iPlus + p2p

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
timo
Stały użytkownik forum

iPlus + p2p

Post autor: timo »

mam BitLorda i eMule i nie wiem jak ustawić je żeby działały i łączyły sie z serwerem :? czy iPlus domyślnie cos blokuje ?
Orange Standard - 100kB/s
Play 10GB - 120kB/s
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: iPlus + p2p

Post autor: ja.michal »

W iplusie masz wewnętrzne ip. Możesz wykupić ip publiczne. Ja mam publiczne dynamiczne. Stałe jest niewygodne.

Możesz to aktywować dzwoniąc do operatora. Więcej niżej:
http://www.iplus.pl/firmy-potrzeby-dost ... ym-ip.html
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

timo pisze:mam BitLorda i eMule
Moja rada zmień na uTorrenta. U mnie po instalacji wraz z domyślnymi ustawieniami osiągam prędkości rzędu 120-150kB/s
timo pisze:czy iPlus domyślnie cos blokuje ?
Ze swego doświadczenia wiem, że Plus nie blokuje możliwości używania programów p2p, a Era tak.
ja.michal pisze:W iplusie masz wewnętrzne ip. Możesz wykupić ip publiczne
To ja to czegoś nie rozumiem ja wykupiłem iPlusa kilka miesięcy temu. Na początku miałem wewnętrzne, ale ok. trzech miesięcy mam publiczne, zmienne IP, a płacę normalnie 60zł, więc najlepiej jak timo najpierw sprawdzi czy ma zewnętrzne czy wewnętrzne IP, bo bez zewnętrznego pewnie się nie obejdzie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo pisze:Ze swego doświadczenia wiem, że Plus nie blokuje możliwości używania programów p2p, a Era tak.
W jaki sposób era to niby robi? Ja ściągałem na BC z tym, że miałem low id w mulku i wolno szło, ale szło.
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Iplus nie blokuje p2p. Bez żadnych problemów można używać BC, Emula (innych nie sprawdzałem) oczywiście do wymiany legalnych plików :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Boras to że iplus nie blokuje wiem. A BC to znaczy blueconnect. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:W jaki sposób era to niby robi? Ja ściągałem na BC z tym, że miałem low id w mulku i wolno szło, ale szło.
No właśnie o to chodzi, że niektórzy operatorzy blokują możliwość używania p2p (bo zbyt mocno obciąża to łącze i serwery nie wyrabiają) Nie wiem jak to oni robią, faktem jest jednak to, że jak masz łącze 1mbps to z torrentów pobierasz z prędkością 10kbps i to niezależnie od ustawień programów, jak również programu jakiego używasz czy torrentu jakiego aktualnie ściągasz. Wystarczy popatrzeć na nasze forum. Było już kilka osób co nie mogło na BC używać p2p.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Ja miałem na mulku słabo i w ogóle słąbo bo miałem GT Combo EDGE i za szybko to i tak nie chodziło. :]
Zamiast p2p lepiej wykupić publiczne zmienne ip i z rapida korzystać. ;) Szybko i bez blokad providerów bo to http/ftp. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Zamiast p2p lepiej wykupić publiczne zmienne ip i z rapida korzystać.
Najpierw należy sprawdzić czy się nie ma publicznego IP. Bo jak już mówiłem, w iPlusie nic nie płacę, a mam właśnie publiczne. Już gdzieś o tym było na forum, że ponoć Plus przechodzi na to żeby wszyscy mieli zmienne zewnętrzne IP, będzie trzeba płacić tylko za stałe.
To prawda szybko idzie z rapida. Tylko trzeba czekać jak się nie ma premium, a to kolejna opłata :dobani:
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

ja.michal pisze:A BC to znaczy blueconnect
No tak ale ja miałem na myśli klienta BitComet tak dla wyjaśnienia
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To prawda szybko idzie z rapida. Tylko trzeba czekać jak się nie ma premium, a to kolejna opłata :dobani:
Ja z kumplem 50/50 się zrzucam co miesiąc i nie czekam. ;)
Boras pisze:No tak ale ja miałem na myśli klienta BitComet tak dla wyjaśnienia
;) ;)
krzych86
Początkujący użytkownik forum

Post autor: krzych86 »

:papa:
Chciałbym odświeżyć temat, powiedzcie jak to wygląda obecnie z iPlusem, nie ma blokady dla p2p??
A jeśli chodzi o limit ściągania z internetu - rozumiem że wymiana plików przez p2p nie ma nic wspólnego z dostępnym limitem miesięcznym?

i przy okazji, czy radzicie skorzystać z tej oferty:
jestem biednym studenciną i 40zł m-c by mnie urządzało, z internetu raczej nic nie ściągam (drobne pliki worda i excella przydatne studentowi), reszta to p2p

Tani internet dla studenta
Z oferty mogą skorzystać tylko studenci uczelni wyższych oraz nauczyciele.

