D-link 524 a Access Point
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
D-link 524 a Access Point
Chodzi o to że mój dostawca neta zastrzega sobie to że nie można używać żadnych routerów itp. żeby nie rozdzielać łącza. I teraz jedyną legalną możliwością podłączenia d-link 524 jest to że zostanie on ustawiony na opcje access point. No tak tylko że ja to dopiero raczkuje w tych sprawach (albo i jeszcze nie) i potrzebuje pomocy. Czy może ktoś wie jak to należy poustawiać?? dodam że na kompie mam wgraną Viste.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: D-link 524 a Access Point
D-Link 524 tak w zasadzie nie ma czegos takiego jak tryb AP. Jedyna szansa jest sprawdzenie jak podlaczysz kabel internetowy do jednego z gniazdek LAN (nie WAN) to czy bedzie dzialac. Mozliwe, ze nie, ale istnieje taka szansa.
-
OK. ale ja już mam go ustawionego na klonowanie MAC-u. czy mam te ustawienia usunąć? zrobić reset routera?? czy jakoś inaczej?
Ja jak już pisałem to nie znam się na tym sprzęcie ale w którejś zakładce jest coś związanego z opcją Access Point, ale może to nie to o co chodzi.
A jeśli podłącze kabel do LAN to co się powinno stać??
Ja jak już pisałem to nie znam się na tym sprzęcie ale w którejś zakładce jest coś związanego z opcją Access Point, ale może to nie to o co chodzi.
A jeśli podłącze kabel do LAN to co się powinno stać??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
a co chcesz osiagnac?wolusjo pisze:OK. ale ja już mam go ustawionego na klonowanie MAC-u. czy mam te ustawienia usunąć? zrobić reset routera?? czy jakoś inaczej?
Ten router ma wbudowanego APka, ale roznie to bywa z mozliwoscia konfiguracji.wolusjo pisze:Ja jak już pisałem to nie znam się na tym sprzęcie ale w którejś zakładce jest coś związanego z opcją Access Point, ale może to nie to o co chodzi.
Jesli to jest ta lepsza sytuacja to po podlaczeniu bezprzewodowym i sklonowaniu MACa na karte wifi bedzie dzialal net. Ale to raczej malo prawdopodobne.wolusjo pisze:A jeśli podłącze kabel do LAN to co się powinno stać??
-
Usunięto zbędny cytat.
Chcę podłączyć laptopa do neta przez WiFi a klonowanie MACu ustawiłem tymczasowo żebym miał możliwość krzystania z takowego udogodnienia
Chcę podłączyć laptopa do neta przez WiFi a klonowanie MACu ustawiłem tymczasowo żebym miał możliwość krzystania z takowego udogodnienia
Ostatnio zmieniony 2008-03-04, 20:28 przez wolusjo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To zostaw jak jest i tyle =Pwolusjo pisze:Chcę podłączyć laptopa do neta przez WiFi a klonowanie MACu ustawiłem tymczasowo żebym miał możliwość krzystania z takowego udogodnienia
-
Ale chciałbym jednak spróbować zrobić to na AP.
Czyli jak to zrobić w sytuacji gdy mam już ustawione klonowanie MACu?? resetować to czy nie??
[ Dodano: 2008-03-04, 20:19 ]
a czy w takiej sytuacji jak teraz (przy ustawionym klonowaniu MACu na ruterze) i wprowadzonymi zabezpieczeniami z możliwością podłączenia tylko karty LAN z mojego kompa i WiFi to jest możliwość wykrycia tego przez mojego dostawce neta?? Czy on to będzie widział jako normalny komp??
Po prostu nie chce mieć problemów
Czyli jak to zrobić w sytuacji gdy mam już ustawione klonowanie MACu?? resetować to czy nie??
[ Dodano: 2008-03-04, 20:19 ]
a czy w takiej sytuacji jak teraz (przy ustawionym klonowaniu MACu na ruterze) i wprowadzonymi zabezpieczeniami z możliwością podłączenia tylko karty LAN z mojego kompa i WiFi to jest możliwość wykrycia tego przez mojego dostawce neta?? Czy on to będzie widział jako normalny komp??
Po prostu nie chce mieć problemów
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jesli podlaczasz kabel z netem pod LAN a kompa po WiFi to nie jest wazne jaki adres MAC jest na interfejsie WAN, bo jest on calkowicie pomijany.wolusjo pisze:Czyli jak to zrobić w sytuacji gdy mam już ustawione klonowanie MACu?? resetować to czy nie??
Jakastam mozliwosc jest, ale musialby sie postarac, a zeby sie postarac musialby miec jakies podejrzenia.wolusjo pisze:jest możliwość wykrycia tego przez mojego dostawce neta??
Bez specjalnych zabiegow - tak.wolusjo pisze:Czy on to będzie widział jako normalny komp??
-
czyli nie resetować i włączyć na LAN OK :-)
A to znaczy że MAC karty podany do sieci to będzie MAC WiFi?? Bo sieć jest zabezpieczana a w papierkach mam podane dane z karty przewodowej, czyli w takiej sytuacji nie będzie to chodziło?
[ Dodano: 2008-03-04, 20:28 ]
I jeszcze jedna sprawa, jeśli sieć jest zabezpieczana to wszystkie dane mają być wprowadzone w kartę WiFi??
A to znaczy że MAC karty podany do sieci to będzie MAC WiFi?? Bo sieć jest zabezpieczana a w papierkach mam podane dane z karty przewodowej, czyli w takiej sytuacji nie będzie to chodziło?
[ Dodano: 2008-03-04, 20:28 ]
I jeszcze jedna sprawa, jeśli sieć jest zabezpieczana to wszystkie dane mają być wprowadzone w kartę WiFi??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak, najprawdopodobniej bedzie to MAC karty WiFi - w takim ukladzie trzeba bedzie sklonowac MAC z kart przewodowej na ta WiFi.wolusjo pisze:A to znaczy że MAC karty podany do sieci to będzie MAC WiFi?? Bo sieć jest zabezpieczana a w papierkach mam podane dane z karty przewodowej, czyli w takiej sytuacji nie będzie to chodziło?
-
a pod vistą się da sklonować MAC??
przed chwilką próbowałem podłączyć się ale nie potrafię tego skonfigurować, łączy mi się z okolicznymi sieciami.
Jak widać będzie w takiej sytuacji mój router pod AP? to będzie nazwa routera czy coś innego? i czy trzeba wprowadzać viscie w ustawienia jakieś kody zabezpieczające??
przed chwilką próbowałem podłączyć się ale nie potrafię tego skonfigurować, łączy mi się z okolicznymi sieciami.
Jak widać będzie w takiej sytuacji mój router pod AP? to będzie nazwa routera czy coś innego? i czy trzeba wprowadzać viscie w ustawienia jakieś kody zabezpieczające??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Da sie. Najprostsza metoda to we wlasciwosciach karty sieciowej w Managerze Urzadzen na zakladce Zaawansowane trzeba znalezc pole Adres Sieciowy i wpisac nowa wartosc (bez zadnych kresek, dwokropkow itp itd - wszystko ciurkiem). Jesli nie da rady w ten sposob to trzeba bedzie poszukac odpowiedniego oprogramowania.wolusjo pisze:a pod vistą się da sklonować MAC??
Samo sie laczy?wolusjo pisze:przed chwilką próbowałem podłączyć się ale nie potrafię tego skonfigurować, łączy mi się z okolicznymi sieciami.

