Modem Podłączony Pod Satelite???

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
szoszonek_1992
### BAN ###

Modem Podłączony Pod Satelite???

Post autor: szoszonek_1992 »

Mam takie Pytanko z Góry dziekuję za wszystkie odpowiedzi

Czy jakbym podłączył do modemu Antene Satelitarną, to chodziłoby normalnie i na ile kilometrów sięgała by satelita???
i czy dała by rade pociągnąć 60km???

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-23, 12:23 ]
Poprawa byków w temacie i treści.
Ostatnio zmieniony 2008-03-23, 12:23 przez szoszonek_1992, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Modem Podłączony Pod Satelite???

Post autor: YaHooo »

Niestety antena satelitarna nie nadaje się do tego typu rzeczy, po prostu to jest nie ta częstotliwość sygnału. Można natomiast pokusić się i wykorzystać czaszę od anteny, a w miejsce konwertera wstawić jakiś promiennik typu biquad i to podłączyć do modemu. Ale nie sądzę, abyś taką anteną sięgną na 60km. Chyba, że czasza miałaby wielkość rzędu 10m i to nie wiem czy by wystarczyło.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

szoszonek_1992 pisze:czy dała by rade pociognąć 60km
Teoretyczny maksymalny zasięg komórki GSM to 35km, normalne zasięgi to najwyżej 8km.
O odległości 60km zapomnij.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Teoretyczny maksymalny zasięg komórki GSM to 35km
Przy takich antenach jak są standardowo montowane w BTS'ach. Jako widowiskowy kontrargument podam sondę Huygensa która wylądowała na Tytanie (księżyc Saturna) Jej nadajnik nadawał z mocą telefonu komórkowego, a mimo to jej sygnał został odebrany na Ziemi przez NASA :cwaniak:
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
szoszonek_1992
### BAN ###

Można taką czaszę dostać????

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-03-23, 12:25 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-03-23, 12:25 przez szoszonek_1992, łącznie zmieniany 1 raz.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

szoszonek_1992 pisze:można takom czasz dostać????
Jak tą od nasa to trzeba do nich zadzwonić. :P
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

YaHooo pisze:Jej nadajnik nadawał z mocą telefonu komórkowego, a mimo to jej sygnał został odebrany na Ziemi przez NASA
moc nadawania (plus antena) to jedno a stosowany sposób nadawania i modulacja to drugie wiec nie róbmy ludziom wody z mózgu że na 1W połączą się na dowolne odległości za pomocą cudownej anteny chyba że takiej:
http://images.google.pl/imgres?imgurl=h ... image&cd=3

Maksymalny zasięg GSM nie zależy od anteny a od zastosowanego algorytmu pracy BTSa dla GSM i NodeB dla umts/hsdpa
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:Jej nadajnik nadawał z mocą telefonu komórkowego, a mimo to jej sygnał został odebrany na Ziemi przez NASA
No tak, tylko że z tego co wiem sygnał był nadawany za pomocą doskonałej (czyt. superdrogiej) antenie kierunkowej, dzięki której fale radiowe były skupione niemalże jak w wiązce lasera. A odbierano to za pomocą zespołu anten o średnicy ponad 100m każda.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blido pisze:No tak, tylko że z tego co wiem sygnał był nadawany za pomocą doskonałej (czyt. superdrogiej) antenie kierunkowej, dzięki której fale radiowe były skupione niemalże jak w wiązce lasera. A odbierano to za pomocą zespołu anten o średnicy ponad 100m każda.
No i jeszcze warto wspomnieć o predkości takiej transmisji (wątpię,żeby była większa niż 1 znak/s,jeżeli <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> tyle osiąga)

