Forum bez-kabli, a Allegro
Moderator: Moderatorzy
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Forum bez-kabli, a Allegro
Jak do tej pory spotykaliśmy się z sytuacją gdy to użytkownicy w działach Co wybrać..., Modemy lub Ogłoszenia podawali (albo przynajmniej próbowali) podać link do aukcji na Allegro.
Ja natomiast spotkałem się z wykorzystywanie przez allegrowiczów opisów, testów i danych zamieszczonym na forum bez-kabli.
Co sądzicie drodzy współplemieńcy o takiej sytuacji?
Ja natomiast spotkałem się z wykorzystywanie przez allegrowiczów opisów, testów i danych zamieszczonym na forum bez-kabli.
Co sądzicie drodzy współplemieńcy o takiej sytuacji?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Forum bez-kabli, a Allegro
Jeżeli na Allegro pojawiają się linki do naszego forum, to pozostaje nam się tylko cieszyć
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie chodziło zapewne o linki, tylko o opisy i to pewnie te bez podania źródła (w końcu kto się przyzna, że skądś ściągnął te informacje)
- canidy
Dokładnie tak.Blido pisze:Nie chodziło zapewne o linki, tylko o opisy i to pewnie te bez podania źródła (w końcu kto się przyzna, że skądś ściągnął te informacje)
Dodatkowo w sytuacji gdy uprzejmie poprosiłem o zmodyfikowanie chociażby graficznie danych zawartych na aukcji (bo odwołania do strony nie było) to w skrócie dano mi do zrozumienia, że nie mogę im nic zrobić, natomiast Allegro umyło całkowicie ręce. A ponieważ sprzedawca postąpił ze mną najogólniej mówiąc nieelegancko to musiałem znaleźć inny sposób i znalazłem Co ciekawe wtedy to miałem wystawioną aukcję na Allegro z opisem analogicznym do tego na forum oraz linkiem i na konkurencyjnej aukcji nie podano źródła.
Ehhh netykieta to chyba przeżytek
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Trzeba by poganiać po allegro ludzi. Nie ładnie mówiąc za spamować skrzynkę sprzedawcy informacją, że się nie kradnie czyjejś myśli.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Hmm, pewnie trzeba to przedyskutować.canidy pisze:natomiast Allegro umyło całkowicie ręce.
-
Jeżeli znajdziecie na Allegro dane z naszego forum ale bez podania linka, to dajcie mi znać a ja postaram się zareagować w tej sprawie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dziwi mnie postawa Allegro, kiedys pilnowali takich rzeczy. Rozczarowujace.
To walka z wiatrakami, lenistwo i chamstwo ludzi nie ma umiaru.
Jedynym wyjściem byłoby uszczelnienie forum, tylko kto zapewni że logujący się na nim nie będą działać podobnie.
Jedynym wyjściem byłoby uszczelnienie forum, tylko kto zapewni że logujący się na nim nie będą działać podobnie.
-
Niestety nie można całkowicie zrobić dostępu tylko dla zalogowanych. Boty wyszukiwarek muszą działać bez logowania, a wiadomo, że bez nich daleko się nie zajedzie.Jarek no.1 pisze:kto zapewni że logujący się na nim nie będą działać podobnie
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Allegro wtedy działa i reaguje jak chodzi o pieniądze dla nich bo jest to firma i jej chodzi o zysk, czy to ważne że ktoś wstawia opis może go do sądu podać bo taką okropną szkodę ktoś poniesie autor teskstu żę szok..szkokoda gadać..
p.s. nie podajcie mnie do sądu tylko :-)
p.s. nie podajcie mnie do sądu tylko :-)
e50+iplus=180kb/s
- canidy
Wykorzystanie treści to jedno, brak podania źródła to drugie, ale chamstwo w reakcji na moją prośbę zmiany danych to jeszcze co innego.norbert486 pisze:czy to ważne że ktoś wstawia opis może go do sądu podać bo taką okropną szkodę ktoś poniesie autor teskstu żę szok..szkokoda gadać..
