maksymalne w przedziale 850-1000 kbit/s

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Oj się GPRS-u naużywałem...i po chorych stawkachbob pisze:I pomyśleć, że jeszcze tak niedawno internet komórkowy miał takie śmieszne prędkości.
A odnośnie Plusa to by sie jeszcze przydało wdrożyć 3G w takich zapomnianych ~100-tysięcznych miastach jak Mysłowice,Jaworzno,Rybnik,Żory,czy nawet w mniejszych,ale ważnych regionalnie ośrodkach jak Cieszyn...
- bob
- Guru bezprzewodowy
No tak zapomniano o jednej z największych konurbacji w Europie i największej w kraju.Patryk_ pisze:takich zapomnianych ~100-tysięcznych miastach jak Mysłowice,Jaworzno,Rybnik,Żory