Witam , mam internet radiowy na komputerze stacjonarnym , nadajnik jest oddalony jakies 500 m od mojego domu wiec mam antenę zewnętrzną (tubę) podłączoną do swojego komputera stacjonarnego , internet hula, zakupiłem teraz laptopa, lecz jest problem bo u mnie w domu laptop nie lapie zasięgu, czy jest mozliwość zakupu np acces pointa do ktorego bedzie podłączona antena i bedzie odbierał sygnał z oddalonego nadajnika i rozdzielał go na dwa komputery drogą radiową u mnie w domu, jezeli tak jaki kupic jakie opcje powinien posiadać ? pozdrawiam
Jeżeli mamy natomiast tylko samą antenę wpiętą do karty sieciowej WiFi, to albo dokupujemy AP (taki, którego gniazdo pasuje do wtyczki od anteny) i ustawiamy ten AP w tryb client (APC) (tu ustawiamy odpowiednie opcje szyfrowania, SSID jak też inne parametry sygnału WiFi) i dalej już jak w powyższym opisie z routerem albo kupujemy odpowiedni router z funkcją repeatera. Ale ponieważ jego konfiguracja jest skomplikowana a same urządzenia nie są najtańsze sugerujemy raczej rozwiązanie pierwsze.
znalazlem cos takiego , czy to jest rozwiazanie dla mnie ? tylko nie wiem jaki AP kupić prosze o radę