iPlus-NetMeter,DU Meter,NetLimiter źle liczą transfer/Vista

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dudus1234
Użytkownik forum

iPlus-NetMeter,DU Meter,NetLimiter źle liczą transfer/Vista

Post autor: dudus1234 »

Witam Wszystkich .
Założyłem sobie w laptopie z systemem Vista Basic iPlusa.
Łącze sie z netem za pomoca programu iPlus Manager 1.94 i modemu od Plusa na PCMCIA
Huawei E630.
Mam abonament za 60zł z limitem na m-c 1GB.
Poczytałem tutaj że można ładnie wyliczyć sobie transfer zużyty w necie za
pomocą programów; NetMeter,NetLimiter lub DU Meter.
Więc testowałem wszystkie trzy.
I trochę sie zawiodłem.
Trzy testy robiłem po ok. 5 min śmigania w necie.
Jako wzorzec brałem wyniki uploadu i downloadu z wskazań właściwości połącznia w windowsie oraz z odczytu na iPlus Manager.
I co wynikło :

NetMeter 1.1.3 - dobrze nalicza upload a download wcale się nie rusza i jest 0 jakby coś było zblokowane.

NetLimiter 2.09 Pro - porażka oblicza DL i UL ale takie przekłamania (zawyżanie totalne) że szkoda mówić .

DU Meter 4.0 - Oblicza idealnie Download natomiast Upload nalicza równo razy dwa w górę .

Proszę o radę co robić ?
Może jakaś konfiguracja ?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
LuKaSh
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: iPlus-NetMeter,DU Meter,NetLimiter źle liczą transfer/Vista

Post autor: LuKaSh »

dudus1234 pisze:Łącze sie z netem za pomoca programu iPlus Manager 1.94 i modemu od Plusa na PCMCIA
może to nie za bardzo w temacie ale to strasznie "cieżka" aplikacja (strasznie zamula) i odradzam jej uzywania pzdr
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

luki19910221, tylko, że kolega dudus1234, ma trochę inny problem,
który jest związany z niedokładnym naliczaniem danych przez wyżej wymienione
aplikacje tj.

- NetMeter 1.1.3
- NetLimiter 2.09 Pro
- DU Meter 4.0

[ Dodano: 2008-01-28, 20:07 ]
W Orange po zalogowaniu na konto użytkownika można podglądnąć ilość wykorzystanych danych transmisji i video streaming`u. Właśnie sprawdzałem przed chwilą i mogę zobaczyć nawet z dzisiejszego dnia. Czy jest taki odpowiednik w Plusie?
secam
Stały użytkownik forum

Re: iPlus-NetMeter,DU Meter,NetLimiter źle liczą transfer/Vi

Post autor: secam »

dudus1234 pisze:
NetMeter 1.1.3 - dobrze nalicza upload a download wcale się nie rusza i jest 0 jakby coś było zblokowane.
Dokładnie, na WinXP działa OK, na Viście, tak jak piszesz, uplod OK, downlod 0.
Co ciekawe jakaś wersja 1.0.0 beta 'cośtam' działała OK.
Zdaję się więc na to zliczy mi MWconn i na to co pokazuje strona orange.pl po zalogowaniu.
secam
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

bob pisze:[...]Czy jest taki odpowiednik w Plusie?
W Plusie również po zalogowaniu się na swoje konto jest dostępne rozliczenie pakietów. Wada to że licznik jest aktualizowany po zamknięciu sesji (czyli należy wyjśc z netu, zalogować się ponownie aby sprawdzić stan licznika)
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

może to nie za bardzo w temacie ale to strasznie "cieżka" aplikacja (strasznie zamula) i odradzam jej uzywania pzdr
ja nie narzekam na managera, jest opcja lekkiej wersji interfejsu która zabiera mniej zasobów niż winamp
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

jest opcja lekkiej wersji interfejsu która zabiera mniej zasobów niż winamp
No tak, ale to do niczego niepotrzebne oprócz wysyłania smsów. :roll:
Maly
Początkujący użytkownik forum

iplus z net meter

Post autor: Maly »

Witam !

Wiem z e z vista du meter chyba nie chce wspolpracowac wcale nie instaluje si poprostu ten program z net meter chyba dizala ale jak w PLUSIE mozna sprawdzic to tak jak w Orange??????

Wzialem iplusa po 20 dniach wiadomosc przyszla ze zwalniaja mi transfer a mam 4Gb sciagnalem jeden film 700Mb i szprealm po stronkach pare zwyklych mp3 sciagnalem ale nei przewidzial tego iplus ze jak wlaczysz pierwsyz raz komputer i zainstalujesz system oraz program antywirusowy to sciagnac musi BARDZO DUZO danych aktuazlizacji!!

Wazne jest jak teraz ustawic te program badz czy moge jednak gdzies sprawdzic logujac sie ile mi zostalo jeszcze danych do konca cyklu rozliczeniowego ( dzwonilem do iplusa obsluga i powiedizeli ze tylko dzieki tym programom net meter i du meter ! Nie mowili o opcji logowania sie gdzies?? dlaczego chca w ten sposob oszukac as bysmy nie wiedzieli ile zuzyclismy transferu za ktory placimy ??

Gdzie trzeba si ezalogowac na jakie konto ?

Pozdrawiam i prosze o szybka odpowiedz!
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Maly pisze:Wiem z e z vista du meter chyba nie chce wspolpracowac
Współpracuje. Ja akurat mam wersję: v3.3 i chodzi bez zarzutów.

A mp3 trochę ważą. Strony również. Poczytaj o tym jak oszczędzać dane. Poza tym skąd ściągałeś plik? Z jakiegoś p2p? Te programy pobierają dane nawet jak nie pobierają pliku, poza tym zwróć uwagę jeszcze na to, że Ty również wysyłasz pliki.

A po trzecie sprawdzaj pisownię przed wysłaniem i popraw powyższego posta bo ciężko dojść o co Ci chodzi.
reilord

Post autor: reilord »

AsusLogics BoostSpeed 3.7.3.685 na tray'u w viscie tez pokazuje incoming trafic "0".
Awatar użytkownika
Wedymin
Użytkownik forum

Post autor: Wedymin »

Radzę se TopNetInfo Janka 222 zapodać i z bani... Pod Vistą Basic śmiga mi aż miło... iPlus Managera nawet nie powąchałem :hyhy:
Maly
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Maly »

W Plusie również po zalogowaniu się na swoje konto jest dostępne rozliczenie pakietów. Wada to że licznik jest aktualizowany po zamknięciu sesji (czyli należy wyjśc z netu, zalogować się ponownie aby sprawdzić stan licznika)

KOLEGO TAK NAPISALES - ale okresl moze dokladniej o jakie konto chodzi i jak tam sie zalogowac mozna , przykladzik jakis ??\
\\\

Macie namiary na pelna wersje du meter itd jak go ustawic by od 21 np pobieral >?! moze pl wersja jest ::)

Pozdrooo

JESLI CHODZI o poprzedni post moj to pomylilem du meter bo udalo mi sie go zainstalowac a net meter nie chcial sie instalowac !
ODPOWIEDZ