Zmienne IP w Blueconnect a prawdopodobieństwo namierzenia

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Zmienne IP w Blueconnect a prawdopodobieństwo namierzenia

Post autor: Blido »

Jak wiadomo, w Blueconnect (zresztą jak w każdym chyba internecie komórkowym) IP jest zmienne. Zastanawiający jest tylko fakt, jak często się ono powtarza u różnych użytkowników Blueconnecta. Zauważyłem to kiedy po przetestowaniu prędkości na speedtest.net zobaczyłem, że z mojego IP wykonano już ponad 300 testów, a ostatni 3 godziny przede mną (sam połączony byłem około godziny).
Zastanawiam się w takim razie, jakie jest prawdopodobieństwo namierzenia po IP konkretnego użytkownika Blueconnect, skoro wiele osób może mieć to samo IP w tak krótkich odstępach czasu.
Jarek no.1

Re: Zmienne IP w Blueconnect a prawdopodobieństwo namierzenia

Post autor: Jarek no.1 »

U mnie zmienia się końcówka IP w zakresie 50, ostatnie 3 cyfry 060 - 110
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

U mnie też jest tak samo. Zmienia się jedynie końcówka IP mniej więcej w zakresie 60-110
IP w Erze wygląda zatem tak: 213.158.196.xxx

Skoro jest więc tak mała ilość kombinacji, to czy jest możliwe, że wiele osób może mieć jednocześnie to samo IP, jak ma to miejsce np. w sieci LAN?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blido pisze:że wiele osób może mieć jednocześnie to samo IP, jak ma to miejsce np. w sieci LAN?
W sieci nie może być dwóch komputerów o dwóch identycznych adresach IP. Masz chyba na myśli, że w LANie każdy ma inny adres wewnętrzny (dostępny tylko w danej sieci), a adres zewnętrzny (widoczny w internecie) jest taki sam jak adres serwera udostępniającego internet.

Co do pytania o namierzenie po IP to provider ma logi w których zapisane jest który użytkownik i o której godzinie miał dany adres IP. Więc wszystko jest do ustalenia kto i kiedy miał ten IP, co za tym idzie można każdego namierzyć.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szyszek
Użytkownik forum

Post autor: szyszek »

poza tym zarejstrowane są tez numer karty SIM i numer seryjny Telefonu/modemu
Orange, Merlin XU870
ODPOWIEDZ