Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Moim skromnym zdaniem do tego gniazda można by podłączyć męskie wejście hirose ms 147 , wykorzystywane przez producenta telefonów siemens.
Co o tym myślicie ?
Ja uważam ze to jest rodzimy konektor więc najprędzej dopasujemy go do tego złącza.
Na allegro jest kilka aukcji oferujących antene z takim konektorem ---->kliknij tu
mały screen konektora
PS
Tak jakoś przypadkowo znalazłem slepik z konektorem hiroise ms 156 to sma.
Niestety troche was rozczaruje bo koszt urządzenia wynosi bagatela ok 30 euro.
@Sniper512 założyć to możesz sobie nogę na nogę. Poczytaj forum zwłaszcza gdzie kolega sardo nunspa i Ufo atakuje opracowali dobry temat Jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu
Czyli jaką kupić dokładnie antenę? Ja mam blueconnecta, cały czas pisze EDGE, 5 kresek i co z tego? Transfer odebrane Max: 133.6 Kbps, a w tansferze pisze 0bps do 20KB. Godziny szczytu czy jak?
A skoro wystarczy ten modem otworzyc i sprawdzic to chyba nie jest to tajne jaki konektor jest potrzebny, co? A jesli tak jest to moze producent udzieli klarownej odpowiedzi lub moze maja w sprzedazy antene nawet do niego? Trzeba by napisac do nich, ze chce sie kupic (koniecznie od nich) antene do tego modemu i jak juz sie kupi to mozna bedzie okreslic jasno i wyraznie jaka to wtyczka.
No tak wszystko by było ok gdyby antena podłączana do konektora działała po podłączeniu ale okazuje sie że znowu coś trzeba namieszać tylko co?? antenę wewnętrzną odłączyłem i to nie dało rady hm?? help!!!
Dla tych którzy wolą nie ryzykować zniszczenia modemu polecam zastosowanie konektora indukcyjnego. Jeśli ustawi go się dokładnie nad anteną w modemie daje on bardzo dobre efekty, oczywiście nie jest to to samo co bezpośrednie podłączenie do anteny w modemie, ale za to nie ryzykujemy utraty gwarancji lub uszkodzenia modemu.
Mam pytanie odnośnie Huawei E220. Czy kto kolwiek osiągnął na tym modemie szybszy transfer niż 236Mb/s? Nie da się na tym nawet przeglądać stron internetowych, a co dopiero sciągać jakieś pliki:-( Co proponujecie?
lukas310 pisze:Czy kto kolwiek osiągnął na tym modemie szybszy transfer niż 236Mb/s?
Chyba kb/s
Mozliwe jest osiągniecie większej prędkości o ile znajdujesz się w zasięgu danej technologii. Ewentualnie jeśli masz blisko nadajnik z lepszą technologią jest możliwośc złapania sygnału przy pomocy dodatkowej anteny.
Paweł_EDGE5 pisze:Dla tych którzy wolą nie ryzykować zniszczenia modemu polecam zastosowanie konektora indukcyjnego. Jeśli ustawi go się dokładnie nad anteną w modemie daje on bardzo dobre efekty,
Owszem, ale zapomnieliśmy o jednej ważnej rzeczy. Dotychczasowe konektory indukcyjne projektowane były dla GSM, czyli na pasmo 900 MHz. Tutaj mamy UMTS czyli 2000/2100 MHz. Być może dlatego nie chcą one współpracować z antenami.Wiem na pewno, że dla EDGE GPRS daje to rezultaty, ale nie sprawdzałem, czy taki sam konektor zafunkcjonuje w UMTS-ie...
Tu podobno opracowano model który działa: http://mybroadband.co.za/vb/showpost.ph ... stcount=69
"Konektor jest rozwiązaniem alternatywnym w związku z brakiem oryginalnego wejścia na antenie w modemie, zatem nie gwarantujemy znaczącej poprawy zasięgu"
Myślicie że to może zadziałać? Może ktoś już stosował takie cudeńko u siebie?
[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-08-11, 20:00 ] Arturros, pisanie takimi literami oznacza, że się denerwujesz i złościsz.
Popraw to mimo cytatu.
Ostatnio zmieniony 2008-08-11, 19:40 przez Arturros, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki za odpowiedź. Duże litery są z uwagi na to że cytowany tekst jest napisany na stronie cytowanej dużymi literami. No ale czego nie robi się jak ktoś prosi.
Co do ton forum to przeczytałem dokładnie ten temat i może że jestem zielony albo nie umiem czytać ze zrozumieniem to odniosłem wrażenie że jeszcze nikt nie pochwalił się że mu się udało i w jaki sposób podpiąć zewnętrznej do E220 ( prócz kolegi z Wrocławia który podpiął coś od Motoroli ale nie sprecyzował co).
Czy w takim razie można to tołtojstwo podpiąć bezpośrednio ?
Jeśli znów coś głupiego napisałem to zamilknę na wieki...
Niestety sam jestem zupelnie zielony w temacie ( lutownice znam z opowiesci, a z elektronika/elektryka kontakt tylko jako uzytkownik ) ale znalazlem cos takiego:
Genialne w swojej prostocie, sam szukam od pewnego czasu anteny wewnętrznej do mojego UMPC, a jako że mam pod ręką antenę zewnętrzną od modemu Option to spróbuję ją rozbroić.