Szkody nie poniosłem ale miałem 2 takie przypadki. Za pierwszym razem spowodowałem, że zawieszono konto użytkownika, który był wobec mnie chamski, w drugim przypadku użytkownik zmienił dane.
Z innej strony to ciekawy jestem czy byłbyś taki szczęśliwy gdybyś załóżmy zrobił jakiś produkt, ktoś go skopiował 1 do 1 razem z nazwą marki, a na Twoją uprzejmą prośbę o zmianę logo kazał generalnie spadać na drzewo...
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
canidy ma tu racje, kopiowanie bez zrodla to podpada pod paragraf, ale wszystko da sie zalatwic polubownie. A zwykle chamstwo nie ma zadnego wytlumaczenia.
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Zgadzam sie ale nie ma co szaleć bo czasem można samemu dostać po tyłku
Ostatnio zmieniony 2008-03-06, 18:14 przez norbert486, łącznie zmieniany 1 raz.
e50+iplus=180kb/s
- Mikolaj211
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Co nazywasz szaleństwem? Czyli lepiej siedzieć cicho, a inni niech robią co chcą?Zgadzam sie ale nie ma co szaleć bo czasem można samemu dostać po tyłku
Kiedyś ktoś na forum opisywał, że ktoś wystawił aukcję z motocyklem. Dał zdjęcie tego człowieka, co to pisał, jako real photo swojego pojazdu! Napisanie do niego też nie przniosło efektu, chyba kilka razy pisał i łaskawie usunął wtedy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No jak sie samemu robi chamstwo to tak =PZgadzam sie ale nie ma co szaleć bo czasem można samemu dostać po tyłku
- norbert486
- Stały użytkownik forum
Prawo prawem a życie życie, rozumiem wszystko, ale wkurza mnie gość który za umieszczenie np.małej grafiki na stronie chce lecieć od razu do sądu,i czuje w tym interes...
e50+iplus=180kb/s
- canidy
Generalnie jak ze wszystkim nie należy przesadzać. Z drugiej strony jeżeli taka grafika ma dla Ciebie wartość taką, że jej chcesz to dlaczego dla autora nie miałaby mieć wartości?
- norbert486
- Stały użytkownik forum
z jednej strony ktoś potrafi pozwać o ,,grafikę" a z drigiej strony zasysy ostro filmy przez p2p
e50+iplus=180kb/s
- canidy
Masz całkowitą rację. Ale pytanie czy sam tak nie robisz...
Czy gdybyś zrobił fajną grafikę to nie chciałbyś, żeby ktoś przed jej użyciem zapytał się o zgodę? Albo robiąc stronę internetową chyba nie chciałbyś aby była ona swobodnie powielana z innym podpisem?
To, że koncerny audio/video nie radzą sobie z p2p to jest ich problem jeżeli nie potrafią się przed tym zabezpieczyć.
Dodatkowo to, że film jest danego reżysera nie jest wycinane z filmu przez nikogo, a materiały graficzne czy strony są powielane bez odwołania do źródła.
Ogólnie to jest zbyt skomplikowana moralnie i prawnie dyskusja.
Póki co każdemu wolno bronić i dochodzić jego praw tym bardziej jeżeli są chamsko deptane.
Czy gdybyś zrobił fajną grafikę to nie chciałbyś, żeby ktoś przed jej użyciem zapytał się o zgodę? Albo robiąc stronę internetową chyba nie chciałbyś aby była ona swobodnie powielana z innym podpisem?
To, że koncerny audio/video nie radzą sobie z p2p to jest ich problem jeżeli nie potrafią się przed tym zabezpieczyć.
Dodatkowo to, że film jest danego reżysera nie jest wycinane z filmu przez nikogo, a materiały graficzne czy strony są powielane bez odwołania do źródła.
Ogólnie to jest zbyt skomplikowana moralnie i prawnie dyskusja.
Póki co każdemu wolno bronić i dochodzić jego praw tym bardziej jeżeli są chamsko deptane.