MAC, a konflikty
Moderator: Moderatorzy
- reilord
- Specjalista bezprzewodowy-senior
MAC, a konflikty
Witam,
chcialbym spytac, czy bedzie problem (konflikt) jesli w obrebie jednej (kablowej) sieci lokalnej beda dwa takie same adresy MAC dla dwoch roznych kart sieciowych?
Pozdrawiam,
R.
chcialbym spytac, czy bedzie problem (konflikt) jesli w obrebie jednej (kablowej) sieci lokalnej beda dwa takie same adresy MAC dla dwoch roznych kart sieciowych?
Pozdrawiam,
R.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: MAC, a konflikty
Moim skromnym zdaniem będzie konflikt. Z tego co probowałem w sieci bezprzewodowej to jest niemożliwe, więc czemu w kablowej może być możliwe. Nie pamiętam dokładnie, ale chyba jakiś element protokołu korzysta z adresów MAC, nie pamiętam tylko która warstwa z modeli OSI. Tak przy okazji z tego się korzysta podczas ataków/właman za pomocą MAC spoofing.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- reilord
Tak tez myslalem. Pytam bo mam stara karte sieciowa ktorej MAC jest "wyzerowany" i chcialem ja wsadzic do innego kompa, ale musialbym ustalic jej jakis MAC, ale nie wiem jaki, wiec chcialem wpisac taki sam jak mojej pierwotnej sieciowki.
- wojteks
- *** Administrator ***
jak to wyzerowany? może pod windą był ustawiony 00:...... ale to nie znaczy że jest taki naprawdę, włóż i zobacz jaki będzie w innym kompie.reilord pisze:Pytam bo mam stara karte sieciowa ktorej MAC jest "wyzerowany" i chcialem ja wsadzic do innego kompa
a jak chcesz coś ustawić to wpisz 00:22:22:33......... byle co, każdy jest dobry żeby nie był taki sam w danej podsieci (z wyjątkiem 00:00:00:... i ff:ff:ff......)
Nie pomagam na PW!
- reilord
Azha, to dobrze wiedziec. Dzieki 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Konflikty beda na pewno, notoryczne rozlaczanie i mulenie serwera i switchy. Zdurnieja im tablice ARP. Ogolnie bedzie to niestabilne.
Wazniejsze moim zdaniem, zeby nie byly takie same MACi podpiete pod jednego switcha. Adresacja IP to juz nastepna warstwa. Dopiero bridge dzieli sieci w warstwie lacza danych.
MAC w zasadzie z podsieciami ma niewielki zwiazekwojteks pisze:żeby nie był taki sam w danej podsieci

- reilord
A nie nie, chodzilo mi o siec lokalna w najprostrzej postaci, czyli dwa komputery podlaczone do siebie bezposrednio przez cross-over.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Hm, to w zasadzie ciekawe
Moze sie cos dziac, ale nie musi. Mozesz sprawdzic
A najbezoieczniej zrobic tak jak napisal wojteks