Czy musze kupowac nowy router?
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Czy musze kupowac nowy router?
Witam. Wlasnie przerzucam sie na internet radiowy. Chcialbym wiedziec czy bede musial wymienic swoj router bezprzewodowy ktory ma modem pod neostrade na router z annex b?
Czy wystarczy ze dokupie jakis osobny modem i podlacze przed starym routerkiem?
Czy wystarczy ze dokupie jakis osobny modem i podlacze przed starym routerkiem?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Czy musze kupowac nowy router?
Jak masz annex a czyli pod neostradę to nie zadziała ci na annex b.
Podłączenie modemu przed routerem raczej nie będzie możliwe. Musiał by nadawać w standardzie annex a, a takiego czegoś chyba nie robią.
Musisz, albo zmienić router z annexem a na taki z anexem b,
lub,
kupić router tylko z wejściem WAN i do niego podpiąć modem.
Sądzę, że lepszym rozwiązaniem jest zakup routera na annex b.
Podłączenie modemu przed routerem raczej nie będzie możliwe. Musiał by nadawać w standardzie annex a, a takiego czegoś chyba nie robią.
Musisz, albo zmienić router z annexem a na taki z anexem b,
lub,
kupić router tylko z wejściem WAN i do niego podpiąć modem.
Sądzę, że lepszym rozwiązaniem jest zakup routera na annex b.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A ja sadze, ze sytuacja wyglada zupelnie inaczej.
Jesli przerzucasz sie na net radiowy to nie interesuje cie ani Annex A ani Annex B, bo sa to standardy transmisji dla DSLa.
Napisz wiecej co to za net radiowy. Najpewniej bedziesz potrzebowal routera bez modemu.
Jesli przerzucasz sie na net radiowy to nie interesuje cie ani Annex A ani Annex B, bo sa to standardy transmisji dla DSLa.
Napisz wiecej co to za net radiowy. Najpewniej bedziesz potrzebowal routera bez modemu.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt mi się wydaje, że to netia i wawimex chce ją rozdzielić po domu routerem.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A skad takie wnioski?Jo_gurt mi się wydaje, że to netia i wawimex chce ją rozdzielić po domu routerem.

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Bo netia ma annex b. Chociaż... Faktycznie dziwne. Bo do WiMax-a jest raczej inne rozwiązanie, modemy itd.Jo_gurt pisze:A skad takie wnioski?

No będzie najlepiej.Jo_gurt pisze:No ale niech sie wypowie zalozyciel tematu

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Netia ma Annex B na kablu w ADSLu. W WiMAXie nie ma czegos takiego jak modem w ogole.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Bo to działa na kartę sieciową.Jo_gurt pisze:W WiMAXie nie ma czegos takiego jak modem w ogole.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
No właśnie coś mi się nie zgadzało.Jo_gurt pisze:W WiMAXie nie ma czegos takiego jak modem w ogole.

No to czekamy na wawimex bo jak widać zainteresowanego samego nie ma.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
sprawa wyglada tak:
do neostrady juz nie mam sily poniewaz tutaj gdzie mieszkam to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sie nie sprawdza.
a radiówke bede mial od prywatnej firmy ktora sie trudni udostepnianem netu, ale nie zadne Netia
antena wisi na maszcie razem z routerem a do kompa idzie skrętka rj-45.
w domu stoi moj prywatny linksys wrt 354g przez ktorego mialem interent z tp i rozdzielalem bezprzewodowo.
teraz sie zastanawiam czy jak podlacze skretke rj-45 do jednego z 4 wbudowanych hubów to czy bedzie działalo czy nie?
do neostrady juz nie mam sily poniewaz tutaj gdzie mieszkam to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> sie nie sprawdza.
a radiówke bede mial od prywatnej firmy ktora sie trudni udostepnianem netu, ale nie zadne Netia

