Internet bezprzewodowy a granie

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czulki
Początkujący użytkownik forum

Internet bezprzewodowy a granie

Post autor: czulki »

Od razu mowie nie wiem czy pisze w dobrym dziale.

Krotko opisze moja sytuacje.

Za tydzien kupuje sobie lapka i mysle o internecie z ery/plusa lub orange. Mieszkam obecnie w akademiku i niestety tutejsze lacze jest skandaliczne.

Poniewaz jestem pasjonatem gier przez internet potrzebne mi jest lacze ktory by mi umozliwialo plynna gre =p

Akademik znajduje sie w Warszawie na Pradze[jakies 15-20min od centrum ;o] wiec raczej zasieg jest niezly.

Teraz pytanie na ile realne jest takie uzytkowanie internetu do grania? :X Moze ktos kiedys probowal? Niby reklamuja ze predkosc 7,2 mb/s a ludzie twierdza ze internet sieci komorkowych nadaje sie tylko do przegladania stron/gg.

Aha no i na limicie mi nie zalezy poniewaz i tak bym nie przegladal stron/sciagal plikow, jak juz wspomnialem tylko w celach czysto rozrywkowych :o
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Internet bezprzewodowy a granie

Post autor: bob »

czulki pisze:Moze ktos kiedys probowal?
Jasne, że próbował przeglądnij jeszcze forum. :) Od razu mówię, że jeśli ping skaczący pomiędzy 70-200 ms na HSxPA Ci wystarczy to nie powinno być problemu. Gorzej jeśli pobliski nodeB będzie cały czas przytkany. :cwaniak:

[ Dodano: 2008-03-15, 20:28 ]
Z Erą może być problem bo coś likwidują nadajniki lub przykręcili ich moc. Tak przynajmniej jest w woj. śląskim. :dobani:
czulki
Początkujący użytkownik forum

Post autor: czulki »

Thx za reply

Wlasnie najwiekszy problem polega na tym ze nie mam mozliwosci przetestowania predkosci mimo ze planuje uzytkowanie internetu tylko w jednym miejscu.

Co do ery: nastawialem sie w zasadzie na blueconnect ale dzieki za info, bede w takim razie rozpatrywal iplusa i orange.

A no i czekam na kolejne odpowiedzi moze ktos mi cos podpowie x3
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jak masz możliwość to pożycz kartę HSxPA od kogoś, kup repaid i przetestuj jak będzie.
W erze to pamiętam, że była jakaś oferta na próbę. 14 czy coś. Nie wiem czy jeszcze jest.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

Pamiętaj jeszcze o limicie po którym raczej korzystanie z internetu będzie bardzo dużą lekcją cierpliwości :]
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

czulki pisze:Aha no i na limicie mi nie zalezy poniewaz i tak bym nie przegladal stron/sciagal plikow, jak juz wspomnialem tylko w celach czysto rozrywkowych
To zależy ile i w co zamierzasz grać. Np. godzina grania w CS-a "kosztuje" około 20MB transferu, więc jeśli jesteś zapalonym CS-owcem to długo sobie nie pograsz na limicie 500MB (najtańszy blueconnect)
A po limicie prędkość wynosi 32kb/s, więc CS już całkowicie nie wchodzi w rachubę. Zresztą nawet przed limitem jest ciężko pograć, bo ping rzędu 200-300ms to w CS-ie bardzo dużo i nie dość że laguje, to z większości serwów AMX automatycznie cię wywala.
ODPOWIEDZ