Option Icon i antena zewnętrzna - czy to ma sens?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Option Icon i antena zewnętrzna - czy to ma sens?
Witam.Przymierzam sie do zakupu modemu Option Icon+antena zewnętrzna.Ale czy to ma sens???Mam zasie edge na 5 kresek do najbliższego bts mam 2 km a do nadajnika umts okolo 8 km,chce mieć lepszy zasięg ale czy warto inwestować w to około 600zl czy w jakiś sposób poprawi to szybkość mojego neta???
Ostatnio zmieniony 2008-03-24, 19:12 przez rekin27, łącznie zmieniany 1 raz.
rekin
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Option Icon i antena zewnętrzna - czy to ma sens?
Szansa jest, ale zależy czy nie masz przeszkód po drodze. Jajlepiej by było jakbyś sprawdził zasięg telefonem z 3G.rekin27 pisze:a do nadajnika umts okolo 8 km,
-
- Stały użytkownik forum
jak na złość nie mam nikogo wśród znajomych z takim telefonem.A masz masz może jakaś propozycje co do modemu pod port usb i z wyjściem na antene zewnętrzna i jaką antene?Konkretny model
rekin
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pod USB i z wyjściem na antenę to chyba tylko pierwszy Icon 1.8Mb/s zostaje. Może coś wyjdzie lepszego w przyszłości.
Są oczywiście modemy USB typu Huawei 220 7.2Mb/s, ale ciężko tam podłączyć antenę, więc przy słabym zasięgu nie złapiesz HSDPA.

-
- Stały użytkownik forum
To jest nieporozumienie żeby era nie miała w sprzedaży modemu pod usb z możliwosćią podłączenia anteny zewnętrznej i zmuszony bylem zakupić modem e 220
rekin
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Teraz zaden modem wypuszczany na rynek nie ma zlacza - smutne, ale prawdziwe...

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
- Stały użytkownik forum
Wracając do tematu a nie lepszy będzie modem huawei e630 podłączony pod adapter?A jaką antenę zastosować kierunkowa czy dookólną???
rekin
- yagi
Nie wiem czy to sie oplaci... Co do anteny to wg mnie najlepsza jest kierunkowa...
Jesli dookolna to raczej taka:
http://welcom.pl/go/_info/?user_id=303&lang=pl
ale niech sie forumowi guru wypowiedza
Jesli dookolna to raczej taka:
http://welcom.pl/go/_info/?user_id=303&lang=pl
ale niech sie forumowi guru wypowiedza

-
- Mistrz bezprzewodowy
Jeśli adapter będzie działał to tak. Jeśłi nie modem będzie wtedy bezużyteczny.rekin27 pisze:a nie lepszy będzie modem huawei e630 podłączony pod adapter?
-
- Stały użytkownik forum
A co zrobić żeby działał??Jest taka opcja ze może nie działać?Zależy od marki czy od montażu?? Jaki ma zasięg taka antena??
rekin
- wel.com
- Użytkownik forum
za parę tygodni będzie na rynku dostępny modem usb teltonika h7.2 (HSDPA 7.2 - fabrycznie ustawiony do pracy z prędkością 7.2 - bez konieczności robienia upgrade) z wejściem na antenę zewnętrzną konektor typu SMArekin27 pisze:To jest nieporozumienie żeby era nie miała w sprzedaży modemu pod usb z możliwosćią podłączenia anteny zewnętrznej
Pozdrawiam
[email protected]
[email protected]
-
- Stały użytkownik forum
Zadzwoniłem dziś do bok blueconnect z pytaniem kiedy zamierzają wprowadzić umts w mojej okolicy-odp proszę zadzwonić za pół roku,no tak zapomniałem ze małe miasteczka i wsie są mało dochodowe
.Ale Pani z którą rozmawiałem odpowiedziała mi ze umts sie pojawia w niektórych miejscach w okolicy ale akurat tam gdzie mieszkam nie.Czy to prawda warto sprawdzić?Czy ta antena jest zdolna przechwycić sygnał umts z nadajnika znajdującego sie 8km od mojego domu?ANTENA 13dBi UMTS Option ICON 3G

rekin
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Przejedź się w to miejsce gdzie niby jest UMTS i sprawdź czy jest. Upewnij się czy to nie są testy dla UMTS i dopiero pomyśl o kupnie anteny.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
rekin27 mogę się mylić ale w Bratoszewicach Plus ma UMTS/ Może lepiej Plus jeżeli jeszcze nie podpisałeś umowy z Erą?
-
- Stały użytkownik forum
Niestety związałem sie z era na 24 miechy zostało mi jeszcze 23.Co do Plusa to nie wiem czy ma umts w Bratoszewicach a jeżeli jest to miałbym na pewno bliżej ok 5km i otwarta przestrzeń ale to za dwa lata
[ Dodano: 2008-03-27, 21:40 ]
Mam jeszcze pytanie na temat ustawienia anteny??Może ktoś mi podać wskazówki co do jej ustawienia,kąt ma znaczenie??Nie ustawiałem nigdy takiej anteny i stąd moje pytanie?ANTENA 13dBi UMTS Option ICON 3G

