Przejścióka z RP-SMA na WAN\Rj45 ?! :|

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mxgts
Początkujący użytkownik forum

Przejścióka z RP-SMA na WAN\Rj45 ?! :|

Post autor: mxgts »

hey ;)

mam takie do Was pytanko czy są przejściówki z złącza rp-sma na WAN albo RJ45 ???

bo mam taki problem otoz od anteny na dachu idzie mi kabel wlasnie zakonczony ta koncowka rp-sma :( mam ja podpieta w blaszaku do kart PLANET WL8305.... ale mam tez laptopa > ma wbudowana jakas mocna karte wifi bo lapie mi sygnal bezposrednio z nadajnika z ponad 450
metrów< i przydalo by sie podzielic lancze miedzy oba kompy by na obu net smigal jednoczesnie > wiem wiem bylo to juz tu to walkowane nie raz zapewne :hyhy: ..... ahha mam tez Accces Pointa TP-Link TL-WR543G ale wlasnie nie moge do niego podpiac kabla od tej anteny :///

i wlasnie czy mozna gdzies kupic taka przejsciowke o ile takie cos jest dostepne ?! ;|

ps. admin cos mi mowil ze >nie jestem tego do konca pewien czy go dobrze zrozumialem :P < ze wymieni mi chyba karte sieciowa w PCcie :zdziwko: macie moze jakies pomysly na jaka ??? albo co innego zrobi ???? mowil ze nie bede musial kupowac routera :gwiazdki: ale nie moge sie z nim skontaktowac od ponad tygodnia.... :cry: :cry: :cry: wiec pliiiissss poradzcie mi cos :)D pozdrooo !!!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Przejścióka z RP-SMA na WAN\Rj45 ?! :|

Post autor: YaHooo »

mxgts pisze:mam takie do Was pytanko czy są przejściówki z złącza rp-sma na WAN albo RJ45 ???
Niestety coś takiego nie istnieje bo są to dwa różne standardy sieci. Jak chcesz podzielić łącze to poszukaj czegoś w :faq: >TU< masz linka. Najogólniej mówiąc potrzebujesz jeszcze Access Pointa pracującego w trybie Client. Podłączasz go do portu WAN w routerze i masz sieć wi-fi w całym domu.

Druga metoda polega na tym, że komputer stacjonarny do którego podłączony jest internet może udostępniać internet drugiemu komputerowi za pomocą wi-fi w trybie ICS. Co nie co o tym masz >TUAJ< Przy czym aby internet był dostępny na laptopie komputer do którego podłączony jest internet od ISP musi być włączony.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wspaniały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wspaniały »

mxgts pisze:czy mozna gdzies kupic taka przejsciowke o ile takie cos jest dostepne ?
jest!! na 100% jest takie cos.. sam tego dłuuugo szukałem. Nie sądzę aby to się dało łatwo kupić!
TUTAJ jest co nieco.. ale wskazówki gdzie tego szukasz nie dostaniesz, bo nawet nie mam zielonego pojęcia.. poddałem się po kilku dniach :zly:
pozdro
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ja tam dalej myślę, że to nie jest zwykła przejściówka, bo wedle mnie przejściówka ma tylko dwie końcówki ;) A to co wspaniały nam pokazałeś ma trzy, pewnie ta trzecia to USB i służy do podłączenia tego pod komputer, co za tym idzie to jest swego rodzaju Access Point pracujący na stałe w trybie Client.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
wspaniały
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: wspaniały »

YaHooo pisze:to nie jest zwykła przejściówka, bo wedle mnie przejściówka ma tylko dwie końcówki ;) A to co wspaniały nam pokazałeś ma trzy
bo to jest wspaniała przejściówka :hyhy:
a na serio, to chciałem koledze przybliżyć wyjście z sytuacji, w której się znalazł. Być może nie zupełnie jest to, czego szukał ale zawsze to jakaś wskazówka..
Jak już kiedyś wspominałem, instalator mojego neta (Digiweb WimaX 3.7GHz) podpiął "takie coś" pomiędzy antenę a jej zasilacz Antena RP-SMA --> RJ-45 Zasilacz i w to trzecie, (USB-jak sugerujesz) wpiął niejaki miernik sygnału..
Oczywiście, że ogólnie stosowane metody podane poniżej przez YaHooo będą najlepszym rozwiązaniem i nie ma co szukać dziwnych rozwiązań..
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

mxgts pisze:wlasnie czy mozna gdzies kupic taka przejsciowke o ile takie cos jest dostepne
Taką przejściówką będzie właśnie Access Point w trybie Client :cwaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Może sie Panowie zdziwicie, ale moj kolega z grupy dziekańskiej odkrył ostatnio iż jeden z popularnych Routerów Pentagramu Cerberus (nie pamietam oznaczenia, jutro napisze) który ma 2 anteny moze działac w taki sposob, że pracuje JEDNOCZESNIE jako APC, i jako Router Wifi..czyli musi miec z tego wynika 2 chipsety Wifi, skoro do jednego złącza sma podpiał panelówke z dachu, a do drugiego dookólną 5dBi, ustawił i rozdzielił neta na chacie

