Linksys wrt54g3g - router UMTS
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Linksys wrt54g3g - router UMTS
Jest nowy soft dla wersji EM ( 2.01.03-EM ):
http://www-pl.linksys.com/servlet/Satel ... 7733671B01
http://www-pl.linksys.com/servlet/Satel ... 7733671B01
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam, jestem nowy na forum dlatego wypada się grzecznie przywitać - dzień dobry 
Mam grzecznościowe pytanie w imieniu znajomego. Mamy niewiele czasu na ewentualne oddanie sprzętu dlatego spytam wprost czy rourter WRT54G3G-EM zadziała z modemem Huawei E620 3G (Plus ale podobno simlock zdjęty) i kartą SIM Orange?
Bo nie działa niestety. Karta SIM sprawna na 100%
Czy router należy jakoś specjalnie zainstalować? W pudełku z routerem znajomy znalazł jedną płytę ale twierdzi, że są tam jedynie PDFy. Nie ma pliki exe o którym jest mowa w instrukcji.
Czy taki router nie konfiguruje się tak jak większość czyli przez przeglądarkę i adres 192.xxx .?
Będę wdzięczny za pomoc.
ps. pomyłka, modem to HUAWAI 630. Oryginalny firmware chyba go nie obsługuje. Co polecacie?

Mam grzecznościowe pytanie w imieniu znajomego. Mamy niewiele czasu na ewentualne oddanie sprzętu dlatego spytam wprost czy rourter WRT54G3G-EM zadziała z modemem Huawei E620 3G (Plus ale podobno simlock zdjęty) i kartą SIM Orange?
Bo nie działa niestety. Karta SIM sprawna na 100%
Czy router należy jakoś specjalnie zainstalować? W pudełku z routerem znajomy znalazł jedną płytę ale twierdzi, że są tam jedynie PDFy. Nie ma pliki exe o którym jest mowa w instrukcji.
Czy taki router nie konfiguruje się tak jak większość czyli przez przeglądarkę i adres 192.xxx .?
Będę wdzięczny za pomoc.
ps. pomyłka, modem to HUAWAI 630. Oryginalny firmware chyba go nie obsługuje. Co polecacie?
-
Mimo iz producent sie zarzeka że WRT54G3G-EM współpracuje z GT MAx (HSDPA) moj router nie widzi tej karty
mam wgrany najnowszy firmware. Czy da się odpalić tę karte na EM?

- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak podobno się da tylko trzeba nagłówek w firmware`ze przerobić na EU. Znajdziesz na forum.urad pisze:Czy da się odpalić tę karte na EM?

-
- Stały użytkownik forum
Przerobka naglowka jest banalnie prosta, a nawet jak nie powstanie latwo go odratowac przez tftp 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Znam tą metodę, przyznam się, że kilka razy się tak ratowałem. Ale są przypadki, że Jtag`a trzeba było użyć.cysio pisze:a nawet jak nie powstanie latwo go odratowac przez tftp

[ Dodano: 2008-02-12, 21:04 ]
cysio, a może Ty się orjentujesz jak dopisać ( zmienić ) vendor w oryginalnym firmware`ze ?
- hyde
- Użytkownik forum
Czy ktoś może testował router wrt54g3g z kartami HSUPA /np. Globetrotter Option EXPRESSCARD GE 301 +PCMCIA adapter albo Sierra Wireless AirCard 880/?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Sadzac po przedostatnim firmware to GT Express 301 obsluguje
http://www-pl.linksys.com/servlet/Satel ... 0595177B05
O modemie Sierry nic nie pisze. Bierz Optiona
http://www-pl.linksys.com/servlet/Satel ... 0595177B05
O modemie Sierry nic nie pisze. Bierz Optiona

