D-link 524 a Access Point

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wolusjo
Początkujący użytkownik forum

D-link 524 a Access Point

Post autor: wolusjo »

Chodzi o to że mój dostawca neta zastrzega sobie to że nie można używać żadnych routerów itp. żeby nie rozdzielać łącza. I teraz jedyną legalną możliwością podłączenia d-link 524 jest to że zostanie on ustawiony na opcje access point. No tak tylko że ja to dopiero raczkuje w tych sprawach (albo i jeszcze nie) i potrzebuje pomocy. Czy może ktoś wie jak to należy poustawiać?? dodam że na kompie mam wgraną Viste.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: D-link 524 a Access Point

Post autor: Jo_gurt »

D-Link 524 tak w zasadzie nie ma czegos takiego jak tryb AP. Jedyna szansa jest sprawdzenie jak podlaczysz kabel internetowy do jednego z gniazdek LAN (nie WAN) to czy bedzie dzialac. Mozliwe, ze nie, ale istnieje taka szansa.
wolusjo

OK. ale ja już mam go ustawionego na klonowanie MAC-u. czy mam te ustawienia usunąć? zrobić reset routera?? czy jakoś inaczej?

Ja jak już pisałem to nie znam się na tym sprzęcie ale w którejś zakładce jest coś związanego z opcją Access Point, ale może to nie to o co chodzi.

A jeśli podłącze kabel do LAN to co się powinno stać??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wolusjo pisze:OK. ale ja już mam go ustawionego na klonowanie MAC-u. czy mam te ustawienia usunąć? zrobić reset routera?? czy jakoś inaczej?
a co chcesz osiagnac?
wolusjo pisze:Ja jak już pisałem to nie znam się na tym sprzęcie ale w którejś zakładce jest coś związanego z opcją Access Point, ale może to nie to o co chodzi.
Ten router ma wbudowanego APka, ale roznie to bywa z mozliwoscia konfiguracji.
wolusjo pisze:A jeśli podłącze kabel do LAN to co się powinno stać??
Jesli to jest ta lepsza sytuacja to po podlaczeniu bezprzewodowym i sklonowaniu MACa na karte wifi bedzie dzialal net. Ale to raczej malo prawdopodobne.
wolusjo

Usunięto zbędny cytat.
Chcę podłączyć laptopa do neta przez WiFi a klonowanie MACu ustawiłem tymczasowo żebym miał możliwość krzystania z takowego udogodnienia
Ostatnio zmieniony 2008-03-04, 20:28 przez wolusjo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wolusjo pisze:Chcę podłączyć laptopa do neta przez WiFi a klonowanie MACu ustawiłem tymczasowo żebym miał możliwość krzystania z takowego udogodnienia
To zostaw jak jest i tyle =P
wolusjo

Ale chciałbym jednak spróbować zrobić to na AP.

Czyli jak to zrobić w sytuacji gdy mam już ustawione klonowanie MACu?? resetować to czy nie??

[ Dodano: 2008-03-04, 20:19 ]
a czy w takiej sytuacji jak teraz (przy ustawionym klonowaniu MACu na ruterze) i wprowadzonymi zabezpieczeniami z możliwością podłączenia tylko karty LAN z mojego kompa i WiFi to jest możliwość wykrycia tego przez mojego dostawce neta?? Czy on to będzie widział jako normalny komp??

Po prostu nie chce mieć problemów
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wolusjo pisze:Czyli jak to zrobić w sytuacji gdy mam już ustawione klonowanie MACu?? resetować to czy nie??
Jesli podlaczasz kabel z netem pod LAN a kompa po WiFi to nie jest wazne jaki adres MAC jest na interfejsie WAN, bo jest on calkowicie pomijany.
wolusjo pisze:jest możliwość wykrycia tego przez mojego dostawce neta??
Jakastam mozliwosc jest, ale musialby sie postarac, a zeby sie postarac musialby miec jakies podejrzenia.
wolusjo pisze:Czy on to będzie widział jako normalny komp??
Bez specjalnych zabiegow - tak.
wolusjo

czyli nie resetować i włączyć na LAN OK :-)

A to znaczy że MAC karty podany do sieci to będzie MAC WiFi?? Bo sieć jest zabezpieczana a w papierkach mam podane dane z karty przewodowej, czyli w takiej sytuacji nie będzie to chodziło?