troche mi ciezko w to uwierzyc, ale moze wiecie cos o tym?bo taki sprzecik to byloby fajne rozwiązanie dla wielu osob :)

bo zawsze na tym forum chodziła opinie ze routery majace 2 anteny mają je po to, by jedna sygnał wysyłala, a druga odbierała
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Sam z checia sie dowiem czegos wiecej o tym Cerberusie :zdziwko:
DJ1910 pisze:bo zawsze na tym forum chodziła opinie ze routery majace 2 anteny mają je po to, by jedna sygnał wysyłala, a druga odbierała
Bo to sie zgadza w niektorych sytuacjach. Np na sofcie Tomato mozna ustawic albo Auto dla obu anten (czyli w zaleznosci od potrzeb antena albo odbiera albo wysyla - tak dziala wiekszosc routerow z dwoma antenkami) albo recznie jedna TX druga RX, przydatne przy zestawianiu np polaczenia dualnego na dwie anteny kierunkowe.
Awatar użytkownika
mxgts

dzieki za Wasze wypowiedzi ;-) troszku rozjasniliscie mi sytuacje ;) pewno bede musial jeszcze router dokupic :niepewny: bo chce zeby net byl na lapku jak blaszak bedzie wylanczony oraz by net mogl tez byc na obu kompach jednoczesnie..... jaki tani router polecalibyscie ????

btw tak sie jeszcze zastanawiam odnosnie tych 2 anten..... mam taki acces point http://www.allegro.pl/item334630927_tp_ ... _wisp.html

gdybym do niego dokupil taki trójnik http://www.allegro.pl/item338893782_tro ... _gold.html

i wtedy ten kabel od anteny co mam na dachu podpial z 1 strony a antene tego acces pointa z drugiej..... nastepnie kablem rj45 polanczyc APka z karta sieciowa w PC >mam zintegrowana sieciowke na plycie< ;) czy takie cos by moglo zadzialac ?! :roll:
pozdroo !!!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

mxgts pisze:i wtedy ten kabel od anteny co mam na dachu podpial z 1 strony a antene tego acces pointa z drugiej..... nastepnie kablem rj45 polanczyc APka z karta sieciowa w PC >mam zintegrowana sieciowke na plycie< ;) czy takie cos by moglo zadzialac ?! :roll:
W zasadzie bedzie, ale nie bardzo wiem po co w tym wszystkim trojnik. Masz w tej sytuacji podlaczonego do jednej anteny jednego kompa, czyli dokladnie to co teraz.

Z opisu podanego przez sprzedawce allegro na temat tego TP-Linka powinno sie dac podpiac antene pod ten AP.
Nastepnie dokupujesz jakis router bez modemu, cena zalezna od tego czy masz tam limit TTLa, i juz masz wszystko co chciales.
Zreszta poszukaj na forum i w FAQ, taka sytuacja byla wielokrotnie omawiana :)
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Jo_gurt pisze:[...] Bo to sie zgadza w niektorych sytuacjach. Np na sofcie Tomato mozna ustawic albo Auto dla obu anten (czyli w zaleznosci od potrzeb antena albo odbiera albo wysyla - tak dziala wiekszosc routerow z dwoma antenkami) albo recznie jedna TX druga RX, przydatne przy zestawianiu np polaczenia dualnego na dwie anteny kierunkowe.

Wg kumpla to jest ten router - PENTAGRAM Cerberus WiFi 802.11g P 6381-0

i jest pewny ze to działa jak napisalem :)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-03, 12:16 ]
Wycięcie zbędnego cytatu. DJ1910 tnij cytaty, szczególnie swoje własne...
Ostatnio zmieniony 2008-04-03, 11:15 przez DJ1910, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mxgts

hey ;] pozwolcie ze odkopie moj temat gdyz jjak sie okazało moje problemy dopiero sie zaczeły ;(

obecnie troche zmienia mi sie lista sprzetu sieciowego gdyz nie mam juz w blaszaku karty sieciowej planet tej z wejsciem na antene rpsma
tylko takie urzadzenie http://www.allegro.pl/item336811704_336811704.html
do tego Edimaxa mam podpieta antene oraz z kabel rj45 ktory podlanczylem pod port LAN w AP TP-Link TL-WR543G..... iii dzięki lekturze :faq: częściowo się udało !!! i net w lapku smiga mi pieknie bezprzewodowo w calej chacie oraz wokol niej :D troche pokombinowałem i sie udalo samemu to zrobic ;)

tylko że jest jedno ale.... z którym niestety nie moge sobie poradzic.... :cry:
braciak nie ma teraz neta w blaszaku :zdziwko: nie wiem czy to <font color="#FF00FF"><b>»»w ogóle««</b></font> dobrze robie :P ale do tego AP TP-Link TL-WR543G podpialem do portu LAN 2 kabel rj45 ktory z kolei podpialem w zintegrowana na plycie PCta karte sieciowa....

