OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Moderator: Moderatorzy
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: OPTION GLOBETROTTER hsdpa,firmware,soft,simlock,etc-ARCHIWUM
Tak. O ten sklep chodzi 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się, że tak.
-
- Użytkownik forum
Nowy Firmware do GT Max 7.2 ready
Uwaga! Na stronie Optiona pojawil sie nowy firmware 2.5.11Hd. Umozliwia on upgrade modemu do predkosci 7.2 Mb/s. Aktualizacja na pewno dotyczy modemow GX0201 o SNR zaczynajacym sie od FT. Nie wiem czy mozna ja wykorzystac w innych seriach.
Oto link do pliku: FW2.5.11Hd
Uwaga! Plik wazy prawie 10 MB!!!
Przypominam o zachowaniu szczegolnej ostroznosci podczas update'u!
Moderatora prosze o rozwazenie dolaczenia tego linku do pierwszej wiadomosci w tym temacie.
Oto link do pliku: FW2.5.11Hd
Uwaga! Plik wazy prawie 10 MB!!!
Przypominam o zachowaniu szczegolnej ostroznosci podczas update'u!
Moderatora prosze o rozwazenie dolaczenia tego linku do pierwszej wiadomosci w tym temacie.
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
Info do FW 2.5.11Hd
Dziekuje!
Jeszcze informacja od producenta dla osób, które skorzystają z upgrade'u:
"Użytkownicy, którzy posiadają urządzenia bez preinstalowanego oprogramowania muszą po dokonaniu aktualizacji zainstalować aplikację GT Connect w wersji 2.2.0536 lub wyższej"
Linki do najnowszej wersji GT Connect można znaleźć tutaj
Jeszcze informacja od producenta dla osób, które skorzystają z upgrade'u:
Dla "nieanglojęzycznych" forumowiczów wolne tłumaczenie:*Users without pre installed software on their Option device need to install the GT Connect 2.2.0536 software (or higher) after the SuperFire upgrade
"Użytkownicy, którzy posiadają urządzenia bez preinstalowanego oprogramowania muszą po dokonaniu aktualizacji zainstalować aplikację GT Connect w wersji 2.2.0536 lub wyższej"
Linki do najnowszej wersji GT Connect można znaleźć tutaj
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wystarczy najnowszy sterownik wersji 3.x (RAS) lub 4.x (NDIS) 

-
- Początkujący użytkownik forum
witam, przegladalem temat, ale zabardzo <font color="#FF00FF"><b>»»nie mogę««</b></font> skumac jak sciagnac simlocka z Option globtrotter edge (ML) mam go z iPLUSA, moglby mi ktos wyjasnic jak to ogarnac, bylbym bardzo wdzięczny
-
- Użytkownik forum
Nowy firmware 2.5.11Hd sprawdzony!
Skoro już wypatrzyłem ten nowy soft dla GT Max'a to postanowiłem również zostać królikiem doświadczalnym i zaktualizować sobie modem. Zrobiłem to z duszą na ramieniu (wszak sporo naczytałem się na forum o możliwych komplikacjach, widziałem lamenty właścicieli "ubitych" przy tej okazji modemów etc.). Na szczęście wszystko poszło jak z płatka i po ok. 10 minutach stresu program poinformował mnie, że operacja zakończyła się sukcesem. Niniejszego posta piszę już przez uzbrojony w pełnię swoich możliwości modemik.
Niestety prędkość łącza się nie poprawiła, mój BTS jeszcze nie potrafi tak szybko transmitować. Przed upgradem osiągałem co najwyżej 2,6 Mb/s i teraz też jest podobnie. Cóż, może kiedyś doczekam się modernizacji sieci...
Ale i tak warto było! Choćby dlatego, że przy okazji zaktualizował mi się GT Connect do najnowszej wersji 2.3.0.630, która to wersja w porównaniu do mojej poprzedniej ( 1.0.cos-tam) oferuje obslugę SMS i posiada prostą diagnostykę aktualnego stanu modemu.
Tak więc, drodzy forumowicze: szlaki przetarte! Firmware działa! Do roboty!
P.S. Zalecam włączenie opcji "Generate log file" na pierwszym ekranie softu aktualizacyjnego. Po skończonej operacji można sobie podejrzeć co po kolei było robione (ciekawa lektura), no i gdyby (tfu-tfu) coś poszło nie tak, to będziemy mieli bezcenne informacje na temat okoliczności tej katastrofy...
Niestety prędkość łącza się nie poprawiła, mój BTS jeszcze nie potrafi tak szybko transmitować. Przed upgradem osiągałem co najwyżej 2,6 Mb/s i teraz też jest podobnie. Cóż, może kiedyś doczekam się modernizacji sieci...
Ale i tak warto było! Choćby dlatego, że przy okazji zaktualizował mi się GT Connect do najnowszej wersji 2.3.0.630, która to wersja w porównaniu do mojej poprzedniej ( 1.0.cos-tam) oferuje obslugę SMS i posiada prostą diagnostykę aktualnego stanu modemu.
Tak więc, drodzy forumowicze: szlaki przetarte! Firmware działa! Do roboty!