Router domyslnie rozsyla nazwe sieci ktora jest ustawiona w polu SSID w konfiguracji AP/Wireless. Mozesz zmienic ta wartosc na cos latwo rozpoznawalnego dla ciebie, zeby byla jasnosc.wolusjo pisze:Jak widać będzie w takiej sytuacji mój router pod AP? to będzie nazwa routera czy coś innego?
Nie trzeba, ale warto. Na poczatku mozesz poprobowac bez zabezpieczen, jesli bedzie dzialac to juz sie skonfiguruje.wolusjo pisze:i czy trzeba wprowadzać viscie w ustawienia jakieś kody zabezpieczające??
-
OK opcja klonowania udała mi się tylko, że komp łączy sie z routerem a nie mam już połączenia z siecią, czy router powinien być jakoś skonfigurowany??
Czy należy jakoś ustawiać opcje związane z AP??
Czy należy jakoś ustawiać opcje związane z AP??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale jak to jest wszystko teraz podlaczone?wolusjo pisze:OK opcja klonowania udała mi się tylko, że komp łączy sie z routerem a nie mam już połączenia z siecią, czy router powinien być jakoś skonfigurowany??
-
czy router w opcji AP należy jakoś konfigurować?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Polaczenie z siecia rozumiesz jako internet czy siec lokalna?wolusjo pisze:komp łączy sie z routerem a nie mam już połączenia z siecią
A potrzebny jest Ci dostep przez WiFi?wolusjo pisze:Czy należy jakoś ustawiać opcje związane z AP??

Ostatnio zmieniony 2008-03-06, 19:08 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale w opcji AP to znaczy necik podlaczony do LANa? Jesli tak to ciezko powiedziec co i jak z tego wzgledu, ze moze po prostu nie dzialac takie cos w tym routerze i kropka.czy router w opcji AP należy jakoś konfigurować?
-
OK już chodzi. 
Teraz mam pytanie, czy przy takich ustawieniach: Karta WiFi została skonfigurowana jak przewiduje dostawca IP Bramy Maski itd.
kabelek z neta podłączony pod LAN
w ruterze zaznaczona opcja AP
to w takiej sytuacji w sieci będzie widać jaki adres MAC? Routera czy karty WiFi??

Teraz mam pytanie, czy przy takich ustawieniach: Karta WiFi została skonfigurowana jak przewiduje dostawca IP Bramy Maski itd.
kabelek z neta podłączony pod LAN
w ruterze zaznaczona opcja AP
to w takiej sytuacji w sieci będzie widać jaki adres MAC? Routera czy karty WiFi??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To zalezy, ale pod danym adresem IP bedzie raczej adres MAC wifi.