Ustawienia połączenia z siecią w Blueconnect

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Ustawienia połączenia z siecią w Blueconnect

Post autor: Sniper512 »

Szukam i szukam tematu o DNS do blueconnecta i nie mogę znaleźć - więc zakładam nowy temat.

Tak więc słyszałem, że bardzo dobrym rozwiązaniem jest zmiana połączenia z siecią przez podanie innych niż fabryczne Ustawienia DNS. W pewnym poście już próbowaliśmy to zrobić, ale teraz mam więcej chęci i może wspólnie skonfigurujemy program tak żeby wszystko działało śpiewająco!

Ok :ok: To na początek tak:

Mam modem Huawei E220 (soft i inne rzeczy standard) i używam programu pod XP o nazwie Mobile Connect:
Obrazek
Jak widać, zasięg EDGE full, bez ścinek i spadków!

Mogę wejść w Ustawienia/Ustawienia połączenia z siecią i wtedy ukazuje mi się takie okno:

Obrazek

I teraz pytanie? Co ma robić dalej? Podkreślam jestem laikiem :P i niezbyt sie na tym znam, więc proszę o takie tłumaczenie jak do dziecka :D

Z góry dzięki!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Ustawienia połączenia z siecią w Blueconnect

Post autor: zDaleKi »

Identyczny screen pojawił sie już. Nie wiem czy to nei było w postach z problem dostępu do naszej klasy lub podobnym. Poszukaj, bo tam to opisywałem ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Tak tak tak! Masz rację - znalazłem ten temat Blueconnect - Problemy z EPULS.pl , no i tak samo jak mi podawaliście:
Wpisz adresy IP OpenDNS zamiast tych, które masz teraz. Czyli we właściwościach połączenia zamiast tego co masz teraz (prawdopodobnie masz automatycznie) wpisz adresy OpenDNS: DNS: podstawowy: 208.67.222.222, zapasowy: 208.67.220.220

Zrobiłem dokładnie tak samo - rozłączałem internet, ale wciąż po wprowadzeniu tych IP ten sam komunikat:
Obrazek :dobani:

Dlatego założyłem nowy temat, może coś się zmieniło od tego czasu i trzeba wpisać tam coś innego lub może coś jeszcze gdzieś trzeba wpisać?
Przejrzałem również ten post >>TUTAJ<< , lecz dla mnie to wszystko czarna magia...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A po co sobie zawracać głowę aplikacjami do łączenia które obciążają system i zabierają cenne ramy .Nie lepiej zrobić sobie właśnie dial-up? Linka już znalazłeś więc do dzieła :hyhy:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Z pierwszego posta widzę, że masz Mobile Connect od Ery. Proponuję zainstalować oprogramowanie bezpośrednio od Huawei. Są dwa Mobile Connect oraz Mobile Manager. W >TYM< poście autorstwa ja.michal masz linki do tych programów w żaden sposób niemodyfikowanych. Bo myślę, że tu masz problem, że używasz zmodyfikowanego oprogramowania.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Hmmm... zrobiłem tak:
1. Właściwości Moje miejsce sieciowe
1. Nowe połączenie
2. delej, dalej itp
3. Wpisałem *99***1# i nazwałem "ERA"
Obrazek

Następnie połączyłem i działa! ALE.... to jest to samo co było nic się nie zmieniło wszystko jest tak samo tyle że nie mam tego menadżera.

Więc może małe pytanko. Co w ogóle daje takie połączenie ?? :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sniper512 pisze:Co w ogóle daje takie połączenie ??
Hmm takie połączenie jest podstawą i robi to samo co program i to znacznie szybciej. Tyle, że bez niego :] Po prostu nie zjada Ci nic RAM'u czy taktów procesora.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