zeby nie bylo to od razu mowie ze odnosnie tego problemu :faq przeczytalem juz kilka razy http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39067#39067 oraz http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57773#57773 próbowałem próbowałem ale... no wiem ze cos robie zle nie wiem tylko co :niepewny:

wiec tak ustawienia neta od mojego ISP w lapku mam takie i wireless smiga ok ;]
Obrazek

tutaj ustawienia AP TP-Link TL-WR543G

Obrazek

Obrazek

grzebię przy tym od wczoraj ale bez efektu niestety :( nie wiem może coś w tym 2 AP Edimax tez trzeba poprzestawiać :szok: jak macie jakies pomysły co i gdzie trzeba powpisywac na PC w tych jak mniemam ustawieniach TCP\IP to pliss doradzcie cos :ok:

pozdro !!!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Opisz jak masz to połączone?
Czy antena----APC edimax, ====WAN routera TP-link, LAN routera=====PC po kablu
.................................................................................Wireless ((((())))))laptop

Bo z opisu wynika że masz router podłączony tylko jako switch/AP.

Router ma pracować w trybie router, ma mieć włączony NAT.
Poczytaj FAQ i konfiguracji routerów.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
mxgts

wygląda to tak :

Antena --=> APC Edimax, do APC edimaxa do portu WAN mam wpiety kabel rj45 ktory jest z kolei wpiety do portu LAN w AP TP Link > moze powinien byc wpiety do WAN :gwiazdki: , do kolejnego portu LAN w TP Linku mam wpiety kolejny kabel rj45 ktory idzie do sieciówki w PC....

TP Linka mam ustawionego w trybie AP Router // NAT jest wlanczony w Edimaxie > w tplinku takiej opcji nie znalazlem...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Tak nie podłączysz drugiego kompa do internetu w ten sposób.

Musi być połączenie następujące:
Antena---APC Edimax w trybie APC, <==kabel===> port WAN tp-link i do portu LAN <==>PC i wireless ((())))laptop

Port WAN tp-linka musi mieć ustawienia takie jak laptop obecnie (ip, maska,dns) a laptopa podłącz po kablu do routera (LAN) i deaktywuj WiFi. Jeżeli w edimaxie jest NAT to go wyłącz, ma robić tylko za APClienta.
Poczytaj tu
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=39067#39067
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
mxgts

ok wiec jak na razie zrobilem jak piszesz... WAN w tplinku ustawiony jak w laptopie > parametry od mojego ISP <

w Edimaxie NAT wyłączyłem oraz Interferance przełączyłem na WAN
ale jak przełożę kabel w tplinku z LAN do WAN to wtedy net ani na laptopie ani na pc nie działa ;> hmm wydaje mi sie ze parametry protokolu TCP\IP mam coś nie tak :cry:

w tplinku mam wlanczone DHCP
start IP 198.168.1.100
end IP 192.168.1.115
nie ma wpisanej Default Gateway
a dnsy są takie jak od ISP
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Default Gateway: to adres IP tp-linka widziany od strony LAN, jakie IP ma laptop i PC jak są podłączone do LAN?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
mxgts

no wlasnie z tym IP gdy kompy sa podpiete pod LAN mysle ze jest problem, bo do konca nie jestem juz pewny co tam wpisac.... pokrecone to strasznie jest :zdziwko:
na pc mam tak :
IP: 192.168.1.101
maska 255.255.254.0
brama: 192.168.0.1
ale nie działa :/ nie wiem... czy na podstawie tych zrzutów ekranu które załączyłem nie da sie rozgryzc what is wrong ???
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mxgts pisze:maska 255.255.254.0
??? czy aby maska nie jest 255.255.255.0
brama powinna być 192.168.1.1, skąd bierze się to 192.168.0.1?

Daj obrazek z routera status jak masz wszystko skonfigurowanie, czy linki poczytałeś o konfiguracji routerów i AP?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
mxgts

nom zgadza sie maske mam wpisana w ustawieniach 255.255.255.0 tutaj sie pomylilem ;p

ale to juz nie istotne :D
o kurde ;] siedziałem przy tym prawie do rana ;] i UDAŁO SIĘ !!! przynajmniej na to <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> wygląda....
w ustawieniach Edimaxa wpisałem adresy IP od mojego ISP > był wcześniej włączony automatic DHCP < i urządzonko sie zrestartowało [ po tym restarcie nie moge juz wejsc na jego strone konfiguracyjna :| ]
podpialem kabel rj45 do portu WAN w Tplinku a na pc i lapku w ustawieniach protokołu TCP\IP dałem na uzyskaj adres IP automatycznie , tak samo z DNS

no i wygląda na to ze jest :] teraz jeszcze potestuję jak to bedzie działać :D

dzięki wielkie za pomoc :hyhy:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

mxgts pisze:w ustawieniach Edimaxa wpisałem adresy IP od mojego ISP
Tu zrobiłeś nie całkiem dobrze, IP edimaxa jest potrzebne tylko do zarządzania nim więc powinno być z innego zakresu niż IP dostawcy (mogłoby być z zakresu sieci domowej żeby łatwo było się podłączyć żeby coś zmienić) będziesz się mógł na niego zalogować jeżeli komputerowi ustawisz IP z tego samego zakresu co wpisałeś do edimaxa ale to może zakłócić działanie sieci dostawcy (przy odłączonym routerze)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