Internet radiowy dzielenie

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
avo
Początkujący użytkownik forum

Internet radiowy dzielenie

Post autor: avo »

Witam , mam internet radiowy na komputerze stacjonarnym , nadajnik jest oddalony jakies 500 m od mojego domu wiec mam antenę zewnętrzną (tubę) podłączoną do swojego komputera stacjonarnego , internet hula, zakupiłem teraz laptopa, lecz jest problem bo u mnie w domu laptop nie lapie zasięgu, czy jest mozliwość zakupu np acces pointa do ktorego bedzie podłączona antena i bedzie odbierał sygnał z oddalonego nadajnika i rozdzielał go na dwa komputery drogą radiową u mnie w domu, jezeli tak jaki kupic jakie opcje powinien posiadać ? pozdrawiam
Jeżeli mamy natomiast tylko samą antenę wpiętą do karty sieciowej WiFi, to albo dokupujemy AP (taki, którego gniazdo pasuje do wtyczki od anteny) i ustawiamy ten AP w tryb client (APC) (tu ustawiamy odpowiednie opcje szyfrowania, SSID jak też inne parametry sygnału WiFi) i dalej już jak w powyższym opisie z routerem albo kupujemy odpowiedni router z funkcją repeatera. Ale ponieważ jego konfiguracja jest skomplikowana a same urządzenia nie są najtańsze sugerujemy raczej rozwiązanie pierwsze.
znalazlem cos takiego , czy to jest rozwiazanie dla mnie ? tylko nie wiem jaki AP kupić prosze o radę :D :rotfl:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet radiowy dzielenie

Post autor: Jo_gurt »

Rozwiazanie dla ciebie to APC + router.
Jako AP dobre sa np Ovislinki, ale i TP-Link powinien dac rade.
Jesli chodzi o router to
- drozsze:
- - Asus WL-500g Premium
- - Linksys WRT54GL
- tansze
- - Netgear 614
- - D-Link DI-524
- - jakis TP-Link bez modemu
avo

np taki AP
http://www.allegro.pl/item329205543_ap_ ... p_sma.html

i on będzie pobierał sygnał od mojgo dostawcy internetowego ?

potem wychodzi kabelek do rutera
np takiego ?
http://www.allegro.pl/item329150773_rou ... 5dbi_.html

i ten ruterek rozdziela mi sygnał w domu, wiec mogę sobie odbierać neta z lapka i z pc za pomocą radiówek wifi ?

czy dobrze to zrozumiałem ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

avo pisze:czy dobrze to zrozumiałem ?
Dobrze :) Warto by bylo sie jeszcze dowiedziec czy i jakie zabezpieczenia stosuje dostawca, w szczegolnosci limit TTL lub filtr MAC. Jestes w stanie zapytac sie u dostawcy czy trzeba bedzie kombinowac?
avo

Niestety nie mam parametrów, ale mogę spytać , wiem ze mam porty po blokowane i np emule
nie działa , ten net działa na takiej zasadzie ze on i uaktywnia moje IP , wyświetla mu sie moje IP i on mi przydziela internet jak zapałce, jest jakis program do sprawdzania tego ?

jeszcze mam taki pomył, pozyczyl bym od kolegi jeszcze jedną karte bezprzewodową ,
podłączył bym ją do PC zeby byly dwie karty , i jedną bym odbierał neta ( w sumie pc i tak non stop chodzi) a drugą bym sie polaczyl z lapkiem polaczeniame "ad-hock" niewmie czy poprawny skrot "komputer-komputer" i potem jakiś sposób na udostępnianie neta np połączenie mostowe, działało by coś takiego ??

a jak nie to zostaje kabel od PC do Laptopa zwykła siecią chyba
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

avo pisze:działało by coś takiego
działałoby pod warunkiem że ttl<>1 i poczytaj w :faq: o ICS
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

avo pisze:eszcze mam taki pomył, pozyczyl bym od kolegi jeszcze jedną karte bezprzewodową ,
podłączył bym ją do PC zeby byly dwie karty , i jedną bym odbierał neta ( w sumie pc i tak non stop chodzi) a drugą bym sie polaczyl z lapkiem polaczeniame "ad-hock" niewmie czy poprawny skrot "komputer-komputer" i potem jakiś sposób na udostępnianie neta np połączenie mostowe, działało by coś takiego ??

a jak nie to zostaje kabel od PC do Laptopa zwykła siecią chyba
Tak, w ten sposob tez przejdzie. Polaczenie bezposrednie to "ad-hoc". Polaczenie mostkowe nie do tego sluzy, to czego szukasz to ICS - Internet Connection Sharing, wbudowany w windowsa od Win2000
W ICSie tez sie da podbic TTLa :)
avo

ok dzięki już wszystko jasne, dzięki za pomoc, teoretycznie wszystko wiem , z czasem zobaczymy jak to praktycznie wyjdzie , pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