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
Witam
Potrzebuję pomocy. Mam linksys WRT54G3G-EU, firmware v2.10.17 i modem Hauwei E630 z HSDPA 7,2. Mój problem to brak wiezdzy o poprawnej konfiguracji, lub problem sprzętowy.
Przy pierwszej konfiguracji przez Setup Wizard mrugała kontrolka niebieska do czasu gdy wpisalem ustawienia APN, PIN oraz DSNy dla iplus i dalej nie dalo się przejść bo coś się wieszało. Ponowna próba była przez www, ale router nie widzi karty. Po restarcie, a nawet ponownym wgraniu firmwala z płytki cała sytuacja powtarza się. Czy jest jakaś wersja firmwala która może rozwiązać ten problem. Modem w kompie śmiga dobrze, ale tylko na egde bo nie mam zasięgu hsdpa. Czy ta sytuacja może świadczyć o awarji sprzętu, czy to tylko mój brak wiedzy o routerach.
Potrzebuję pomocy. Mam linksys WRT54G3G-EU, firmware v2.10.17 i modem Hauwei E630 z HSDPA 7,2. Mój problem to brak wiezdzy o poprawnej konfiguracji, lub problem sprzętowy.
Przy pierwszej konfiguracji przez Setup Wizard mrugała kontrolka niebieska do czasu gdy wpisalem ustawienia APN, PIN oraz DSNy dla iplus i dalej nie dalo się przejść bo coś się wieszało. Ponowna próba była przez www, ale router nie widzi karty. Po restarcie, a nawet ponownym wgraniu firmwala z płytki cała sytuacja powtarza się. Czy jest jakaś wersja firmwala która może rozwiązać ten problem. Modem w kompie śmiga dobrze, ale tylko na egde bo nie mam zasięgu hsdpa. Czy ta sytuacja może świadczyć o awarji sprzętu, czy to tylko mój brak wiedzy o routerach.
-
Witam wszystkich forumowiczów
Pomimo przeczytania wielu wątków na forum, nadal nie mam odpowiedzi na mój problem.
Kupiłem router WRT54G3G-EM (bo niby obsługuje więcej kart
). Testowałem na nim:
1. Starego GT Fusion 1,8M:
2. GTMax z Orange (z oryginalnym firmware Orange):
3. GTMax z Orange z firmware zmienionym wg wskazówek z forum:
Router wykrywa tylko GT Fusion .Firmware routera zmieniłem z 2.00.18-EM na 2.01.03-EM, niestety nic to nie dało, GTMax'y ciągle nie działają.
Na infolinii Linksysa nie potrafili mi nic innego powiedzieć, jak to, że ta karta powinna być obsługiwana.
I teraz pytanie: czy powinienem reklamować router u dostawcy, czy kombinować ze zmianą firmware? Czy zmiany, które ewentualnie wprowadzę są odwracalne, czy pozbawię się w ten sposób gwarancji? Czy ma ktoś podobną, działającą konfigurację na routerze z EM?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
EDIT:
Wgrałem do routera firmware od wersji EU (po zmianie nagłówka HexEditor'em na W3GN), i nic
jest logo Vodafon ale GT Maxa w dalszym ciągu nie widzi...
Czy jest sposób, żeby wrócić do poprzedniego firmware'u??
Czy komuś działa WRT543G3-EM(lub przerobiony na EU) z kartą GTMax z Orange??

Pomimo przeczytania wielu wątków na forum, nadal nie mam odpowiedzi na mój problem.
Kupiłem router WRT54G3G-EM (bo niby obsługuje więcej kart

1. Starego GT Fusion 1,8M:
Kod: Zaznacz cały
Card name: GlobeTrotter 3G+
Application port: COM23
Card serial number: NBxxxxxxxx
Firmware version: 3.19.0Hd (Date: May 31 2006, Time: 15:49:25)
Hardware version: 2.0
Card name: GlobeTrotter HSDPA Modem
Application port: COM5
Card serial number: FTxxxxxxxx
Firmware version: 2.3.0Hd (Date: Jun 11 2007, Time: 13:48:00)
Hardware version: 1.3
Card name: GlobeTrotter HSDPA Modem
Application port: COM5
Card serial number: FTxxxxxxxx
Firmware version: 2.4.6Hd (Date: Oct 04 2007, Time: 11:59:08)
Hardware version: 1.3
Na infolinii Linksysa nie potrafili mi nic innego powiedzieć, jak to, że ta karta powinna być obsługiwana.
I teraz pytanie: czy powinienem reklamować router u dostawcy, czy kombinować ze zmianą firmware? Czy zmiany, które ewentualnie wprowadzę są odwracalne, czy pozbawię się w ten sposób gwarancji? Czy ma ktoś podobną, działającą konfigurację na routerze z EM?
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam.
EDIT:
Wgrałem do routera firmware od wersji EU (po zmianie nagłówka HexEditor'em na W3GN), i nic