P.S. Zalecam włączenie opcji "Generate log file" na pierwszym ekranie softu aktualizacyjnego. Po skończonej operacji można sobie podejrzeć co po kolei było robione (ciekawa lektura), no i gdyby (tfu-tfu) coś poszło nie tak, to będziemy mieli bezcenne informacje na temat okoliczności tej katastrofy...
-
- Użytkownik forum
Re: Nowy firmware 2.5.11Hd sprawdzony!
Witam
Znalazłem na forum informację o nowym firmware i coś mnie podkusiło aby dokonać operacji upgradu. Mój modem pracował w routerze WRT54G3G EU z najnowszym firmwarem z listopada czy grudnia. Natomiast moja karta Option GT MAX 7.2 Ready miała firmware GT_MAX72_fuji_2.4.6d_build_04.10.07. Upgrade poszedł bez problemów. Modem po włożeniu do laptopa działał. Problem pojawił się po włożeniu karty do routera. Pojawił się komunikat, że router nie obsługuje tej karty. Postanowiłem ponownie wgrać poprzedni firmware - GT_MAX72_fuji_2.4.6d_build_04.10.07. No i coś się spierniczyło. Upgrade nie zakończył się poprawnie. Teraz po włożeniu karty do laptopa cały czas świeci się dioda na czerwono. Czy ktoś może zna jakiś soft do reanimacji kart option?
Znalazłem na forum informację o nowym firmware i coś mnie podkusiło aby dokonać operacji upgradu. Mój modem pracował w routerze WRT54G3G EU z najnowszym firmwarem z listopada czy grudnia. Natomiast moja karta Option GT MAX 7.2 Ready miała firmware GT_MAX72_fuji_2.4.6d_build_04.10.07. Upgrade poszedł bez problemów. Modem po włożeniu do laptopa działał. Problem pojawił się po włożeniu karty do routera. Pojawił się komunikat, że router nie obsługuje tej karty. Postanowiłem ponownie wgrać poprzedni firmware - GT_MAX72_fuji_2.4.6d_build_04.10.07. No i coś się spierniczyło. Upgrade nie zakończył się poprawnie. Teraz po włożeniu karty do laptopa cały czas świeci się dioda na czerwono. Czy ktoś może zna jakiś soft do reanimacji kart option?
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- bob
- Guru bezprzewodowy
Pomógłbym Ci ale nie znam tego modelu ( jest dosyć stary ) poza tym to simlocka za free nie ściągniesz raczej a płatnie to w google znajdziesz. Dodatkowo to Plus a w tej firmie nigdy nie kupowałem modemu. Zdaje się, że na pewne modela Plus w ogóle nie zakładał simlocka.thor pisze:sciagnac simlocka z Option globtrotter edge (ML) mam go z iPLUSA
- yagi
thor, probowales z karta innej sieci??? Moze problemu nie ma