[ Dodano: 2008-03-23, 14:00 ]
wojteks pisze:normalne zasięgi to najwyżej 8km.
Eee,więcej...no chyba,że w lesie,albo 1,8 GHz.
Na dokładnie 8137 m (w Google Earth) to ja się łączę telefonem w terenie dośc gęsto zaludnionym z BTSem 900 MHz,z sygnałem nawet -89 dBm...oczywiście nie w budynku.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

szoszonek_1992 pisze:Można taką czaszę dostać????
W takim przypadku to będzie duża czasza wykonana po prostu z siatki metalowej. Są normalnie produkowane takie czasze. Wykorzystuje się je do odbioru sygnału z satelit Europejskich na innych kontynentach np. Afryce. Jednak odradzam budowanie takiego zestawu chociażby z tego względu że przekroczyłbyś dozwolone moce nadawana w przypadku takiego zasięgu.
wojteks pisze:Maksymalny zasięg GSM nie zależy od anteny a od zastosowanego algorytmu pracy BTSa dla GSM i NodeB dla umts/hsdpa
Tu bym polemizował, bo zasięg zależy tylko i wyłącznie od mocy nadawania, zysku anten oraz od częstotliwości sygnału radiowego. Stąd się bierze mniejszy zasięg UMTS niż zwykłego GPRS, ponieważ ten pierwszy ma większą częstotliwość (im większa częstotliwość fali radiowej tym większe tłumienie w powietrzu na tej samej odległości). Po drugie modulacja ma tylko wpływ na przepustowość łącza utworzonego za pomocą fali o danej częstotliwości.
Blido pisze:No tak, tylko że z tego co wiem sygnał był nadawany za pomocą doskonałej (czyt. superdrogiej) antenie kierunkowej
Dzięki zastosowaniu takich anten kierunkowych nie zbiera się wszechobecnego szumu, co potrafi całkowicie uniemożliwić transmisję. Jednak w takim przypadku wystarczy jak jedna antena będzie miała wystarczające właściwości kierunkowe.
Patryk_ pisze:No i jeszcze warto wspomnieć o predkości takiej transmisji (wątpię,żeby była większa niż 1 znak/s,jeżeli »»błąd ort.«« tyle osiąga)
No to tutaj Cię zaskoczę gdyż za pomocą tej transmisji zostały przesłane zdjęcia powierzchni Tytana w wysokiej rozdzielczości, więc na pewno prędkość nie była taka mała, bo gdyby była tak mała jak piszesz to te zdjęcia były by przesyłane bardzo długo.
Patryk_ pisze:Na dokładnie 8137 m (w Google Earth)
A jeżeli byś zastosował antenę zewnętrzną o dużym zysku (np. 24dBi) to byś mógł z dalszych odległości się łączyć.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:
Patryk_ pisze:
Na dokładnie 8137 m (w Google Earth)
A jeżeli byś zastosował antenę zewnętrzną o dużym zysku (np. 24dBi) to byś mógł z dalszych odległości się łączyć.
Na dużo większą bo przecież 8 km to nic nadzwyczajnego w przypadku GSM
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

Blido pisze:Na dużo większą bo przecież 8 km to nic nadzwyczajnego w przypadku GSM
To zależy od ukształtowania terenu i przeszkód wynikających z urbanizacji :)

[ Dodano: 2008-03-23, 16:40 ]
YaHooo pisze:No to tutaj Cię zaskoczę gdyż za pomocą tej transmisji zostały przesłane zdjęcia powierzchni Tytana w wysokiej rozdzielczości, więc na pewno prędkość nie była taka mała, bo gdyby była tak mała jak piszesz to te zdjęcia były by przesyłane bardzo długo.
Racja - wyguglałem - 7200 i 40 bps,w zależności od użytego pasma :ok:
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:To zależy od ukształtowania terenu i przeszkód wynikających z urbanizacji :)
Tak, my tu pewnie rozważamy sytuację w której nie ma żadnych większych przeszkód
Patryk_ pisze:Racja - wyguglałem - 7200 i 40 bps,w zależności od użytego pasma :ok:
Ja z kolei odnalazłem artykuł który niedawno czytałem i z niego wynika, że:
- moc nadawania: 20W czyli nie jest to dokładnie moc telefonu komórkowego (max. 2W), lecz rząd wielkości mniej więcej się zgadza :]
- częstotliwość nadawania: 8.4GHz
- prędkość nadawania: 5b/s do 249 kb/s, w zależności od fazy lotu.
Źródło: >KLIK< Co ciekawe w tym artykule napisano, że reflektor anteny ma 4m, więc można by się pokusić o coś takiego i zobaczyć jaki to ma zasięg. Może jest ktoś na ochotnika kto się tym zajmie :rotfl:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

YaHooo pisze:że reflektor anteny ma 4m, więc można by się pokusić o coś takiego i zobaczyć jaki to ma zasięg
co jednak nie zmieni faktu że zasięg GSM 900 to 35km (szczeliny czasowe, propagacja itp.) i nie będzie więcej niezależnie od wielkości anteny. Przy gsm 1800 jest znacznie mniejszy a dla UMTS jeszcze mniej.

