Iplus czy bluconnect + zestawienie modemu.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Iplus czy bluconnect + zestawienie modemu.
Witam wszystkich chcialabym sie dowiedziec co wybrac chodzi mi glownie o modem bo decyzje o iplusie60 jestem prawie ze pewna moglibyscie mi doradzic ktory modem wybrac , zastanawiam sie pomiedzy ( iPlus modem PCMCIA Huawei E630 HSDPA 7.2 ) a ( iPlus USB Option Icon 225 HSDPA 7,2 ) do jutra mam czas . Przepraszam jezeli pisze nie zgodnie z regulaminem ale bardzo mi zalezy na czasie . I w ogole czy ktos orientuje sie z zasiegiem w centrum kielc centralnie na osiedlu Sady , dziekuje bardzo za szczera pomoc , pozdrawiam. 

Re: Iplus czy bluconnect + zestawienie modemu.
Modem zależy głównie od posiadanego sprzętu - gniazd oraz systemu (bo czasem są kłopoty).
Mogę śmiało polecić merlina xu870, użytkuję go długo, jest bezkonfliktowy i bezawaryjny.
Zasięg sprawdzisz na mapce w moim podpisie.
Mogę śmiało polecić merlina xu870, użytkuję go długo, jest bezkonfliktowy i bezawaryjny.
Zasięg sprawdzisz na mapce w moim podpisie.
-
Ja rozmyslam glowie nad tymi 2 modemami .. a co do notebooka to jest to model Notebook FSC Amilo Pi2540 T2330 15.4" 2GB 250GB ATIX2400 VHB , specyfikacja sprzetu a co zasiegu to jest niby HSDPA tak mnie poinforomowal przedstawiciel plusa i co do spadku transferu po wykorzystaniu limitu to spada na UMTS tylko i wylacznie cos mi sie wierzyc nie chce ![:]](./images/smilies/splash.gif)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ten lapek ma gniazdo express dlatego podtrzymuję to co napisałem.
Na pewno niebrałbym modemu na usb bo zajmuje gniazdo a tych nigdy nie za wiele (drukarka, mysz dodatkowa, etc...)
Na pewno niebrałbym modemu na usb bo zajmuje gniazdo a tych nigdy nie za wiele (drukarka, mysz dodatkowa, etc...)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
koornelia pisze:co do spadku transferu po wykorzystaniu limitu to spada na UMTS tylko

- Blido
- Guru bezprzewodowy
koornelia pisze:i co do spadku transferu po wykorzystaniu limitu to spada na UMTS tylko i wylacznie cos mi sie wierzyc nie chce

- wojteks
- *** Administrator ***
a w tp wciskają że jak się weźmie LiveBoxa to łącze będzie szybsze bo to adsl2+ (niezależnie od zakupionej opcji 512 czy 1024 czy co tam innego)Blido pisze:Mi w Erze też mówili mniej więcej tak samo (że prędkość spada o poziom niżej czy jakoś tak) W takim razie,
To wszystko to ściemy marketingowe dla niewiedzących (normalne oszustwo).
Nie pomagam na PW!
-
no ale co mam w koncu zrobic wedlug Was ? 

- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
No ale jeżeli tylko z tych dwóch, to tylko Icon będzie pasował.
Przecież ten laptop który podałaś nie ma gniazda pcmcia to nad czym się tu zastanawiać?koornelia pisze:zastanawiam sie pomiedzy ( iPlus modem PCMCIA Huawei E630 HSDPA 7.2 ) a ( iPlus USB Option Icon 225 HSDPA 7,2 )

-
- Użytkownik forum
Swoją drogą Polkomtel rzeczywiście nie rozpieszcza posiadaczy nowszych laptopów z Express Card. Przy abonamencie za 60 pln wszystkie trzy oferowane modemy kosztują... 369pln.
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Niech Ci to da na pismie i podbije swoja pieczatka i pieczatka sklepu - zobaczysz jego mine i napisz jakich wykretow uzylkoornelia pisze:tak mnie poinforomowal przedstawiciel plusa i co do spadku transferu po wykorzystaniu limitu to spada na UMTS tylko

E630 nie wlozysz do swojego lapka wiec nie masz co brac go pod uwage... Do Twojego lapa tylko Express Card (polecam XU870) lub USB...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Niezły pomysł... Tylko że już na 100% się na coś takiego zgodziyagi pisze:Niech Ci to da na pismie i podbije swoja pieczatka i pieczatka sklepu - zobaczysz jego mine i napisz jakich wykretow uzyl
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
Tak mnie zastanawia, jakich jeszcze kłamstw są gotowi użyć niektórzy sprzedawcy aby tylko "wypracować wyniki"...koornelia pisze:tak mnie poinforomowal przedstawiciel plusa i co do spadku transferu po wykorzystaniu limitu to spada na UMTS tylko
- bob
- Guru bezprzewodowy
ten model na forum jest najlepiej rozpracowany.koornelia pisze:USB Option Icon 225 HSDPA 7,2
- yagi
Jestes pewny ze chodzi o ten modem?bob pisze:ten model na forum jest najlepiej rozpracowany.koornelia pisze:USB Option Icon 225 HSDPA 7,2

