Globetrotter Mobility Manager i APN korporacyjny

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wlodziu
Początkujący użytkownik forum

Globetrotter Mobility Manager i APN korporacyjny

Post autor: wlodziu »

Witam

Posiadam modem GT Fusion+ 3G (z HSDPA). Aplikacja formowa Optiona GMM do połączeń z internetem spisuje się doskonale ale problem się pojawia gdy chcę uzyskać połaczenie z APN korporacyjnym, poprostu nie chce się połączyć. Dodam że używając aplikacje Orange'a BE v8 nie ma takowego problemu i wszystko śmiga. Czyżby GMM nie radził sobie z APNem korporacyjnym? Problemu by nie było gdyby nie fakt iż modem używam także w komputerze stacjonarnym i ostatnio po modernizacji hardware'u na Athlon'a X2 aplikacji BE v8 nie daje się zainstalować. Używam Windows'a XP z SP2 i podczas instalacji BE v8 pojawia się początkowe okno z Logo Orange instalator rusza i po chwili wszystko znika i nie pojawia się okno dla użytkownika z wyborem kolejnych potrzebnych parametrów przy instalacji. Podglądając procesy widać że jeden z nich jest cały czas aktywny i zajmuje pamięć ale nic więcej się nie dzieje. Dlatego postanowiłem zrezygnować z BE v8 i zainstalować GMM'a. Tu też były nie małe problemy ale udało się.

Reasumując: pierwszy problem to co zrobić by GMM łączył się z APN korporacyjnym (innym niż "internet"),

drugi problem to co zrobić aby aplikacja BE zainstalowała się w końcu na moim komputerze.

Jeśli ktokolwiek spotkał się z tego rodzaju problemami i jest w stanie mi pomóc z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Globetrotter Mobility Manager i APN korporacyjny

Post autor: bob »

Odinstaluj wszystko ( aplikacje BE i Optiona ) pozostawiając tylko drivery i dalej zrób według tego :
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59970#59970.

[ Dodano: 2008-03-15, 16:13 ]
wlodziu pisze:drugi problem to co zrobić aby aplikacja BE zainstalowała się w końcu na moim komputerze.
Jeśli nie ślesz sms`ów to jest kompletnie niepotrzebna.
wlodziu

Wszystko pewnie byłoby OK ale logując się z APNem korporacyjnym muszę podać dodatkowo "login użytkownika" oraz "hasło". Analizując skrypcik zapisany w pliku .bat pojawia się moje pytanie gdzie login i hasło wpisać?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

wlodziu pisze:logując się z APNem korporacyjnym muszę podać dodatkowo "login użytkownika" oraz "hasło".
We właściwościach połączenia modemowego o przykładowej nazwie HSDPA ? :roll:
wlodziu

OK, teraz się wyjaśniło. Oprócz bat'a musi być skreowane "połączenie modemowe" i tu pewnie wystarczy podać login i hasło. Dobrze myślę ?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

wlodziu pisze:Oprócz bat'a musi być skreowane "połączenie modemowe" i tu pewnie wystarczy podać login i hasło. Dobrze myślę ?
Tak dokładnie, zresztą masz to częściowo w tym moim przepisie. A sposób ten działa na 100%. Tylko zwróć uwagę na wszystko co tam napisałem. :)
wlodziu

Ok, to według zaleceń zrobię co trzeba i dam znać.
Dzięki.
ODPOWIEDZ