-
Witam, kupilem niedawno na allegro Option GT 3G Quad i po zainstalowaniu sterownikow, skonfigurowaniu polaczenia moglem cieszyc sie dostepem do internetu przez 2 dni. 3 dnia modem bez powodu odmowil wspolpracy. Wyszukuje siec, ale nie chce nawiazac polaczenia. wyskakuje blad 619. Ze strony ery wszystko jest w porzadku, tak powiedziala pani z biura obslugi klienta. Nie wiem jak rozwiazac ten problem. Instalacja win xp i modemu od nowa nic nie pomogla. Bardzo prosze o pomoc.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
-
Re: OPTION GLOBETROTTER (hsdpa,firmware,soft,simlock,etc.) !
Czy w ciagu tych dwoch lat od pierwszego wpisu w tym temacie wyjasnilo sie jak obliczyc password do zdjecia simlocka z kart Option? 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Nic się nie wyjaśniło i to było jakby najmniej ważne w trakcie tworzenia tego wątku.dudasek3000 pisze:Czy w ciagu tych dwoch lat od pierwszego wpisu w tym temacie wyjasnilo sie jak obliczyc password do zdjecia simlocka z kart Option?
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
jasne. a jak zadzwonie do Ery po ten kod to sie bardzo wyglupie? 
i jak to robia Ci, ktory oglaszaja sie, ze sciagaja simlocki?
[ Dodano: 2008-03-16, 17:24 ]
a, juz widze http://www.gsmok.pl/index.php?mod=przedmiot&id=2317

i jak to robia Ci, ktory oglaszaja sie, ze sciagaja simlocki?
[ Dodano: 2008-03-16, 17:24 ]
a, juz widze http://www.gsmok.pl/index.php?mod=przedmiot&id=2317
- bob
- Guru bezprzewodowy
A czy jesteś 12 letnią dziewczynką ?dudasek3000 pisze:jasne. a jak zadzwonie do Ery po ten kod to sie bardzo wyglupie?
Skorzystali pewnie z tego forum tylko mieli czas na rozwinięcie tematu.dudasek3000 pisze:i jak to robia Ci, ktory oglaszaja sie, ze sciagaja simlocki?
Znajdź odpowiedź i opisz tu. To jest forum i każdy może.

-
oraz niepotrzebnie Wam xxxxxx truję
mój Globetrotter z Ery nie miał simlocka.
wlozylem karte Orange Free i smiga
myślałem że jak jest obklejony naklejkami Blueconnect to musi mieć locka. nie musi;)
mój Globetrotter z Ery nie miał simlocka.
wlozylem karte Orange Free i smiga

myślałem że jak jest obklejony naklejkami Blueconnect to musi mieć locka. nie musi;)
Ostatnio zmieniony 2008-03-16, 20:56 przez dudasek3000, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dobra robota.dudasek3000 pisze:wlozylem karte Orange Free i smiga

-

dzieki wielkie za pomoc i w ogóle za to forum.
w tej tematyce dzieje sie tak duzo, ze az milo patrzec.
póki co operatorzy sieci komórkowych nie przejmuja sie nami tak jak powinni
mam nadzieje ze ostra konkurencja to zalatwi..
zresztą to chyba specyfika każdej branży, u nas wolny rynek zaczal sie conajmniej pół wieku później niż mógł;)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Czyli jesteśmy zdani na siebie.dudasek3000 pisze:póki co operatorzy sieci komórkowych nie przejmuja sie nami tak jak powinni
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Każdy kto coś wnosi ( swoje doświadczenia ) na forum przyczynia się do lepszego traktowania nas jako konsumentów przez wielkie korporacje. Jesteśmy mali ale za pomocą takiego medium nierozproszeni. Dzięki za to, że to piszesz.

- yagi
Od razu napisze - GT Express z Ery ma lock'a - jak sie odpali GT Connect to wyskakuje komunikat "Device locked" 

-
Witam. Mam problem z użytkowaniem Option Globetrotter GT Express HSPA. Po włożeniu karty do laptopa (Toshiba) zainstalował się sterownik, modem skomunikował się z siecią, lecz nie może się połączyć z "erainternet". Sygnalizacja diód oznacza:"Urządzenie zarejestrowane w sieci 2G, brak dostępu do internetu". Ten sam modem w innym laptopie instaluje się bez problemu i łączy się z internetem (Acer z Vistą). Używam Windows XP Home. Karta SIM po przełożeniu do starego modemu (Siemens USB) pracuje bez problemu. Laptop był u "specjalistów" i nadal nie mam w/w połączenia z netem. Czy ktoś przerabiał podobny problem? Z góry dzięki za konstruktywne podpowiedzi
Przeglądałem już różne działy na tym forum, lecz ze względu na szybkość transmisji danych (mieszkam w środku lasu), przeczytanie jednego tematu zajmuje mi wieki......

