Nasza klasa - kablem-tak, bezprzewodowo-nie?

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
lucky men
Początkujący użytkownik forum

Nasza klasa - kablem-tak, bezprzewodowo-nie?

Post autor: lucky men »

Mam WRT54GX i od kilku tygodni mam dziwną sytuację z portalem nasza klasa. Kiedy laptop podłączony jest przewodem do rutera to strony portalu otwierają się a gdy bezprzewodowo to nie. Wszystkie inne strony działają prawidłowo. Robiłem twardy reset ale nic nie pomógł. Co może być tego przyczyną?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Nasza klasa - kablem-tak, bezprzewodowo-nie?

Post autor: zDaleKi »

Dziwne, że przez ten sam router tylko inne medium działa lub nie. Sprawdź na początek jakie masz DNSy przy jednej a jakie przy drugiej karcie, może tu jest problem?

Tu mamy jeszcze podobny temat >KLIK< może coś Ci pomoże, chociaż tam bardziej poruszane są problemy z internetem komórkowym.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
lucky men

Wpisywałem DNS-y i MTU w opcjach rutera, zmieniałem MTU programem i lipa. Raz portal zaskoczył na kilkanaście sekund po wpisaniu DNS-ów a potem zamilkł.
Może to coś pomoże. Wrzucam w załączniku tracert przez Wi-Fi (cmd3) i dwa przez kabel. Podaje, że nie łączy z naszą-klasą a w rzeczywistości portal chodzi. Widać też brak przy Wi-Fi kilku hostów np. mm.gdynia, czyli mojego dostawcy netu.
Macie jakieś propozycje?
Czy to może być awaria rutera?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Spróbuj użyć innej przeglądarki, może tu jest problem? ;)

[ Dodano: 2008-02-13, 20:06 ]
Bo nic innego mi już do głowy nie przychodzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
wspaniały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wspaniały »

czytałem już o tym na innym forum i problem zdaje się być w TTL a nie w MTU, bo nawet gdyby było inne na karcie to i tak łączysz się przez WiFi do rutera..
btw. u mnie(i nie tylko) nasza-klasa śmiga na wifi (o ile chodzi w ogóle) ;) więc nie wiem czy to jest problem globalny, czy może lokalny :hyhy:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

W TTLu problem tez nie bedzie, bo dla TTLa medium przesylowe jest nie wazne (tak w skrocie mowiac).
Tak sie zastanawiam (calkowita teoria i w ogole strzal) czy np. w rejestrze windowsa mozna ustawiac timeouty dla TCP/IP?
Sprobuj zwiekszyc o 1-2s: http://www.boyce.us/windows/tipcontent.asp?ID=189 (jesli to ciagle dziala w pozniejszych systemach)
Awatar użytkownika
wspaniały

bynajmniej w XP brak takich kluczy :( choć pewnie są pod innymi nazwami.. :czyta:
lucky men

Problem się wczoraj rozwiązał.
Przyczyną była instalacja ówczesnej nowej wersji BIOS-u laptopa.
Zmiana na kolejną najnowszą nie powoduje już żadnych problemów z otwieraniem portalu.
Awatar użytkownika
wspaniały

mam dobrą radę dla modemowców i nie tylko.. czasem, gdy są przeciążenia i wyskakują komunikaty typu:
Network Error (tcp_error)

A communication error occurred: "Operation timed out" The Web Server may be down, too busy, or experiencing other problems preventing it from responding to requests. You may wish to try again at a later time.
For assistance, contact your network support team.
wystarczy poszukać na google BRAMKA PROXY i stamtąd wejść na nasza-klasa :cwaniak:
sprawdzone i działa!! :super:
lucky men

Pamiętam, że wtedy aktualizowałem BIOS tylko na myśl mi nie przyszło, żeby to skojarzyć bo przecież net był a tylko klasa nie chodziła. Support Linksysa określił to jako awarię modułu bezprzewodowego, który gubi pakiety ze stron o wysokim czasie odpowiedzi i zakwalifikował do wymiany. Wczoraj sprawdzałem na stronie Toshiby dostępne aktualizacje i była nowa BIOS-u, którą zainstalowałem. Potem znając złośliwość rzeczy martwych i swój upór załadowałem n-k i hulała. Coś musiało być z poprzednią nie tak bo na wcześniejszej wersji śmigało, na kolejnej nie i na nowej otwiera. Poza tym szybko wydali nowy BIOS, więc coś było z nim nie tak. A już miałem w poniedziałek wysyłać sprzęt. Tylko bym padł na kilka dyszek bez potrzeby bo stwierdziliby, że ruter jest OK.
Awatar użytkownika
wspaniały

z tego co czytałem w różnych miejscach, to nie tylko Ty masz problem z naszą-klasą przez WiFi
W ogóle z tym serwerem to różne przygody są ;) więc wszystko możliwe, choć u mnie smiaga na laptopach po wifi bez zadnych przeszkód!
Znajomemu pomogła bramka proxy juz kilka razy..
ważne że Ci działa i obyło sie bez kosztów :zdrowko:
gusia87

Post autor: gusia87 »

wspaniały pisze:mam dobrą radę dla modemowców i nie tylko.. czasem, gdy są przeciążenia i wyskakują komunikaty typu:
Network Error (tcp_error)

A communication error occurred: "Operation timed out" The Web Server may be down, too busy, or experiencing other problems preventing it from responding to requests. You may wish to try again at a later time.
For assistance, contact your network support team.
wystarczy poszukać na google BRAMKA PROXY i stamtąd wejść na nasza-klasa :cwaniak:
sprawdzone i działa!! :super:
Ja chciałam zapytać czy te BRAMKI PROXY są bezpieczne dla komputera?!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Tak, sa bezpieczne. Jedyne "niebezpieczenstwo" jest takie, ze taki serwer moze - a nawet to zapewne robi - logowac wszystkie wyswietlone przez kogos strony. No ale poki nie robisz nic podejrzanego to nie ma sie czym przejmowac.
gusia87

Post autor: gusia87 »

Ślicznie dziękuje!
ODPOWIEDZ