Wiem o tym, że np w toshibach jest modem 3,6, ale jakiejś dziwnej firmy. Tutaj moje drugie pytanie.
Czy da się ten modem wymienić na np na moduł oprtiona?

Moderator: Moderatorzy
Ale mówisz o sytuacji w której nie ma anten normalnie?wojteks pisze:pojawia się problem jeżeli chcemy antenę zewnętrzną podłączyć to tak jak z kartą WiFi antena w obudowie wyświetlacza zabudowana.
ja.michal pisze:Ale mówisz o sytuacji w której nie ma anten normalnie?
da się ale tylko na nowszy/lepszy dedykowany model do danego laptopa, patrz link z poprzedniego postu modemy: dell 5500, 5505, 5520 - różne modele modemów pasujące do slotu i czytnika kart i anteny wbudowanych w laptopyja.michal pisze:laptopie jest kata, ale chciał bym ją wymienić na szybszą.
Wiemwojteks pisze:taki modem nie ma czytnika kart SIM, czytnik musi być wbudowany w laptopa
No i właśnie mi chodziło o tą blokadę bios. Działają tylko modemy danej firmy.wojteks pisze:da się ale tylko na nowszy/lepszy dedykowany model do danego laptopa
blokady nie powinno być, przeczytaj post @canidy, moduły robione dla dell'a pasują do innych typów laptopów więc odwrotnie też powinno działać. To często jest związane z softem producenta laptopa, dedykowany (brandowany) modem ma lepsze wsparcie w tym sofcie a my przecież Dial-Up używamyja.michal pisze:No i właśnie mi chodziło o tą blokadę bios. Działają tylko modemy danej firmy.
Ten laps ma pcmcia mimo, że jest jednym z nowszych.wojteks pisze:Na pcmcia to już do nowego lapka (chyba że jeszcze będzie miał) nie włożysz, nowe maja ExpressCard.
Raczej nie. Zależy tylko jak te anteny wbudowane zbierają. WiFi dobrze a gsm nie wiem.wojteks pisze:czy potrzebujesz anteny zewnętrznej
Czyzbys planowal zakup Fujitsu-Siemensa?ja.michal pisze:Ten laps ma pcmcia mimo, że jest jednym z nowszych.
A jaki tam jest modem? Jakiej firmy?yagi pisze:Mam troche inna wersje i jest OK![]()
Nad Toshibą myślę.Czyzbys planowal zakup Fujitsu-Siemensa?
Tego nie wiem. Moze w Komputroniku odpowiedzaja.michal pisze:A jaki tam jest modem? Jakiej firmy?
Mówisz, że masz podobny. Nie możesz wejść w manager urządzeń i zobaczyć jak się modem nazywa?yagi pisze:Tego nie wiem.
Pisałem do vobisu czy w tym kompie co się nad nim zastanawiam można wymienić kartę, ale podali numer do serwisu bo w vobisie nie wiedzą tego.yagi pisze:Moze w Komputroniku odpowiedzaTrzeba bedzie zapytac bo sam jestem ciekawy...
yagi pisze:Option_GTM378 Wireless Lan Driver and Application
Sprawa wyjasniona
Jeśli chodzi o wifi to się sam o tym dobrze przekonałem.yagi pisze:Czytalem opinie ze anteny wbudowane w lapki lapia duzo lepiej niz te na PCMCIA/EC...
Portege R500-127yagi pisze:Jaka Toshiba Cie interesuje?
Zobaczymy czy będzie ta półka.yagi pisze:No to zdecydowanie wyzsza polka![]()
Czyli jakaś usa produkcja jak dobrze pamiętam. Te katy na express niestety nie mają chyba za dobrych anten. Ciekawe jak ta wbudowana.yagi pisze:Sterowniki do R500 sa Novatela wiec tez niezle
Spokojnie będzie ta półka.ja.michal pisze:Zobaczymy czy będzie ta półka.
Pożyjemy zobaczymy.bob pisze:Spokojnie będzie ta półka.
Ja już wiem, że dobrze.ja.michal pisze:Jak by się udało to napiszę jak się modem z nim sprawuje.
Na razie miałem z nim do czynienia niewłączonymbob pisze:Ja już wiem, że dobrze.
Dla mnie to też zaleta jeszcze nie mam zastanawiam się dodatkowo nad Vaioja.michal pisze:Weź do ręki zeszyt A4 100 kartkowy z twardą okładką. Tyle mniej więcej waży.
Vaio waży ponad 1kg. Portege 0,75kg.bob pisze:zastanawiam się dodatkowo nad Vaio
Z tego co czytałem bateria trzyma tylko 4h. Portege koło 8 + można dodatkową baterię zamiast napędu wrzucić. Wtedy nie wiem ile. Coś koło 12 z tego co mi się wydaje.yagi pisze:A moze poczekaj na Lenovo X300???
Tak wiem ale zastanawiam się nad kompromisem na korzyść design`uja.michal pisze:Vaio waży ponad 1kg. Portege 0,75kg.
Mi się osobiście portege bardziej podoba.bob pisze:zastanawiam się nad kompromisem na korzyść design`u
Dokładnie.Ja miałem w ręku to poezja jest.
No słabiutko. Ale tak czy siak raczej bym kupił to maleństwo.yagi pisze:Czas pracy na baterii nie powala...