-
Witam,
Miałem ten Problem z Optionem ExpressCard. Wgrałem ten nieszczęsny upgrade. Pomógł Wel.com jest wilki w ciągu jednego dnia zrobiony i odesłany. Dzięki wszystkim za porady i za podpowiedz że jest ktoś taki jak wel.com.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt.
terez śmigam na nowo.
:)
Miałem ten Problem z Optionem ExpressCard. Wgrałem ten nieszczęsny upgrade. Pomógł Wel.com jest wilki w ciągu jednego dnia zrobiony i odesłany. Dzięki wszystkim za porady i za podpowiedz że jest ktoś taki jak wel.com.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt.

-
Witam , mam problem z Option Icon Globesurfer , co jakis czas zawiesza sie , nieregularnie , nieraz po 15 min działania , nieraz po 2h , objaw jest taki że mrugaja cyklicznie wszystkie diody i aby ponownie uruchomic odłaczam i ponownie podłaczam kabel usb gdyż po tej zwieszce mam napis ze nie ma urzadzenia , modem był juz 2 razy w serwisie i za kazdym razem oddano mi go z napisem ze nie stwierdzono usterki,dziwne tylko bo mam dwa modemy i ten drugi działa bez zarzutu wiec wnioskuje ze moim kompem jest wrzystko ok , zadne przeinstalowania nie pomogły, komp był też niedawno formaowany , nic to nie zmieniło , jedem modem smiga drugi nie i wg serwisu jest wszystko ok , pomóżcie pls. 

-
"GlobeTrotter GT MAX 7.2 Ready E" na Vista 64-bit
Witam.
Mam problem z instalacją na 64-bitowej Viście business dostarczonego przez PLUSa modemu "GlobeTrotter GT MAX 7.2 Ready E". Plus nie dostarcza driverów, nawet jakiś ich przedstawiciel próbował z tym walczyć, ale poległ. W sieci niestety też nie znalazłem potrzebnych driverów.
Nawet na stronie OPTION jest problem by zarejestrować się do supportu, bo nie pasuje IMEI (podobno operator nadaje jakiś inny niż oryginalny). Brakuje mi już pomysłów jak to draństwo uruchomić..
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-03-26, 12:29 ]
Nie piszemy na kolorowo postów.
Mam problem z instalacją na 64-bitowej Viście business dostarczonego przez PLUSa modemu "GlobeTrotter GT MAX 7.2 Ready E". Plus nie dostarcza driverów, nawet jakiś ich przedstawiciel próbował z tym walczyć, ale poległ. W sieci niestety też nie znalazłem potrzebnych driverów.
Nawet na stronie OPTION jest problem by zarejestrować się do supportu, bo nie pasuje IMEI (podobno operator nadaje jakiś inny niż oryginalny). Brakuje mi już pomysłów jak to draństwo uruchomić..
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-03-26, 12:29 ]
Nie piszemy na kolorowo postów.
Ostatnio zmieniony 2008-03-26, 12:29 przez mArek68, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
NEW FIRMWARE
GT MAX 7.2 GX0201-GX0202
Superfire_Vodafone_D2_GE0201_ BASED
2.5.3Hd (Date:dec 12 2007)
my gx0201 works fine
the firmware works on gx0201 and gx0202
http://rapidshare.de/files/38924642/Vod ... 2.exe.html
thanks to GIOVAX
http://forum.telefonino.net/showthread.php?t=405182
GT MAX 7.2 GX0201-GX0202
Superfire_Vodafone_D2_GE0201_ BASED
2.5.3Hd (Date:dec 12 2007)
my gx0201 works fine
the firmware works on gx0201 and gx0202
http://rapidshare.de/files/38924642/Vod ... 2.exe.html
thanks to GIOVAX
http://forum.telefonino.net/showthread.php?t=405182
Przepraszam, bo pewnie pytanie durne, ale 32 strony szukania to sporo...
Czy Option GT MAX 3g mozna upgradowac do 3.6 Mbps
Mam teraz firmware 3.20 sciagniety z iplusa.
pzdr
Czy Option GT MAX 3g mozna upgradowac do 3.6 Mbps
Mam teraz firmware 3.20 sciagniety z iplusa.
pzdr