antena wisi na maszcie razem z routerem a do kompa idzie skrętka rj-45.
w domu stoi moj prywatny linksys wrt 354g przez ktorego mialem interent z tp i rozdzielalem bezprzewodowo.
teraz sie zastanawiam czy jak podlacze skretke rj-45 do jednego z 4 wbudowanych hubów to czy bedzie działalo czy nie?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najpewniej nie bedzie dzialalo. Dlatego trzeba bedzie kupic router. Ale na pocieszenie powiem, ze routery bez modemow sa o wiele tansze i ich ceny zaczynaja sie od 70-80zl (TP-Link). Wszystko zalezy jeszcze od tego jak zabezpieczona jest taka siec - limit TTL, filtr MAC?wawimex pisze:rj-45 do jednego z 4 wbudowanych hubów to czy bedzie działalo czy nie?
-
- Użytkownik forum
czy bedzie sie nadawal ten router?
http://www.allegro.pl/item316549992_ovi ... w_qos.html
http://www.allegro.pl/item316549992_ovi ... w_qos.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ma wejście WAN więc będzie się nadawał.wawimex pisze:czy bedzie sie nadawal ten router?
http://www.allegro.pl/ite...500_mw_qos.html
Zastanawia mnie tylko czy masz aż tak duży dom, żeby brać taki mocny router. Na moje oko wystarczył by Linksys WRT54GC. Jest tańszy od OVISLINKa.
No ale jeszcze niech się koledzy wypowiedzą.

Linksys WRT54GC:
http://www.allegro.pl/item320701302_rou ... _fakt.html
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To w linku to w zasadzie jest AP z dodana funkcjonalnoscia NAT. Wolalbym dorzucic te 25zl i kupic Linksys WRT54GL.
Natomiast jesli kasa nie jest problemem to wybralbym Asus WL-500g Premium.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jo_gurt to już tobie zostawiam ten temat.
Ja w routerach nie siedzę. Maiłem do czynienia z d-linkiem (nie pamiętam modelu), z netgearem (też nie pamiętam modelu), z linksysem wag200g i WRT54GC.
Najlepiej z tego całego towarzystwa linksysy chodziły.

Najlepiej z tego całego towarzystwa linksysy chodziły.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja rowniez polecam Linksysyja.michal pisze:Najlepiej z tego całego towarzystwa linksysy chodziły.

- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
co do D-Linka to najpopularniejszy to DI-524
do tego jesli dom jest duzy, to polecam jakas antenke 5 dBi - TP-Link'a, posiadam takową i w domu i w ogródku łapie neta bez problemu
do tego jesli dom jest duzy, to polecam jakas antenke 5 dBi - TP-Link'a, posiadam takową i w domu i w ogródku łapie neta bez problemu

-
- Użytkownik forum
Fajny jest ten asus, a jak wyglada w nim konfiguracja?Jo_gurt pisze:To w linku to w zasadzie jest AP z dodana funkcjonalnoscia NAT. Wolalbym dorzucic te 25zl i kupic Linksys WRT54GL.
Mialem kiedys d-linka to ciezko bylo mi sie odnalezc w nim, a teraz mam linksys i jest calkiem prosty w obsludze takich podstawowych rzeczy.
Czy ten asus ma wiekszy zasieg niz moj linksys z wbudowana antena?
I ostatnie pytanie, czemu nie polecasz tego routera ktorego link podalem wczesniej?
- SQ08
- Stary wyga bezprzewodowy
Osobiście mogę Ci polecić Asusa bo go mam. Konfiguracja w cale nie jest taka trudna jak się może wydawać, ten router posiada dużo ciekawych funkcji, nim nawet możesz rozdzielić internet GSM, w tej cenie to był by dobry wybór. Jeżeli masz jakieś pytanie dotyczące tego routera to pisz.
“The only problem with Microsoft is they just have no taste..and they don't bring much culture into their products.”
Steve Jobs.
Steve Jobs.
-
- Użytkownik forum
a jak jest ze stabilnoscia pracy tego urzadzenia?SQ08 pisze:Osobiście mogę Ci polecić Asusa bo go mam. Konfiguracja w cale nie jest taka trudna jak się może wydawać, ten router posiada dużo ciekawych funkcji, nim nawet możesz rozdzielić internet GSM, w tej cenie to był by dobry wybór. Jeżeli masz jakieś pytanie dotyczące tego routera to pisz.
gdzies czytalem ze ma dwie antenki a na zdjeciach widze tylko jedna?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najlepiej zajdz na strone asusa i przegladnij manualawawimex pisze:Fajny jest ten asus, a jak wyglada w nim konfiguracja?