Czy jest sposób, żeby wrócić do poprzedniego firmware'u??
Czy komuś działa WRT543G3-EM(lub przerobiony na EU) z kartą GTMax z Orange??
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Z godnie z umieszczona niedawno tabela porownawcza w xls, modem Option GT Max (HSDPA) bedzie dzialal niezaleznie od wersji router'a?
-
Niby tak, ale w moim przypadku jest inaczejreilord pisze:Z godnie z umieszczona niedawno tabela porownawcza w xls, modem Option GT Max (HSDPA) bedzie dzialal niezaleznie od wersji router'a?

Przy okazji mam pytanie do użytkowników: czy firmware open-wrt współpracuje z każdym typem modemu, czy są jakieś ograniczenia?
-
Czy u Kogoś działa takie zestawienie sprzętu ,,WRT54G3G-EU+Huawei E630 HSDPA 7.2"bo wszystkie sprawdzone i przetestowane wersje firmwaru tego routera obsługują karty Huawei HSDPA 3.6, a z moją kartą pojawia się info że karta nie znajduje sie na liście obsługiwanych. 

- reilord
A gdzie w ogole mozna <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> liste obslugiwanego sprzetu (modemow) w zaleznosci od wersji (eu, em) router'a?
Widze, ze mimo wszystko moze byc problem z obsluga karty Option GT Max, a czy w takim razie Huawei E630 (w ERZE napisano, ze obsluguje HSDPA 3.6) bedzie dzialal? (Wg. xls'a niezaleznie od wersji powinine dzialac). A moze Globe Trotter Fusion + (HSDPA ready)?
Widze, ze mimo wszystko moze byc problem z obsluga karty Option GT Max, a czy w takim razie Huawei E630 (w ERZE napisano, ze obsluguje HSDPA 3.6) bedzie dzialal? (Wg. xls'a niezaleznie od wersji powinine dzialac). A moze Globe Trotter Fusion + (HSDPA ready)?
- bob
- Guru bezprzewodowy
W tym wątku tylko cofnij się trochę.reilord pisze:A gdzie w ogole mozna <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> liste obslugiwanego sprzetu (modemow) w zaleznosci od wersji (eu, em) router'a?

Nie ma żadnego.reilord pisze:Widze, ze mimo wszystko moze byc problem z obsluga karty Option GT Max,
-
reilord pisze:Widze, ze mimo wszystko moze byc problem z obsluga karty Option GT Max,
I tu pozwolę się nie zgodzićbob pisze:Nie ma żadnego.

- reilord
I wlasnie z powodu Twojego opisu napisalem "ze mimo wszystko moze byc problem z obsluga karty Option GT Max".
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Posty na temat podziału łącza przenoszę na "radiówkę" >KLIK<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Na 90% tak a u mnie działał na dwóch routerach na 100%.9000 pisze:Czy stary GT MAX 3G będzie działał na 100% ?

- hyde
- Użytkownik forum
gt ge 301 expresscard dziala bardzo sprawnie z routerem jednak nie osiagnalem na razie pingow z hsupa choc nie wiem czy oby na pewno moj bts udostepnia te technologie.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Co masz na myśli ?hyde pisze:gt ge 301 expresscard dziala bardzo sprawnie z routerem jednak nie osiagnalem na razie pingow z hsupa
Niestety router obsługuje te karty w modzie wolniejszym RAS i nie potrafi obsłużyć w szybszym trybie NDIS.
- hyde
- Użytkownik forum
to, że pingi nie schodzą poniżej 100ms nawet przy minimalnie obciążonym btsie ale trzeba zauważyć, że przy mocno obciążonym łączu /ciągnie mi się teraz coś z rapida 270KB/s/ onet pinguje się bardzo przyzwoicie. nie miałem jeszcze okazji sprawdzenia tej karty na laptopie pod tym względem co niebawem nastąpi i bede widział różnice
edit: właśnie testuje karte na lapie pingi przy nie obciążonym btsie oscylują pięknie w granicach 60-80 ms, w końcu można bedzie w miare komfortowo pograć w coda;p troche szkoda, że na routerze są takie wysokie...
edit: właśnie testuje karte na lapie pingi przy nie obciążonym btsie oscylują pięknie w granicach 60-80 ms, w końcu można bedzie w miare komfortowo pograć w coda;p troche szkoda, że na routerze są takie wysokie...
Poproszę o szybką radę.
Zamówiłem już router WRT54G3G-EU i teraz muszę kupić nowy modem.
Będę brał z oferty iPlusa.
Który jest obecnie najlepszy i najlepiej(na pewno) działa z tym DLinkiem?
Widzę, że na ten moment są w ofercie 3:
- Option Gt MAX 7.2 ready
- Huwei e630 7.2 ready
- Huwei e630 7.2 (nowość) - pewnie wgrali nowy fw
Zamówiłem już router WRT54G3G-EU i teraz muszę kupić nowy modem.
Będę brał z oferty iPlusa.
Który jest obecnie najlepszy i najlepiej(na pewno) działa z tym DLinkiem?
Widzę, że na ten moment są w ofercie 3:
- Option Gt MAX 7.2 ready
- Huwei e630 7.2 ready
- Huwei e630 7.2 (nowość) - pewnie wgrali nowy fw

