[NEWS] Gobi - konkurencja dla Wi-Fi i WiMAX
Moderator: Moderatorzy
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
[NEWS] Gobi - konkurencja dla Wi-Fi i WiMAX
Qualcomm opracował bezprzewodowy moduł o nazwie Gobi, przeznaczony do instalowania w notebookach. Może obsługiwać połączenia 3G i 2G (w tym technologie CDMA2000, UMTS i HSPA), stanowiąc alternatywę dla technologii mobilnych typu Wi-Fi czy nawet WiMAX.
Qualcomm informuje, że modułami Gobi zainteresowana jest firma Dell, która zamierza je instalować w produkowanych przez siebie notebookach. Będą to w pierwszym etapie notebooki linii Latitude i Precison, które wejdą na rynek prawdopodobnie pod koniec br. Podobne plany ma również inny wiodący producent notebooków, firma HP.
Użytkownicy notebooków wyposażonych w interfejs Gobi będą mogli korzystać z usług sieci opartych na technologii EV-DO (amerykańscy operatorzy Verizon Wireless i Sprint Nextel) oraz sieci opartych na technologii UMTS HSPA (europejski operator Vodafone). Obecnie użytkownicy, którzy chcą korzystać z usług sieci opartych na tych technologiach, muszą instalować w swoich notebookach dwa różne interfejsy bezprzewodowe.
Platformą Gobi można zarządzać za pomocą oprogramownia, przełączając się między różnymi operatorami. Tak więc po notebookach wyposażonych w interfejs Wi-Fi czy WiMAX, przychodzi czas na notebooki wyposażone w interfejs obsługujący połączenia EV-DO i HSPA.
http://www.idg.pl/news/146038/Gobi...ko ... WiMAX.html
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-02, 22:13 ]
Dodałem tag [NEWS] do tematu.
Qualcomm informuje, że modułami Gobi zainteresowana jest firma Dell, która zamierza je instalować w produkowanych przez siebie notebookach. Będą to w pierwszym etapie notebooki linii Latitude i Precison, które wejdą na rynek prawdopodobnie pod koniec br. Podobne plany ma również inny wiodący producent notebooków, firma HP.
Użytkownicy notebooków wyposażonych w interfejs Gobi będą mogli korzystać z usług sieci opartych na technologii EV-DO (amerykańscy operatorzy Verizon Wireless i Sprint Nextel) oraz sieci opartych na technologii UMTS HSPA (europejski operator Vodafone). Obecnie użytkownicy, którzy chcą korzystać z usług sieci opartych na tych technologiach, muszą instalować w swoich notebookach dwa różne interfejsy bezprzewodowe.
Platformą Gobi można zarządzać za pomocą oprogramownia, przełączając się między różnymi operatorami. Tak więc po notebookach wyposażonych w interfejs Wi-Fi czy WiMAX, przychodzi czas na notebooki wyposażone w interfejs obsługujący połączenia EV-DO i HSPA.
http://www.idg.pl/news/146038/Gobi...ko ... WiMAX.html
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-02, 22:13 ]
Dodałem tag [NEWS] do tematu.
Ostatnio zmieniony 2008-04-02, 21:12 przez yagi, łącznie zmieniany 1 raz.

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: [NEWS] Gobi - konkurencja dla Wi-Fi i WiMAX
Nie bardzo rozumiem w jaki sposob jest to alternatywa dla WiFi czy WiMAX
Tzn co do WiMAXa to jeszcze moznaby sie sprzeczac, ale WiFi?

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
ALL in ONE. 

- bob
- Guru bezprzewodowy
To raczej chodzi o uniwersalny dostęp do sieci światowej a nie o specyfikę samego medium. 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ale to nie jest all in one. Alternatywa = zamiast. A nie wyobrazam sobie, zeby to zastapilo w jakis sposob WiFi. IDG moim zdaniem tu zdrowo przesadzilo z tytulem, troche taki "faktowy" styl.ja.michal pisze:ALL in ONE.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Czyli taki future retrospective.Jo_gurt pisze:troche taki "faktowy" styl.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
A nie progressive passive-agressive deceive style?bob pisze:Czyli taki future retrospective.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja napisałem w wielkim skrócie ale nie w tak wielkim co bym nie mógł w mniejszym "Vulgar display of power".Jo_gurt pisze:A nie progressive passive-agressive deceive style?

- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: Gobi - konkurencja dla Wi-Fi i WiMAX
To obecnie nie mam powszechnie dostępnych tego typu modułów?yagi pisze:Qualcomm opracował bezprzewodowy moduł o nazwie Gobi, przeznaczony do instalowania w notebookach. Może obsługiwać połączenia 3G i 2G (w tym technologie CDMA2000, UMTS i HSPA).

Chyba się nie wyspałem, a kawy jeszcze nie piłem, więc może coś źle zrozumiałem, jeżeli tak to poprawcie.
Jak dotąd to wydawało mi się, że Dell wyposażał niemalże standardowo swoje lapy w tego typu moduły lub przynajmniej pozostawiał wolne miejsce na moduł (podłączenie na MiniPCI Express).