n80 internet przez bluetooth
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
n80 internet przez bluetooth
Cześć wszystkim
mam małe pytanie, otóż posiadam telefon Nokia N80, Orange BE i dwa laptopy.
Chciałbym używać telefonu N80 jako punktu dostępu, czyli leży sobie on pośrodku mieszkania, jest ciągle podłączony do ładowarki, ma w sobie kartę sim od Orange BE, ma włączony bluetooth, przez który łączy się z tymi dwoma laptopami i łączy je z internetem. Właśnie zamierzałem zakupić dwa moduły bluetooth na usb (czy to wszystko jedno jakie???).
Pytania:
1. Czy takie coś da radę zrobić?
2. Na jaką odległość laptopy mogą być oddalone od komórki żeby prędkość drastycznie nie spadła, czy ściana stanowi przeszkodę dla tego typu przesyłu danych?
3. Czy nokia podoła takiemu obciążeniu jak obsługiwanie dwóch laptopów naraz?
4. Co zrobić aby to zadziałało i jakiego oprogramowania użyć?
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!
mam małe pytanie, otóż posiadam telefon Nokia N80, Orange BE i dwa laptopy.
Chciałbym używać telefonu N80 jako punktu dostępu, czyli leży sobie on pośrodku mieszkania, jest ciągle podłączony do ładowarki, ma w sobie kartę sim od Orange BE, ma włączony bluetooth, przez który łączy się z tymi dwoma laptopami i łączy je z internetem. Właśnie zamierzałem zakupić dwa moduły bluetooth na usb (czy to wszystko jedno jakie???).
Pytania:
1. Czy takie coś da radę zrobić?
2. Na jaką odległość laptopy mogą być oddalone od komórki żeby prędkość drastycznie nie spadła, czy ściana stanowi przeszkodę dla tego typu przesyłu danych?
3. Czy nokia podoła takiemu obciążeniu jak obsługiwanie dwóch laptopów naraz?
4. Co zrobić aby to zadziałało i jakiego oprogramowania użyć?
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: n80 internet przez bluetooth
Nie wiem czy to zadziala. Generalnie udostepnic internet przez BT nawet z kompa na komp nie jest latwo zrobic i malo kiedy poprawnie to dziala. Tym badrdziej z komorki na kompy moze byc problem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Użytkownik forum
a gdybym zrobił to wszystko co opisałem, lecz prócz modułów bluetooth na usb kupił moduły wifi , jak wiadomo N80 obsługuje ten standard. Czy to byłoby lepsze rozwiązanie? I jak to zrobić?
Myślałem o dwóch takich modułach:
http://www.allegro.pl/item331080801_now ... vista.html
Dobry wybór?
Myślałem o dwóch takich modułach:
http://www.allegro.pl/item331080801_now ... vista.html
Dobry wybór?
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że byłoby lepsze, ponieważ jak wiadomo WiFi zostało stworzone specjalnie do routowania internetu bądź tworzenia sieci lokalnych. BT natomiast pierwotnie miał służyć zupełnie innym celom, wymagającym znacznie mniejszego transferu, jak np. bezprzewodowe łączenie urządzeń peryferyjnych.bober69 pisze:lecz prócz modułów bluetooth na usb kupił moduły wifi , jak wiadomo N80 obsługuje ten standard. Czy to byłoby lepsze rozwiązanie?
-
- Użytkownik forum
dzięki za odpowiedź, chyba zdecyduję się na te moduły:)
ale co potem? jakiego oprogramowania użyć żeby rozdzielić połączenie przez komórkę?
ale co potem? jakiego oprogramowania użyć żeby rozdzielić połączenie przez komórkę?
-
Tak, wifi bedzie lepsze. Nie wiem czy ta komorka moze pracowac w trybie ICS? Mam nadzieję, ze tak. Bo jezeli tylko jako modem, to pozostaje chyba Ics na jednym z kompow postawic. Wtedy miedzy komorka a PC1 moze byc BT a potem Ics i wifi na PC2.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Chyba w takim wypadku lepiej by było zrobić uklad pc2-wifi-komorka-usb-pc2
polaczenie przez kabel jest stabilniejsze od bluetootha, jak pisal kolega u gory
ps..jak.mozna sprawdzic czy phone ma funkcję ISC???
polaczenie przez kabel jest stabilniejsze od bluetootha, jak pisal kolega u gory
ps..jak.mozna sprawdzic czy phone ma funkcję ISC???
-
Oczywiście, myślałem, ze preferujesz rozwiązanie bezprzewodowebober69 pisze:Chyba w takim wypadku lepiej by było zrobić uklad pc2-wifi-komorka-usb-pc2

Przy podłączeniu na USB może nawet będziesz miał ładowanie tej komórki.
Ja nie bawiłem się takim telefonem, więc Ci nie powiem. Może wypowie się ktoś kto ma.bober69 pisze:jak.mozna sprawdzic czy phone ma funkcję ISC?

A z tego co słyszałem (i widziałem), to taką funkcję na 100% mają smarfony na Windows Mobile 6. Twój zapewne jest na Symbianie (co widać nawet po ikonie sysyemu

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Użytkownik forum
Pomocy!!! kupiłem wifi na USB , ale nie wiem jak zrobić z komórki punkt dostępu, wszędzie tylko opisują jak jak podłączyć internet z kompa na komórkę przez wifi, ale nigdzie nie jak z komórki na kompa!!!
Proszę pomóżcie!!!
Proszę pomóżcie!!!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Z tego co się orientuję to z komórki punktu dostępowego dla kompów nie zrobisz po wifi. Mam ten N80.