[ Dodano: 2008-03-04, 20:28 ]
I jeszcze jedna sprawa, jeśli sieć jest zabezpieczana to wszystkie dane mają być wprowadzone w kartę WiFi??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wolusjo pisze:A to znaczy że MAC karty podany do sieci to będzie MAC WiFi?? Bo sieć jest zabezpieczana a w papierkach mam podane dane z karty przewodowej, czyli w takiej sytuacji nie będzie to chodziło?
Tak, najprawdopodobniej bedzie to MAC karty WiFi - w takim ukladzie trzeba bedzie sklonowac MAC z kart przewodowej na ta WiFi.
wolusjo

a pod vistą się da sklonować MAC??

przed chwilką próbowałem podłączyć się ale nie potrafię tego skonfigurować, łączy mi się z okolicznymi sieciami.

Jak widać będzie w takiej sytuacji mój router pod AP? to będzie nazwa routera czy coś innego? i czy trzeba wprowadzać viscie w ustawienia jakieś kody zabezpieczające??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wolusjo pisze:a pod vistą się da sklonować MAC??
Da sie. Najprostsza metoda to we wlasciwosciach karty sieciowej w Managerze Urzadzen na zakladce Zaawansowane trzeba znalezc pole Adres Sieciowy i wpisac nowa wartosc (bez zadnych kresek, dwokropkow itp itd - wszystko ciurkiem). Jesli nie da rady w ten sposob to trzeba bedzie poszukac odpowiedniego oprogramowania.
wolusjo pisze:przed chwilką próbowałem podłączyć się ale nie potrafię tego skonfigurować, łączy mi się z okolicznymi sieciami.
Samo sie laczy? :zdziwko: A nie masz na liscie dostepnych sieci swojej (swojego SSID)?
wolusjo pisze:Jak widać będzie w takiej sytuacji mój router pod AP? to będzie nazwa routera czy coś innego?
Router domyslnie rozsyla nazwe sieci ktora jest ustawiona w polu SSID w konfiguracji AP/Wireless. Mozesz zmienic ta wartosc na cos latwo rozpoznawalnego dla ciebie, zeby byla jasnosc.
wolusjo pisze:i czy trzeba wprowadzać viscie w ustawienia jakieś kody zabezpieczające??
Nie trzeba, ale warto. Na poczatku mozesz poprobowac bez zabezpieczen, jesli bedzie dzialac to juz sie skonfiguruje.
wolusjo

OK opcja klonowania udała mi się tylko, że komp łączy sie z routerem a nie mam już połączenia z siecią, czy router powinien być jakoś skonfigurowany??

Czy należy jakoś ustawiać opcje związane z AP??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

wolusjo pisze:OK opcja klonowania udała mi się tylko, że komp łączy sie z routerem a nie mam już połączenia z siecią, czy router powinien być jakoś skonfigurowany??
Ale jak to jest wszystko teraz podlaczone?
wolusjo

czy router w opcji AP należy jakoś konfigurować?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

wolusjo pisze:komp łączy sie z routerem a nie mam już połączenia z siecią
Polaczenie z siecia rozumiesz jako internet czy siec lokalna?
wolusjo pisze:Czy należy jakoś ustawiać opcje związane z AP??
A potrzebny jest Ci dostep przez WiFi? ;)
Ostatnio zmieniony 2008-03-06, 19:08 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

czy router w opcji AP należy jakoś konfigurować?
Ale w opcji AP to znaczy necik podlaczony do LANa? Jesli tak to ciezko powiedziec co i jak z tego wzgledu, ze moze po prostu nie dzialac takie cos w tym routerze i kropka.
wolusjo

OK już chodzi. :D

Teraz mam pytanie, czy przy takich ustawieniach: Karta WiFi została skonfigurowana jak przewiduje dostawca IP Bramy Maski itd.
kabelek z neta podłączony pod LAN
w ruterze zaznaczona opcja AP
to w takiej sytuacji w sieci będzie widać jaki adres MAC? Routera czy karty WiFi??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

To zalezy, ale pod danym adresem IP bedzie raczej adres MAC wifi.
ODPOWIEDZ