- bob
- Guru bezprzewodowy
9000 pisze:router WRT54G3G-EU
To Linksys jest.9000 pisze:Który jest obecnie najlepszy i najlepiej(na pewno) działa z tym DLinkiem?
Ja mam Option Gt MAX 7.2 i działa.

Tak, tak, mialem to poprawic juz w nocy, ale nie chcialo mi sie wstawac po nocy do kompaa 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Jeszcze może być taki problem, że GT MAX 7,2 w dystrybucji NDIS nie zadziała na routerze.
Rodzaj dystrybucji można rozpoznać włączając go na kompie i tu jeśli przyjmie stery z serii 3.xx i nie będzie chciał zainstalować sterów z serii 4.xx to wszystko będzie OK.
Jeśli natomiast przyjmie stery 4.xx to nie odpalisz go na wrt54g3g bez pewnej modyfikacji którą dokonuje na własny koszt (twój jest koszt wysyłki jedynie) pewna firma działająca na forum.
Rodzaj dystrybucji można rozpoznać włączając go na kompie i tu jeśli przyjmie stery z serii 3.xx i nie będzie chciał zainstalować sterów z serii 4.xx to wszystko będzie OK.
Jeśli natomiast przyjmie stery 4.xx to nie odpalisz go na wrt54g3g bez pewnej modyfikacji którą dokonuje na własny koszt (twój jest koszt wysyłki jedynie) pewna firma działająca na forum.

To jakiego mam szukac tego GT MAXa.
Moja opiekunka z Plusa, chetnie mi pomoze, ale musze wiedziec o co ja dokaldnie poprosic!
Moja opiekunka z Plusa, chetnie mi pomoze, ale musze wiedziec o co ja dokaldnie poprosic!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ten na który wskazałeś jest OK ale występuje w dwóch wersjach. Jeśli ten który poleca Ci Twój opiekun będzie zgodny z RAS czyli nie przyjmie na laptopie sterów http://rapidshare.de/files/38740572/dri ... d.rar.html będzie działał z wrt54g3g. Nie mam Plusa więc nie wiem jaki Plus dystrybuuje GT MAX 7,2. Najprościej jednak będzie Ci wziąć wrt54g3g do Twojej opiekunki i sprawdzić czy zdziała w tej konfiguracji.9000 pisze:To jakiego mam szukac tego GT MAXa.

Potwierdzam, ze na starym :
Pytanie:
- czy jak wezmę z iPlusa tego GT MAX 7.2 ready (bo zakladam, ze on na pewno zadział) i zrobie mu upgrade FW do 7.2 to może przestać działać?
Router z FW:Card Model : GlobeTrotter 3G+
Card Revision : 2.1
Card Firmware : 3.20.3Hd (Date: Sep 28 2006, Time: 14:18:42)
Działa bez zarzutów.Firmware Version : v2.10.17, Jul. 30, 2007
Current Time : Tue, 01 Apr 2008 11:29:39
Pytanie:
- czy jak wezmę z iPlusa tego GT MAX 7.2 ready (bo zakladam, ze on na pewno zadział) i zrobie mu upgrade FW do 7.2 to może przestać działać?