Problem - zawirowania na 3G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem - zawirowania na 3G
Mam problem z zasięgiem 3G. Moja charakterystyka to: blueconnect w Erze, modem Huaweii E630 i Windows Vista. Mieszkam na Ursynowie w Warszawie (Natolin), w zasięgu UMTS-a, mój modem bez problemu i stabilnie pracuje na EDGE/GPRS (sieć wyświetlana w aplikacji Huawei Mobile Connect). Gdy zmienię konfigurację sieci na „Tylko 3G” zapala się niebieska dioda, a modem zaczyna pracować w 3G – wszystkie kreski zasięgu, widoczna poprawa szybkości otwierania stron www. Niestety po około minucie zasięg spada do jednej kreski, a potem znikają kreski i połączenie z internetem jest zrywane - schodzi poniżej 3G (jak na załączonym do postu screenie). Gdy rozłączę się i połączę ponownie mam znowu wszystkie kreski, ale sytuacja zaczyna się powtarzać po około minucie.
W konfiguracji modemu mam ustawioną maksymalną przepustowość (921600), posiadam antenę 9dB (sytuacja z anteną i bez anteny jest identyczna – zawsze ta sama historia, więc ona na nic nie wpływa). Co ciekawe gdy zmienię konfigurację sieci na „Preferowane 3G” to mi cały czas łapie UMTS-a, ale po jakimś czasie spada do GPRS/EDGE (cały czas jest połączenie). Po restarcie komputera już pracuje w GPRS/EDGE.
Próbowałem wyłączać firewalla i antywirusa, ale cały czas to samo.
Aż mi się nie chce wierzyć że nie ma tu stabilnego zasięgu UMTS (mapka ERY ma wyraźny region niebieski), a sieć nie może być przecież cały czas tak obciążona (próbowałem o różnych porach).
Czy ktoś miał podobny problem i mógłby mi coś doradzić? Z góry wielkie dzięki.
W konfiguracji modemu mam ustawioną maksymalną przepustowość (921600), posiadam antenę 9dB (sytuacja z anteną i bez anteny jest identyczna – zawsze ta sama historia, więc ona na nic nie wpływa). Co ciekawe gdy zmienię konfigurację sieci na „Preferowane 3G” to mi cały czas łapie UMTS-a, ale po jakimś czasie spada do GPRS/EDGE (cały czas jest połączenie). Po restarcie komputera już pracuje w GPRS/EDGE.
Próbowałem wyłączać firewalla i antywirusa, ale cały czas to samo.
Aż mi się nie chce wierzyć że nie ma tu stabilnego zasięgu UMTS (mapka ERY ma wyraźny region niebieski), a sieć nie może być przecież cały czas tak obciążona (próbowałem o różnych porach).
Czy ktoś miał podobny problem i mógłby mi coś doradzić? Z góry wielkie dzięki.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem - zawirowania na 3G
W Katowicach to samo się stało z Erą zasięg 3G skacze od full do 0 i przełącza się na zwykły gprs, który zachowuje się podobnie i tak w kółko. Znalazłem rozwiązanie i zmieniłem już częściowo operatora.vasco pisze:Aż mi się nie chce wierzyć że nie ma tu stabilnego zasięgu UMTS (mapka ERY

p.s.
Wątki o tym przeplatają się w tym temacie :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=10019&start=0
i w paru innych.
EDIT:
To ja dodam jeszcze Chorzów, Bytom, Ruda Śląska, Sosnowiec, Jaworzno, Skoczów, Cieszyn ( w czeskiej części gdzie sięga Era było OK ).
Ostatnio zmieniony 2008-03-05, 10:26 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Spróbuj reklamować,ale operator Ci nie gwarantuje przecież 3G...vasco pisze:Czy ktoś miał podobny problem i mógłby mi coś doradzić?
Era to straszna kaszana - w moich okolicach (Tychy,Katowice,Bielsko) miałem to samo,dlatego zmieniłem operatora.
-
- Początkujący użytkownik forum
Miałem coś podobnego w Pile, tyle że na Merlinie pod EC. 2 tygodnie temu miałem u siebie 3 kreski UMTS, tydzień temu 1, dzisiaj mam tylko silny EDGE. Umts zniknął.
Ja właśnie czekam na odpowiedź bo problem jest podobny od jakiegoś czasu.Patryk_ pisze:Spróbuj reklamować
Bez przesady, zdjąłem z modemu simlocka, ustawiłem iplusa, jest podobnie a bts plusa mam jeszcze bliżej niż ery.Patryk_ pisze:Era to straszna kaszana
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
w Lodzi w okolicy pewnego osiedla dokładnie identyczna sytuacja z erą
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
A ja dodam, że net na WPmobi (na orange) zaczął się ślimaczyć coś.
Też mam E630 i nie wiem czy to modem czy to sie.
Coś dziwnego się dzieje ostatnio z tymi sieciami. Zaczęło się od plusa. Teraz era i orange. Ehh...

Coś dziwnego się dzieje ostatnio z tymi sieciami. Zaczęło się od plusa. Teraz era i orange. Ehh...

- bob
- Guru bezprzewodowy
Z Erą w GOP to jest od kilku miesięcy.ja.michal pisze:Teraz era i orange. Ehh...
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Wczoraj w Trójce mówili, że Polkomtel zamierza wydać w tym roku kolejne milardy zł na rozbudowę infrastruktury 3G. Może więc i inni operatorzy wzięli się za przebudowę sieci i stąd problemy ze stabilnością łącza??
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
compile dla mnie to dziwnie wygląda. Tak hop siup naraz wszyscy? Dziwne...
- compile
- Specjalista bezprzewodowy-junior
A jak chcesz to inaczej wytłumaczyć?? Zresztą to tylko sugestia.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja jako operator nie zaczął bym robić w tym samym czasie modernizacji infrastruktury gdy przez modernizacje u innych są szanse zwiększyć liczne klientów z powodu niezadowolenia u dotychczasowego dostawcy.
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jak się ma złoty numer to i pierwszeństwo się na serwerach ma.bob pisze:U mnie działa wyśmienicie na full.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Czy faktycznie taki sposób coś daje ? Jeśli tak to muszę porozmawiać z moim konsultantem w Orange.ja.michal pisze:Jak się ma złoty numer to i pierwszeństwo się na serwerach ma.

p.s.
Dla informacji nie mam złotego numeru.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Plus też się poprawił - to wynik z wczoraj,z Giszowca,przy za słabym sygnale,żeby szybciej dzialało (ech te betonowe bloki...bob pisze:U mnie działa wyśmienicie na full.