ZTE MF 330 Orange i zrywanie połączenia przy przejściu na 3G

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mc55
Początkujący użytkownik forum

ZTE MF 330 Orange i zrywanie połączenia przy przejściu na 3G

Post autor: mc55 »

Witam, od kilku dni posiadam ten modem i dzieki temu forum udało mi się wszystko poprawnie zainstalować i ustawić.
Jednak podczas korzyastania z netu będąc na "zasięgu z E", wszytko hula super, jednak gty tylko przedkoczy z E na 3G od razu net przestaje działać.
Nie potrafię się także połączyć mając 3G przy zasięgu. Gdy jest E wszystko działa jak należy.
W ustawieniach Orange mam zaznaczone na dole 2g a mimo to wskakuje na 3g, chyba nie powinno ?

Korzystałem z aplikacji dostarczonej przez Orange, a później skonfigurowałem nowe połączenie (w/g wskazówek z forum) , dodałem także - AT+CGDCONT=1,"IP".

Dodam jeszcze że karta jest prepaid. I nadajniki Orange mam 200m od mojego okna.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: ZTE MF 330 Orange i zrywanie połączenia przy przejściu na 3G

Post autor: ja.michal »

Próbowałeś korzystać z aplikacji ZTE do łączenia się z internetem? Wymuś łączenie się tylko gprs/edge.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

W której części Zabrza jesteś bo generalnie w Zabrzu jest HSDPA z Orange i trochę szkoda nie jechać na tej opcji.

Obrazek
mc55

Z aplikacji ZTE nie korzystałem, spróbuję dzisiaj, co do zamieszkania to małe sprostowanie, w Zabrzu działa mi na E cały czas (Zaborze) problem dzieje się w Rudzie Śląskiej - Bielszowicach , gdzie co chwila sygnał przełacza się na 3G i tam też częściej korzystam z netu i nadajniki znajdują się na budynku oddalonym ok 200m od miejsca gdzie mam laptopa.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

W Zabrzu (Zaborze) oraz w Rudzie śląskiej (Bielszowice) powinieneś mieć stabilne HSDPA ( to lepsze od EDGE ) zainstaluj faktycznie aplikację i wymuś 3G w niej. Jeśli dalej coś nie tak to pozbądź się tego modemu i zaopatrz się w modem firmy Option. :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

zaopatrz się w modem firmy Option.
Święte słowa. :ok: Ja już nigdy nie kupię modemu made in china. :]
mc55

Panowie a ma ktoś linka, skąd mógłbym pobrać oryginalną aplikacją do mojego modemu ZTE, bo orange na płycie jej nie zamieszcza, a strona ZTE jest bardzo uboga w software (nie ma tam nawet driverów).
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Moja rada pozbądź się tego bo do niego cokolwiek ciężko znaleźć a ja jeżdżę z Optionem po GOP`ie i śmiga aż miło. :)
mc55

mam taki zamiar , ale jeszcze chcaiłem spróbowac na tamtej aplikacji, po za tym mam już nowego laptopa z expres card i z tego co oglądałem nie ma optionów na express, więc znów będzie problem ...
ODPOWIEDZ