antena na statek
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
antena na statek
Witam
Jaką antene polecacie na statek? - ja uważam że musi być dookólna, ale przy rozrzucie 90 w plaszczyżnie poziomej moglby i byc panel, bo raczej płynie sie wzdluż wybrzeża, jedną lub drugą burtą.
Jaką antene polecacie na statek? - ja uważam że musi być dookólna, ale przy rozrzucie 90 w plaszczyżnie poziomej moglby i byc panel, bo raczej płynie sie wzdluż wybrzeża, jedną lub drugą burtą.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: antena na statek
Zobacz ten tematy z naszego FAQ:
>KLIK1<
>KLIK2<
[ Dodano: 2008-03-22, 00:19 ]
ja.michal, mnie uprzedził zanim przejrzałem wszystkie zakładki
>KLIK1<
>KLIK2<
[ Dodano: 2008-03-22, 00:19 ]

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*

- sardo nunspa
- Stary wyga bezprzewodowy
Taka będzie dobra klik zysk trochę mały ale przecież na wodzie drzewa nie rosną i nie zasłaniają 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale trzeba brać pod uwagę, że statki robione są z metalu.
To raczej ma wpływ na jakość połączenia. 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
Wszystko pieknie, dziekuje za odpowiedzi , juz obejrzalem tamte tematy, ale interesowala mnie antena do iplus, przepraszam nie sprecyzowalem mojego pytania, moja wina.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Anety nie są do operatorów tylko do częstotliwości urządzenia i nadajnika.ma5ter pisze:ale interesowala mnie antena do iplus

Jaki modem? W jakim standardzie? (gsm/umts)
-
zgadza sie piszac do iplusa chcialem zaznaczyc ze chce antene nie do wifi, modem masz w moim profilu (huawei 630), ale glownie interesowac bedzie mnie gps oraz edge, umts sporadycznie aczkolwiek tez sie przyda. Zastanawialem sie nad logarytmiczna, rozrzut w poziomie powinien tez wystarczyc, jak plyniemy w pewnej odleglosci to 25 stopni to juz spory kawalek ladu, jakis BTS powinnien sie znaezc, dookolne chyba nie maja az takiego zysku.
Marzeniem bylaby antenka dookolna, ktora poza polska mozna by wykorzystac do wifi. Wydaje mi sie ze widzialem kiedys takie co maja zakres od 800 do 2500 ale boje sie ze jak cos jest do wszystkiego to moze sie okazac do niczego.
Marzeniem bylaby antenka dookolna, ktora poza polska mozna by wykorzystac do wifi. Wydaje mi sie ze widzialem kiedys takie co maja zakres od 800 do 2500 ale boje sie ze jak cos jest do wszystkiego to moze sie okazac do niczego.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Miałem antenkę do gsm i umts jednocześnie. Do niczego.ma5ter pisze:boje sie ze jak cos jest do wszystkiego to moze sie okazac do niczego.

Jak Ci nie zależy jakoś specjalnie na umts-ie to kup antenkę do gsm tylko.
Taką gsm/3g/wifi to lepiej sobie darować. Przynajmniej tak mi się wydaje. Chyba, że jest to już sprawdzony produkt przez kogoś i wiem jak to chodzi. Ja nie miałem do czynienia.
Może ktoś z kolegów?

-
Myslalem o czyms w tym stylu, ale tez uwazam ze to bedzie pewnie kicha i lepiej wziasc antenke na gsm i druga na wifi
http://www.allegro.pl/item331491290_ant ... 0_618.html
http://www.allegro.pl/item331491290_ant ... 0_618.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ładna obudowa, ale jak powiedziałem, nie ufam antenką all in one.
Po 2 wejścia do gsm/3g i wifi mają inne tłumienia. Np sma nadaje się jeszcze do 3g a N już odpada. O tym, że gsm nie za bardzo chce działać już nie wspominam. 
![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
a o logarytmicznej jak ta co powiesz? nie ma wifi ale sa pozostale czestotliwosci
http://www.allegro.pl/item328071578_ant ... _e630.html
http://www.allegro.pl/item328071578_ant ... _e630.html
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ja miałem taką dookólną to zasięg mi spadał z 1 kraski do 0 i internet się strasznie mulił. Nie wiem, może ta kierunkowa lepsza będzie. Nie wiem tylko czy na statek będzie odpowiednia bo ma tylko 15stopni rozrzutu. Panelowa ma chyba do 30stopni. Najlepsza to byłaby szczelinowa chyba, ale nie ma takich do gsm/umts raczej i żeby cena była normalna. Jak się mylę niech mnie poprawią koledzy. 
A jak daleko od brzegu chcesz złapać zasięg?

A jak daleko od brzegu chcesz złapać zasięg?
-
Na zwyklym 20 cm patyku, dookolnym lapie z około 12 mil to troche powyzej 20 km, brak przeszkod, ale sa zaklocenia od innych urzadzen - radary, anteny VHF, MF-HF i itp.
Mam nadzieje ze na czyms lepszym zasieg mi wzrosnie do okolo 20-25mil - mowa o GPRS, ale moze sie myle.
Na razie skalaniam sie na ATK-20 lub ta logarytmiczna, ale nie jestem pewien.
Mam nadzieje ze na czyms lepszym zasieg mi wzrosnie do okolo 20-25mil - mowa o GPRS, ale moze sie myle.
Na razie skalaniam sie na ATK-20 lub ta logarytmiczna, ale nie jestem pewien.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez ma5ter, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To umts-u raczej nie złapiesz. Z yagi pewnie tak, ale mówię. Może być problem z tymi 15stopniami. Lepsza byłaby chyba panelowa. Tam mi się wydaje. Szczerze to mi trudno coś powiedzieć bo nie byłem w sytuacji, żeby używać internetu na morzy.
Masztów mam u siebie kilka od 500-1500m. Najlepiej spisuje się yagi, ale ją trzeba dokładnie ustawić. Panelowa ma większy margines błędu. Ty płyniesz i się pewnie delikatnie ruszasz na wodzie. Nie wiem czy nie lepiej byłoby zakupić antenkę dookólną taką 60-70cm z zyskiem od 9-12dBi.
Widziałem anteny paraboliczne jak montują na statku z tym, że do wifi.

Widziałem anteny paraboliczne jak montują na statku z tym, że do wifi.