[ Dodano: 2008-03-27, 21:40 ]
Mam jeszcze pytanie na temat ustawienia anteny??Może ktoś mi podać wskazówki co do jej ustawienia,kąt ma znaczenie??Nie ustawiałem nigdy takiej anteny i stąd moje pytanie?ANTENA 13dBi UMTS Option ICON 3G
rekin
- wel.com
- Użytkownik forum
Uprzejmie donoszę iż modem teltonika usb hsdpa 7.2 z wejściem na antenę zewnętrzną jest dostępny na rynku - nawet mała antenka 3.5 dbi jest w komplecieyagi pisze:Teraz zaden modem wypuszczany na rynek nie ma zlacza - smutne, ale prawdziwe...
Pozdrawiam
[email protected]
[email protected]
- yagi
No to chociaz jeden producent sie stara. A jak modemy tego producenta sie sprawuja?

- wel.com
- Użytkownik forum
jak na razie całkiem fajnie... sporą zaletą jest to że są robione na bazie modułu Optiona - można więc powiedzieć że to option w litewskiej obudowieyagi pisze:No to chociaz jeden producent sie stara. A jak modemy tego producenta sie sprawuja?

Pozdrawiam
[email protected]
[email protected]
- yagi
Moze mala recenzja?

- wel.com
- Użytkownik forum
mnie jako sprzedawcy nie wypadayagi pisze:Moze mala recenzja?![]()

proponuję zarzucić temat na forum...sporo osób kupiło wersję jeszcze bez wejścia na antenkę
Pozdrawiam
[email protected]
[email protected]
- bob
- Guru bezprzewodowy
Eee tam, pisz. Recenzja to nic złego.wel.com pisze:mnie jako sprzedawcy nie wypada![]()

- wel.com
- Użytkownik forum
Co tu dużo pisać: modem jest rewelacyjny jeśli chodzi o niezawodność - z ponad setki sprzedanych modemów (w wersji bez wejścia na antenę) nie mieliśmy jak dotąd żadnego zwrotu... jeśli dodać do tego całkiem dostępną cenę (549 zł brutto - 2 lata gwarancji) i możliwość podłączenia anteny zewnętrznej (modemy o tych samych parametrach: huawei e220, icon 225, icon 7.2, takiej możliwości nie mają) to sprawia że modem jest w tej chwili najbardziej atrakcyjnym modemem USB hsdpa na rynku. Czy możliwość podłączenia anteny zewnętrznej jest istotna? Tak! Zwłaszcza w centrach dużych miast gdzie wewnątrz pomieszczeń są największe kłopoty z zasięgiem UMTS/HSDPA.bob pisze:Eee tam, pisz. Recenzja to nic złego.wel.com pisze:mnie jako sprzedawcy nie wypada![]()
Pozdrawiam
[email protected]
[email protected]
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Można można. Jest u nas specjalny dział > Testy, recenzje, opisy <. Robi się tam opis z parametrami, wrażeniami, wadami, zaletami, fotkami i już jest recenzja. Ja również zachęcam do napisania takowej.wel.com pisze:Co tu dużo pisać:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wel.com
- Użytkownik forum
zachęcam przede wszystkim klientów - użytkowników !!!BliSki pisze:Można można. Jest u nas specjalny dział > Testy, recenzje, opisy <. Robi się tam opis z parametrami, wrażeniami, wadami, zaletami, fotkami i już jest recenzja. Ja również zachęcam do napisania takowej.wel.com pisze:Co tu dużo pisać:
Pozdrawiam
[email protected]
[email protected]
-
- Stały użytkownik forum
Szkoda ze pospieszyłem się z zakupem modemu.
W temacie pytałem czy wyłapie umts z 8 km.Zakupiłem modem Option Icon i antenę ATK-16 do nadajnika mam około 8 km,dziś wszystko dotarło w komplecie po prowizorycznym zamontowaniu anteny na dachu wyłapałem zasięg umts na dwie kreski niestety nie mogę nacieszyc się prędkością bo jestem po limicie. Moja radość zabija modem który zakupiłem 'co jakiś czas zamiera'.Pozdrawiam

rekin