W promocyjnej ofercie iPlus otrzymasz:

abonament 39 zł (z VAT) w planie cenowym „iPlus student 39”
limit 2 GB
prędkość do 3,6 Mb/s
kontrakt jedynie 18 miesięcy
modem iPlus USB ZTE MF100 HSDPA 3,6 Mb/s w cenie 69 zł (z VAT)
pakiet bezpieczeństwa w sieci - Kaspersky Internet Security 2010 z pełną licencją na dwa lata tylko za 1, 22 zł.
Modem dla Ciebie
W ofercie dla Studenta znajdziesz nowoczesny modem ZTE MF100 już za 69 złotych.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

krzych86 pisze:- rozumiem że wymiana plików przez p2p nie ma nic wspólnego z dostępnym limitem miesięcznym?
No chyba żartujesz :rotfl:
Jakby nie miała,to sieć Plusa by już dawno lezała i kwiczała,a o Playu mówilibyśmy "rakieta" :]

[ Dodano: 2009-11-02, 09:58 ]
krzych86 pisze:z internetu raczej nic nie ściągam (drobne pliki worda i excella przydatne studentowi), reszta to p2p
P2P to zarówno ściąganie,jak i wysyłanie...laboga... :roll:
Liczy się każdy kilobajt jakiegokolwiek ruchu,w każdą stronę !

[ Dodano: 2009-11-02, 09:59 ]
krzych86 pisze:nie ma blokady dla p2p??
Nie ma,ale low id nie unikniesz,gdyż ruch przychodzący jest zablokowany,mimo zewnętrznego adresu IP.
krzych86
Początkujący użytkownik forum

Post autor: krzych86 »

tak własnie myslałem :cry:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Nie ma,ale low id nie unikniesz,gdyż ruch przychodzący jest zablokowany,mimo zewnętrznego adresu IP.
Dlatego ma się dostęp do mniejszej ilości peerów podczas korzystania z torrenta. Jednak mój osobisty rekord to zassanie 934MB w 56m30s :D Ale po prostu trafiłem na 1( :szok: ) szybkiego peera i to od niego pobrałem jakieś 95% całości. A tak ogólnie to nie przeszkadza w korzystaniu z torrentów zablokowany ruch przychodzący.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Jednak mój osobisty rekord to zassanie 934MB w 56m30s
Jak zasysasz coś bardzo popularnego,to OK,ale spróbuj ściągnąć coś,do czego masz jednego seeda i trzech peerów ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:spróbuj ściągnąć coś,do czego masz jednego seeda i trzech peerów
To niestety jakoś w internecie komórkowym w takiej sytuacji seed'y nie chcą wysyłać do mnie. Tak samo peer'y chcą tylko pobierać pełną prędkością łącza nie wysyłając nic... ;) A w opisywanym przeze mnie przypadku miałem koło 10 peerów i 1 seeda który zechciał mi łaskawie wysłać dane i wysycić moje łącze :)

Bo jak się połączymy z 20-30 peerami po 5kB/s to się tylko sieć zapycha.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:To niestety jakoś w internecie komórkowym w takiej sytuacji seed'y nie chcą wysyłać do mnie
Wtedy sprawę załatwia dopłata 6.1 zł brutto do iPlusa ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk jesteś tego pewny? :)

Bo przyznam się, że myślałem, że seed'y nie chcą wysyłać z powodu dość dużego pingu jaki mamy w internecie komórkowym.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:jesteś tego pewny?
Oczywiście.
Mam porównanie w Orange - na APN internet jest tragedia,a na pełnym zewnętrznym adresie z odblokowanym ruchem przychodzącym idzie powoli,ale do przodu :)

[ Dodano: 2009-11-03, 16:56 ]
YaHooo pisze:że seed'y nie chcą wysyłać z powodu dość dużego pingu jaki mamy w internecie komórkowym.
To jest bez znaczenia - bawiłem się torrentami,ed2k i innymi jeszcze jak nie miałem w domu 3G,i na APN vpn dało się zawsze coś ściągnąć.
Pingi były po 700-800 ms.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk pisze:Mam porównanie w Orange - na APN internet jest tragedia
Rozumiem :) Ale w Plusie z mojego doświadczenia wynika, że p2p działa przeważnie ładnie :) Chociaż jak pisałeś jak jest 1 seed i 2-3 peerów to na mało którym łączu pójdzie to szybko.

[ Dodano: 2009-11-03, 16:59 ]
Patryk pisze:na APN vpn dało się zawsze coś ściągnąć.
Pingi były po 700-800 ms.
Dobrze wiedzieć.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Chociaż jak pisałeś jak jest 1 seed i 2-3 peerów to na mało którym łączu pójdzie to szybko.
Ale w ogóle pójdzie ;)
ODPOWIEDZ