- bob
- Guru bezprzewodowy
O ten sam :
http://www.option.com/products/icon225.shtml
[ Dodano: 2008-03-09, 10:24 ]
Dodam, że dużą zaletą tego modemu jest to, że posiada sterowniki w sobie wraz z oprogramowaniem a więc nie trzeba w razie instalacji na innym laptopie z windowsem dodatkowych sterowników z cd czy internetu.
Wyjeżdżając gdziekolwiek możemy zabrać tylko modem i podłączyć go do czyjegoś sprzętu.
http://www.option.com/products/icon225.shtml
[ Dodano: 2008-03-09, 10:24 ]
Dodam, że dużą zaletą tego modemu jest to, że posiada sterowniki w sobie wraz z oprogramowaniem a więc nie trzeba w razie instalacji na innym laptopie z windowsem dodatkowych sterowników z cd czy internetu.

Wyjeżdżając gdziekolwiek możemy zabrać tylko modem i podłączyć go do czyjegoś sprzętu.

-
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się, że oni nagminnie jednostki mieszają: "32kb/s = 32kB/s". Inaczej nie można wytłumaczyć, że transfer spada do UMTS. (właściwie UMTS to 48kB/s)Sundance_kid pisze:koornelia pisze:co do spadku transferu po wykorzystaniu limitu to spada na UMTS tylkoŻe co? Chyba do jakiegos okrojonego UMTSa o prędkości 32 kb/s i nazwie przyciety GPRS.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Całkowicie masz tu rację.marens pisze:Wydaje mi się, że oni nagminnie jednostki mieszają: "32kb/s = 32kB/s". Inaczej nie można wytłumaczyć, że transfer spada do UMTS.

- yagi
Ze sterami w modemie jest fajna sprawa ale ryzykowna. Ostatnio Era miala serie GT Max'ow z uwalonym flashem i nie chcialy sie instalowac. Powinni dawac CD na wszelki wypadek 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale chyba wymieniali ?yagi pisze:Era miala serie GT Max'ow z uwalonym flashem i nie chcialy sie instalowac.
Przedwczoraj na "wyjeździe" pożyczyłem do laptopa znajomej mój GT MAX HSUPA i po prostu po wsadzeniu szybka instalacja i jest net.yagi pisze:Ze sterami w modemie jest fajna sprawa ale ryzykowna.

-
- Stały użytkownik forum
Niestety PLUS wykastrowal Icona 225 ze sterowDodam, że dużą zaletą tego modemu jest to, że posiada sterowniki w sobie wraz z oprogramowaniem a więc nie trzeba w razie instalacji na innym laptopie z windowsem dodatkowych sterowników z cd czy internetu.

- yagi
Szly na serwis... A te co byly w sklepach to byla odsylka do centralibob pisze:Ale chyba wymieniali ?

-
- Mistrz bezprzewodowy
Masz złącze Express Card w laptopie, więc najlepiej jeśli takie miałby modem (Huawei odpada, Option-USB). Zwróć uwagę na gniazdo antenowe, żeby można było wrazie czego podłączyć antenę. W zasadzie wybór zalaży od miejsc, gdzie będziesz najczęściej korzystać (w jednym miejscu/w różnych miejscach). W każdym wypadku jeśli coś wybierzesz z promocji idz do salonu z laptopem, niech ci zaistalują i uruchomią (od razu sprawdzisz czy działa).
- bob
- Guru bezprzewodowy
To bardzo fatalna praktyka bo usunęli z niego dużą zaletę.cysio pisze:Niestety PLUS wykastrowal Icona 225 ze sterow

-
witam wybralalam notebooka hp pavilon6000 bardzo fajny sprzecik
do tego icona 225 usb zasieb 2 kreski na hsdpa i czasem spada na umts 3 kreski nie czaje tego ale chodzic chodzi dobrze ;-) dzieki za pomoc 

-
- Stały użytkownik forum
Cos za cos. Albo simlock albo oprogramowanie. Z dwojga zlego chyba lepiej nie miec simlocka.To bardzo fatalna praktyka bo usunęli z niego dużą zaletę.
- yagi

- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
bob, możesz rozwinąć tę myśl? Bo ja jakoś nie mogę się wiele o nim dowiedzieć...bob pisze:ten model na forum jest najlepiej rozpracowany.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To proste do niego jest to samo co do innych a wszystko dostępne w moim wątku o Globetrotterach a więc wiadomo o nim praktycznie wszystko. Jeśli masz jakieś ukierunkowane pytanie to chętnie odpowiem.Mikolaj211 pisze:bob, możesz rozwinąć tę myśl? Bo ja jakoś nie mogę się wiele o nim dowiedzieć...