To że telefon widzi bazę (BTSa) to wcale nie znaczy że da się rozmawiać/przesyłać dane.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:co jednak nie zmieni faktu że zasięg GSM 900 to 35km (szczeliny czasowe, propagacja itp.)
Tak masz rację, ale nie do końca. Chodzi tu o zasięg przy danej mocy telefonu (max. 2W) oraz antenach montowanych standardowo w BTS'ach. Tak na prawdę to zasięg sygnału jest przecież nieskończony, problem jest z jego odbiorem na dużych odległościach. Tak zwany zasięg użytkowy określa się na podstawie poziomu użytecznego sygnału jaki można zebrać z anteny który starcza do nawiązania stabilnego połączenia. Jeżeli zastosujesz bardzo mocną antenę to można zwiększyć ten zasięg. Oczywiście jeżeli tak jak wspomniałeś warunki propagacyjne na to pozwolą. Chodzi tu np. o zbieranie fal odbitych od przeszkód terenowych. Jeżeli nie są one zbyt duże to można z odpowiednią anteną nawiązać łączność z większej odległości.
wojteks pisze:nie będzie więcej niezależnie od wielkości anteny.
W przypadku anten parabolicznych wielkość czaszy determinuje zysk anteny. Im większa czasza tym większy zysk, więc sygnał większy co daje możliwość odebrania sygnału na poziomie nadającym się do nawiązania połączenia na większej odległości
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:To że telefon widzi bazę (BTSa) to wcale nie znaczy że da się rozmawiać/przesyłać dane.
I z tym się nie zgodzę, ponieważ BTSa rzadko kiedy widać z odległości większej niż kilka-kilkanaście kilometrów, a na takiej odległości zawsze jest zasięg.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

To tak panowie z innej beczki, ale o przesyle sygnału z tym, że wifi. Teoretycznie większa częstotliwość i mniejszy zasięg. No i doniedawna myślałem, że rekord wynosi koło 100km w usa. No ale mała pomyłka. :)
"WiFi: Record Range Now 382 KM" ;)
http://www.eslared.org.ve/articulos/Lon ... 0Trial.pdf

Z tego co wiem - na pewno w rekordzie na 100km - nie ma wzmacniaczy antenowych. Po prostu moc urządzenia. :)
No i udział w tym wziął Linksys WRT54. :)

Pingowanie fajnie wygląda. :roll: VoIP odpada. :roll:

Kod: Zaznacz cały

--10.0.1.1 ping statistics ---
58 packets 
transmitted, 
57 received, 
1% packet loss, 
time 57569 ms rtt
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

co do GSM to:
http://pl.wikipedia.org/wiki/GSM#Rozmiary_kom.C3.B3rek

wystarczy pojechać w Bieszczady, widziałem równocześnie sieci polskie, słowackie, ukraińskie i 1 węgierską a na węgry to trochę daleko, jeżeli do słowackiej sieci mogłem się zalogować to do węgierskiej nie mimo że tel. ją wykrywał

Co do WiFi to połączenia na takie odległości jako rekordy bywają. Na 20km to bez problemu sie tak robi ale do tego musi być sprzęt z regulacją opóźnień żeby baza wiedziała kiedy słuchać drugiej strony i na odwrót, taki jest urok transmisji cyfrowych dwukierunkowych.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:To tak panowie z innej beczki, ale o przesyle sygnału z tym, że wifi
Ale prawa fizyki te same ;) Bardzo ciekawy przykład :) Jak widać liczy się tylko moc urządzenia oraz zysk anten.
wojteks pisze:co do GSM to:
Myślę, że się do końca nie zrozumieliśmy. To co piszesz jest w 100% prawdą. Ale warto zwrócić uwagę na kawałek