Na to ciezko mi odpowiedziec. Trzeba by miec oba urzdzenia i sprawdzic.wawimex pisze:Czy ten asus ma wiekszy zasieg niz moj linksys z wbudowana antena?
Nie tyle nie polecam co mozna znalezc cos lepszego w podobnej cenie. Glownie chodzi o mozliwosci konfiguracyjne. Funckjonalnosc routera/bramki do takiego OvisLinka wydaje sie dodana troche "na sile" i jest mocno podstawowa. Na poczatku wystarczy do samego dzialania, ale jak za jakis czas stwierdzisz, ze potrzebujesz QoSa, skrypty lub dysku sieciowego na USB czy sieciowej drukarki i potrzebne beda kolejne wydatki. Z drugiej strony taki OvisLink jest jednym z najlepszych na rynku SOHO Access Pointow i jakbys szukal Access Pointa to wlasnie jego bym ci polecil.wawimex pisze:I ostatnie pytanie, czemu nie polecasz tego routera ktorego link podalem wczesniej?
-
- Użytkownik forum
To chyba wezme tego asusa skoro taki dobry, a jaki firware najlepiej wgrac do niego?Jo_gurt pisze:Do tego ten Asus umozliwia ci wrzucenie OpenWRT (czyli podmiane firmware), ktory to zaoferuje ci kilkukrotnie wieksze mozliwosci konfiguracyjne. Praktycznie zamienia sie go wtedy na minikomputerek z linuksem i USB.
Sa jakies w PL?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Na razie nic nie zmieniaj, poprobuj sobie spokojnie na standardowym firmware.To chyba wezme tego asusa skoro taki dobry, a jaki firware najlepiej wgrac do niego?
Poczytac warto np tutaj:
http://wl500g.info/forumdisplay.php?s=8 ... 8deb2&f=61
http://wiki.openwrt.org/TableOfHardware - zwroc jeszcze uwage, ze sa wersje v1 i v2, z tego co widac na v2 jeszcze nikt nie instalowal, podejrzewam, ze to jakas nowinka
Jeszcze lektura: http://wl500g.info/showthread.php?t=10861
Zagadaj do tego uzytkownika: http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic. ... 276#173276
Przyznam sie ze sie nie rozgladalem, ale na pewno sa.wawimex pisze:Sa jakies w PL?
-
- Użytkownik forum
a co myslicie o nowszym urzadzeniu ASUS WL-500W? http://www.asus.com/products.aspx?l1=12 ... odelmenu=1
tez jest tak dobry jak ten WL-500G?
tez jest tak dobry jak ten WL-500G?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To zalezy - porownujac podstawowy firmware W jest lepszy, natomiast na W trzeba troche pokombinowac, zeby zmienic firmware na cos otwartego. W Table of Hardware Open WRT 500W jest oznaczony jako WiP (Work in Progress). Samemu trzeba sobie dokompilowac obsluge Draft-N.
-
- Użytkownik forum
a co to znaczy?Jo_gurt pisze:Samemu trzeba sobie dokompilowac obsluge Draft-N

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/Har ... sus/WL500W
Tutaj jest duzo szczegolow na ten temat. No ale wietrze problemy, jesli nie wiesz co to jest
Tutaj jest duzo szczegolow na ten temat. No ale wietrze problemy, jesli nie wiesz co to jest

-
- Użytkownik forum
wiesz co, ale nic mi nie mowi ta stronka
mozesz powiedziec mniej wiecej o co chodzi?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tutaj co to jest kompilacja: http://pl.wikipedia.org/wiki/Kompilacja ... rmatyka%29
Czyli generalnie chodzi o to, ze bedziesz musial sobie skompilowac system operacyjny na router z kodu zrodlowego - jako, ze jest to linux tak wiec zrodla sa dostepne.
Czyli generalnie chodzi o to, ze bedziesz musial sobie skompilowac system operacyjny na router z kodu zrodlowego - jako, ze jest to linux tak wiec zrodla sa dostepne.
- Borg
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Ja bym sobie odpuścił tego WRT54GC - te same możliwości ma TP-Link TL-WR340G a kosztuje 2x mniej.ja.michal pisze: No ale jeszcze niech się koledzy wypowiedzą.
Linksys WRT54GC:
http://www.allegro.pl/item320701302_rou ... _fakt.html
Z bardziej zaawansowanych routerów podawany Asus jak najbardziej, Linksys WRT54GL albo Buffalo WHR-G54S - na dwa ostatnie można wgrać alternatywny soft OPENWRT, DD-WRT oraz userfriendly TOMATO.