Nasza klasa - kablem-tak, bezprzewodowo-nie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Nasza klasa - kablem-tak, bezprzewodowo-nie?
Mam WRT54GX i od kilku tygodni mam dziwną sytuację z portalem nasza klasa. Kiedy laptop podłączony jest przewodem do rutera to strony portalu otwierają się a gdy bezprzewodowo to nie. Wszystkie inne strony działają prawidłowo. Robiłem twardy reset ale nic nie pomógł. Co może być tego przyczyną?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Nasza klasa - kablem-tak, bezprzewodowo-nie?
Dziwne, że przez ten sam router tylko inne medium działa lub nie. Sprawdź na początek jakie masz DNSy przy jednej a jakie przy drugiej karcie, może tu jest problem?
Tu mamy jeszcze podobny temat >KLIK< może coś Ci pomoże, chociaż tam bardziej poruszane są problemy z internetem komórkowym.
Tu mamy jeszcze podobny temat >KLIK< może coś Ci pomoże, chociaż tam bardziej poruszane są problemy z internetem komórkowym.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Wpisywałem DNS-y i MTU w opcjach rutera, zmieniałem MTU programem i lipa. Raz portal zaskoczył na kilkanaście sekund po wpisaniu DNS-ów a potem zamilkł.
Może to coś pomoże. Wrzucam w załączniku tracert przez Wi-Fi (cmd3) i dwa przez kabel. Podaje, że nie łączy z naszą-klasą a w rzeczywistości portal chodzi. Widać też brak przy Wi-Fi kilku hostów np. mm.gdynia, czyli mojego dostawcy netu.
Macie jakieś propozycje?
Czy to może być awaria rutera?
Może to coś pomoże. Wrzucam w załączniku tracert przez Wi-Fi (cmd3) i dwa przez kabel. Podaje, że nie łączy z naszą-klasą a w rzeczywistości portal chodzi. Widać też brak przy Wi-Fi kilku hostów np. mm.gdynia, czyli mojego dostawcy netu.
Macie jakieś propozycje?
Czy to może być awaria rutera?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Spróbuj użyć innej przeglądarki, może tu jest problem?
[ Dodano: 2008-02-13, 20:06 ]
Bo nic innego mi już do głowy nie przychodzi.

[ Dodano: 2008-02-13, 20:06 ]
Bo nic innego mi już do głowy nie przychodzi.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
czytałem już o tym na innym forum i problem zdaje się być w TTL a nie w MTU, bo nawet gdyby było inne na karcie to i tak łączysz się przez WiFi do rutera..
btw. u mnie(i nie tylko) nasza-klasa śmiga na wifi (o ile chodzi w ogóle)
więc nie wiem czy to jest problem globalny, czy może lokalny 
btw. u mnie(i nie tylko) nasza-klasa śmiga na wifi (o ile chodzi w ogóle)

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W TTLu problem tez nie bedzie, bo dla TTLa medium przesylowe jest nie wazne (tak w skrocie mowiac).
Tak sie zastanawiam (calkowita teoria i w ogole strzal) czy np. w rejestrze windowsa mozna ustawiac timeouty dla TCP/IP?
Sprobuj zwiekszyc o 1-2s: http://www.boyce.us/windows/tipcontent.asp?ID=189 (jesli to ciagle dziala w pozniejszych systemach)
Tak sie zastanawiam (calkowita teoria i w ogole strzal) czy np. w rejestrze windowsa mozna ustawiac timeouty dla TCP/IP?
Sprobuj zwiekszyc o 1-2s: http://www.boyce.us/windows/tipcontent.asp?ID=189 (jesli to ciagle dziala w pozniejszych systemach)
- wspaniały
bynajmniej w XP brak takich kluczy
choć pewnie są pod innymi nazwami.. 

-
Problem się wczoraj rozwiązał.
Przyczyną była instalacja ówczesnej nowej wersji BIOS-u laptopa.
Zmiana na kolejną najnowszą nie powoduje już żadnych problemów z otwieraniem portalu.
Przyczyną była instalacja ówczesnej nowej wersji BIOS-u laptopa.
Zmiana na kolejną najnowszą nie powoduje już żadnych problemów z otwieraniem portalu.
- wspaniały
mam dobrą radę dla modemowców i nie tylko.. czasem, gdy są przeciążenia i wyskakują komunikaty typu:
sprawdzone i działa!!
wystarczy poszukać na google BRAMKA PROXY i stamtąd wejść na nasza-klasaNetwork Error (tcp_error)
A communication error occurred: "Operation timed out" The Web Server may be down, too busy, or experiencing other problems preventing it from responding to requests. You may wish to try again at a later time.
For assistance, contact your network support team.

sprawdzone i działa!!

-
Pamiętam, że wtedy aktualizowałem BIOS tylko na myśl mi nie przyszło, żeby to skojarzyć bo przecież net był a tylko klasa nie chodziła. Support Linksysa określił to jako awarię modułu bezprzewodowego, który gubi pakiety ze stron o wysokim czasie odpowiedzi i zakwalifikował do wymiany. Wczoraj sprawdzałem na stronie Toshiby dostępne aktualizacje i była nowa BIOS-u, którą zainstalowałem. Potem znając złośliwość rzeczy martwych i swój upór załadowałem n-k i hulała. Coś musiało być z poprzednią nie tak bo na wcześniejszej wersji śmigało, na kolejnej nie i na nowej otwiera. Poza tym szybko wydali nowy BIOS, więc coś było z nim nie tak. A już miałem w poniedziałek wysyłać sprzęt. Tylko bym padł na kilka dyszek bez potrzeby bo stwierdziliby, że ruter jest OK.
- wspaniały
z tego co czytałem w różnych miejscach, to nie tylko Ty masz problem z naszą-klasą przez WiFi
W ogóle z tym serwerem to różne przygody są
więc wszystko możliwe, choć u mnie smiaga na laptopach po wifi bez zadnych przeszkód!
Znajomemu pomogła bramka proxy juz kilka razy..
ważne że Ci działa i obyło sie bez kosztów
W ogóle z tym serwerem to różne przygody są

Znajomemu pomogła bramka proxy juz kilka razy..
ważne że Ci działa i obyło sie bez kosztów

-
Ja chciałam zapytać czy te BRAMKI PROXY są bezpieczne dla komputera?!wspaniały pisze:mam dobrą radę dla modemowców i nie tylko.. czasem, gdy są przeciążenia i wyskakują komunikaty typu:wystarczy poszukać na google BRAMKA PROXY i stamtąd wejść na nasza-klasaNetwork Error (tcp_error)
A communication error occurred: "Operation timed out" The Web Server may be down, too busy, or experiencing other problems preventing it from responding to requests. You may wish to try again at a later time.
For assistance, contact your network support team.![]()
sprawdzone i działa!!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, sa bezpieczne. Jedyne "niebezpieczenstwo" jest takie, ze taki serwer moze - a nawet to zapewne robi - logowac wszystkie wyswietlone przez kogos strony. No ale poki nie robisz nic podejrzanego to nie ma sie czym przejmowac.
-
Ślicznie dziękuje!