Kod: Zaznacz cały

Maksymalny zasięg komórki wynikający ze specyfikacji GSM wynosi około 35 km.
Ze szczególnym naciskiem na wynikający ze specyfikacji GSM. Determinuje ona moc nadawania oraz zysk anten. Nic nie stoi na przeszkodzie na stworzeniu (z technicznego punktu widzenia) łącza radiowego o zasięgu np. 100km na paśmie 900MHz. Trzeba tylko użyć odpowiedniej mocy nadawania oraz anten. Zatem powiem tak: standardowy telefon ma zasięg do 35km.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Nic nie stoi na przeszkodzie na stworzeniu (z technicznego punktu widzenia) łącza radiowego o zasięgu np. 100km na paśmie 900MHz.
Ale trzeba by było wtedy użyć wyjątkowo wysokiego nadajnika, bo należy pamiętać, że na takich częstotliwościach można nadawać tylko do linii horyzontu.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

OT się zrobiło ale
YaHooo pisze:Zatem powiem tak: standardowy telefon ma zasięg do 35km
niemożliwe bez anteny zewnętrznej przy telefonie o mocy 1.2W do 1.8W ale przy spełnionych warunkach TAK.

Odległość od BTSa ma znaczenie, jeżeli terminal (telefon) o dużej mocy (z anteną zewnętrzną) wyjdzie poza taką odległość to zacznie mieć znaczenie czas propagacji fali radiowej od BTSa do terminala i odwrotnie, spowoduje to błędy transmisji w BTSie i odrzucenie takiego telefonu (wylogowanie z sieci).
Dlatego tworzy się BTSy Extended (900MHz) o zasięgu 70km przez wydłużenie szczelin czasowych x2. Jeżeli w normalnym BTSie jest pojemność 8 terminali/częstotliwość, przy pogorszonej transmisji 16 terminali/częstotliwość to w Extended tylko 4 albo 8 terminali na częstotliwość a można stworzyć komórkę 105km ale wtedy tylko 2 albo 4 terminale mogą pracować.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Ale trzeba by było wtedy użyć wyjątkowo wysokiego nadajnika,
Tak, ale wtedy na pewno nie będzie kłopotów z tym, ze coś Ci stoi na drodze nadajnik-odbiornik :]
wojteks dokładnie masz rację, zapomniałem po prostu o tych szczelinach czasowych i cały czas się skupiałem na tym, że istotny jest tylko poziom sygnału, a nie czas rozchodzenia się fal :zawstydzony: Po prostu mówiliśmy o dwóch różnych aspektach tej samej rzeczy.
szoszonek_1992
### BAN ###

siec jak zobic takom antene jakom musi mieć wymiary?????
co to jest BTSy Extended i jak to stworzyć???

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-27, 13:51 ]
Proszę poprawić błędy.
POLSKA
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

co to jest BTSy Extended i jak to stworzyć?
To tworzy/buduje właściciel sieci/operator więc Ty nic nie stworzysz.

O antenie parabolicznej/offsetowej o średnicy kilku metrów również zapomnij, samemu się nie zbuduje a koszty zakupu gotowej czaszy to:
Czasza AS-2700 (bez zawieszenia) offset 2710x3015mm cena brutto 6700zł

Do modemów stosuje się anteny panelowe/yagi/dookólne i nie uzyska się połączenia dalej niż 35km od BTSa dla idealnych warunków gprs/edge, umts czy hsdpa to zasięg od NodeB 2-4km w otwartym terenie
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:umts czy hsdpa to zasięg od NodeB 2-4km w otwartym terenie
Toć przecie ja mam 6km do NodeB i bardzo dobrze łapię sygnał :zdziwko:
A śmiało mogę się oddalić jeszcze o jakieś 3km.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dobry bts nie jest zły. :P
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Blido pisze:Toć przecie ja mam 6km do NodeB i bardzo dobrze łapię sygnał :zdziwko:
A śmiało mogę się oddalić jeszcze o jakieś 3km.
A tak z ciekawości może byś się pobawił z hyperterminalem i zobaczył jaką masz siłę sygnału za pomocą komendy AT+CSQ, bo zaciekawiło mnie to.
ODPOWIEDZ