Huawei E220 - nie dzałający GPRS/EDGE - wymiana na nowy
Moderator: Moderatorzy
- ghoes
- Początkujący użytkownik forum
Huawei E220 - nie dzałający GPRS/EDGE - wymiana na nowy
Jakiś czas temu (w styczniu tego roku) wykupiłem usługę Blueconnect 39 z promocyjnym modemem Huawei E220. Modem miał wgrany najnowszy firmware (ten, który podwyższał predkość do 7.2 Mbit/s). Okazało się, że modem nie działa w zakresie GPRS/EDGE. Korzystałem z niego jakiś czas myśląc, że jeżeli znajduję się w zasięgu działania nadajnika UMTS to GPRS/EDGE nie będzie działał. Kiedy zainstalowałem modem na innym komputerze w innej miejscowości moje obawy się potwierdziły, zareklamowałem modem. Po prawie miesiącu czekania otrzymałem drugi nowy modem, z tym, że ze starszą wersją firmware (obsługujące 3.6 Mbit/s. Pani w salonie powiedziała, że trafiła im się cała partia tych modemów z taką właśnie usterką.
I teraz moje pytanie... Czy mogę uaktualnić firmware tym nowszym, dostępnym ze strony ery, czy ktoś z czytających to forum zetknął się z podobnym przypadkiem?
Domniemuję, że gdyby była to usterka programowa, modem zostałby "przeflaszowany" i otrzymałbym z powrotem ten sam...
I teraz moje pytanie... Czy mogę uaktualnić firmware tym nowszym, dostępnym ze strony ery, czy ktoś z czytających to forum zetknął się z podobnym przypadkiem?
Domniemuję, że gdyby była to usterka programowa, modem zostałby "przeflaszowany" i otrzymałbym z powrotem ten sam...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Huawei E220 - nie dzałający GPRS/EDGE - wymiana na nowy
Możeszghoes pisze:Czy mogę uaktualnić firmware tym nowszym, dostępnym ze strony ery,

Ja się nie spotkałem ale dobrze że otrzymałeś nowy egzemplarz i nową gwarancję .ghoes pisze:czy ktoś z czytających to forum zetknął się z podobnym przypadkiem?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Ja do swojego modemu też wgrywałem nowy firmware (ze strony Ery) bo również dostałem ze starym firmwarem (3,6) Ale prędkość maksymalna i tak niewiele się zmieniła (mój życiowy rekord - 4,2Mbps przy ściąganiu kilku plików z FTP naraz, za pomocą programu Flashget)ghoes pisze:I teraz moje pytanie... Czy mogę uaktualnić firmware tym nowszym, dostępnym ze strony ery, czy ktoś z czytających to forum zetknął się z podobnym przypadkiem?
- ghoes
dzieki za odzew...
i mam jeszcze jedno spostrzeżenie... a mianowicie kiedy modem przechodzi z trybu HSDPA do UMTS (widoczne w oknie "Mobile Conect" wtedy transfer danych spada do zera czy to jest normalne?

i mam jeszcze jedno spostrzeżenie... a mianowicie kiedy modem przechodzi z trybu HSDPA do UMTS (widoczne w oknie "Mobile Conect" wtedy transfer danych spada do zera czy to jest normalne?

ghoes
- bob
- Guru bezprzewodowy
Raczej normalne bo jak tak robi to znaczy, że z niego nie korzystasz.
- ghoes
aha... dzięki...
to teraz wiem już prawie wszystko...

to teraz wiem już prawie wszystko...

ghoes
- bob
- Guru bezprzewodowy
Prawie ? Co chcesz jeszcze wiedzieć ?ghoes pisze:teraz wiem już prawie wszystko...

- ghoes
jeszcze nie wiem czego nie wiem, ale zawsze coś się znajdzie 

ghoes
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ok, jak się już zastanowisz to pisz. ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
- ghoes
nie omieszkam podzielić się swoją niewiedzą...
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-04, 23:19 ]
Jak się już zastanowisz...

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-04, 23:19 ]
Jak się już zastanowisz...

ghoes