Przerabianie karty WiFi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Upgreydd
Użytkownik forum

Przerabianie karty WiFi

Post autor: Upgreydd »

Witam, interesuje mnie dorobienie do mojego laptopa gniazda na antene zewnetrzna :]
jesto Acer Aspire 5002WLMi z WiFi Broadcom'a, Chcialem sie dowiedziec czy warto wymienic te karte na karte oparta na chipsecie Atheros'a (miniPCI) i do niej lutowac gniazdo, czy moze lepiej karte pcmcia kupic z wyjsciem na antene zewn.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Przerabianie karty WiFi

Post autor: zDaleKi »

Czy notebook jest na gwarancji i czy to gniazdo chcesz jakoś mocować czy może wystawać na "kabelku"? Jeżeli tak, to większość o ile nie wszystkie karty WiFi montowane wewnątrz laptopów mają złączki do wyprowadzenia anteny, które są umieszczone na obudowie. Myślę, że mając takie złączki mógłbyś dorobić jakieś gniazdo na kabelku. Ale najbardziej eleganckim rozwiązaniem będzie zastosowanie karty PCMCIA z gniazdem antenowym.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Upgreydd
Użytkownik forum

Gwarancja to rzecz ktora mnie nie intererere ;]

A wiec moze masz jakies fotki odnosnie co i gdzie i jak podlaczyc? to nie musi ladnie wygladac tylko byc praktyczne i po jak najmniejszych kosztach.

Chodzi tez o to aby nie odpiac anteny wbudowanej, tylko aby mozna korzystac z wbudowanej, a jak sie wieczorem na spacery wybieram z laptopem to bym nie musial jak glupi z nim latac tylko bym mogl uzyc anteny kierunkowej lub panela ;]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Polecam coś na USB ze złączem antenowym (ceny rzędu 50zł) lub jak napisałeś w I poście PCMCIA z gniazdem anteny zewnętrznej (ale to przeważnie jest jakieś malutkie, delikatne gniazdko. USB ma np. rpsma. Dorobienie kabla do wbudowanej karty też nie będzie tanie, konektor uFL - rpsma jest potrzebny (lub podobny), otwarcie laptopa do karty WiFi i przełączanie wtyczek uFL wcale nie jest na dłuższą metę polecane.
Nie pomagam na PW!
Upgreydd
Użytkownik forum

A mozesz mi jakas karte na chipsecie atheros'a polecic do wardrivingu? :>
Odrazu mowie ze lamanie zabezpieczen sieci bezprzewodowych jest legalne, nielegalne jest przegladanie zasobow sieci ;] by nie bylo ze prosze o cos czego nie mozna robic :]
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Upgreydd pisze:A mozesz mi jakas karte na chipsecie atheros'a polecic do wardrivingu?
niestety tu nie jestem w temacie, nie wiem na czym są te USB adaptery.

np. taki ale nie wiem na czym on jest zrobiony http://cyberbajt.pl/cyber.php?get=produkt,2101
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:taki ale nie wiem na czym on jest zrobiony
Bardzo dobra karta. Sam ją mam, ale jeszcze się nie bawiłem z linuxem. Współpracuje ze wszystkimi kluczowymi programami do wardrivingu ale pod linuxem (w końcu prawdziwy wardriver pracuje na linuxie :cwaniak: ). Jest zrobiona na chipsecie Zydas 1211b, produkcji właśnie Atheros'a. Ma na prawdę duże możliwości :D
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Upgreydd
Użytkownik forum

No ja uzywam glownie linuxa, rzadko kiedy Windowsa (wymogi pracy, brakuje mi kilku alternatywnych programow na linke ;] ) i jesli piszesz, ze do tej karty sa sterowniki na linuxa to jestem uradowany z tego powodu, poniewaz nie bede musial uzywac jej przez ndiswrapper'a :] Pozostaje tylko kupic karte, zbudowac antene i ruszac na "lowy" ;]

PS. Moze jest ktos z Koszalina kto ma ochote pobiegac z lapkiem? :>
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Upgreydd pisze:jesli piszesz, ze do tej karty sa sterowniki na linuxa to jestem uradowany z tego powodu
Znaczy powiem tak, że są sterowniki do chipsetu ZyDAS zd1211b, ale nigdzie nie ma napisane jawnie że pasują one do karty do karty wyprodukowanej przez MINITAR :szok: Ale z tego co się orientuję to pod Linuxem to sterowniki są związane właśnie z producentem chipsetu, a nie karty (tak jak w Windows). Jest jeszcze inna bardzo dobra karta oparta na tym samym chipsecie produkcji Edmiaxa. Jaco opisywał ją >TU< Przy sterownikach do zd1211b jest napisane jawnie, że obsługuje tego Edimax'a.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