problem z wireless

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
solid_sky
Początkujący użytkownik forum

problem z wireless

Post autor: solid_sky »

hej, zaczne od tego ze nie znam sie za bardzo na tym wszystkim dlatego tez pisze, bo juz nie wiem co mam z tym robic :/ mam neta z airbytes, kupilem do domu access pointa, poprawnie skonfigurowany, na kompie stacjonarnym internet hula, a u mnie na laptopie nie :/ sterowniki nowe zainstalowane, wifi wlaczone nie wykrywa zadnej sieci bezprzewodowej, nie wiem co sie dzieje, wczesniej kiedy bylem za granica u brata, korzystalem u niego z sieci bezprzewodowej (nawet taki sam router byl jak mam teraz) i wszystko hulalo bez zarzutu, a teraz kiszka :/. kiedy w cmd wpisuje komende ipconfig/all pisze ze

karta ethernet polaczenie sieci bezprzewodowej:

stan nosnika...................: nosnik jest odlaczony

itd jest jeszcze tylko nazwa karty i adres fizyczny

aha zapomanialem powiedziec, ze przez kabel normalnie mi net chodzi tylko, ze chcialbym bezprzewodowo bo jaki to ma sens.. karta to Atheros AR5005G Wireless Network. prosze o wyrozumialosc i w miare szybka pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: problem z wireless

Post autor: YaHooo »

A te wi-fi jest włączone przełącznikiem na obudowie komputera? Może być również wyłączona w Menadżerze urządzeń lub w programie konfiguracyjnym (w przypadku HP jest to Wireless Assistant) zainstalowanym na laptopie.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
solid_sky

wlaczalem i na obudowie i kombinacja Fn nic :/ a w menadzerze urzadzen tzn? aha zapomanialem jeszcze... laptop to Siemens Amilo Pro 3515
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

solid_sky pisze:a w menadzerze urzadzen tzn?
Prawy przycisk myszy na ikonie Mój komputer => Właściwości => karta Sprzęt => przycisk Menadżer urządzeń

Tam rozwijasz sekcję karty sieciowe, wybierasz swoją kartę prawym przyciskiem myszy i wybierasz właściwości. Na karcie ogólne w polu stan urządzenia nie powinno pisać o żadnych błędach. A na samym dole Użycie urządzenia powinno być ustawione na Użyj tego urządzenia (włącz).

A nie masz jakiegoś programu zainstalowanego na laptopie do włączania wyłączania wi-fi oraz łączenia się z sieciami? Bo tam też można wyłączyć kartę. Niestety nie znam tego laptopa i jego oprogramowania, więc nie powiem Ci jakie to są programy. Musisz poszukać.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
solid_sky

aaaa o to chodzi, jest wlaczony. nie mam nic, zadnego programu. ehh kurde :/ ale wczesniej dzialalo bez zadnego oprogramowania. a to nic zwiazanego z tym ze ta karta jest niby odlaczona?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

U mnie taka informacja po wydaniu polecenia ipconfig /all pojawia się jak wyłączę kartę. A sprawdź jeszcze w BIOSIE komputera. Poza tym piszesz, że nie wykrywa Ci żadnych sieci bezprzewodowych. Więc można jeszcze sprobować zainstalować nowsze sterowniki do karty ze strony producenta.
solid_sky

wchodzilem juz do biosa, tylko problem w tym ze nie wiem co jest tam za to odpowiedzialne :p tak na oko wole nie robic zeby sobie nie zrypac czegos, a jesli chodzi o stery do karty to na stronie producenta karty nie ma... ale prawdopodobnie to sa najnowsze sterowniki. laptop byl kupowany jakies pol roku temu moze troszke wiecej
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

W tym BIOS'ie to tam powinna być sekcja typu Integrated Peripherals. Tam powinna być opcja o nazwie WLAN, WI-FI lub coś w tym stylu i ustawione na ON, lun ENABLED. Co to popsucia czegoś to najwyżej zrobisz Load Default Settings i po problemie :cwaniak:
solid_sky

hmm.. no ok sprawdze jeszcze, ale nie przypominam sobie zebym cos takiego widzial. zaraz sprawdze

[ Dodano: 2008-04-06, 15:46 ]
nie ma nic takiego :/ help... :(
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Czy ten AP działa poprawnie, nie jest przypadkiem ukryty SSID, wtedy sieci się nie wykryje
Nie pomagam na PW!
solid_sky

access point byl konfigurowany, dziala poprawnie, a co do tego SSID to nie mam pojecia.. sprobuje sie dowiedziec
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A spróbuj uruchomić na komputerze program o nazwie NetStumbler i zobaczyć czy wyszuka jakieś sieci.

Piszesz, że nie masz żadnego programu do karty wi-fi. Jak chcesz to spróbuj zainstalować >Atheros Driver And Client Applications< Z tego co wiem to powinien działać z Twoją kartą.
solid_sky

no wlasnie o tym samym pomyslalem :) tzn zainstalowalem tego NetStumbler'a i wykrywa moja siec, sprobuje zainstalowac ten program ktory podales

[ Dodano: 2008-04-06, 16:45 ]
no dobra, to kto mi teraz pomoze sie posluzyc tym programem :P bo ciemna masa ze mnie
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Na początku musisz przejść na zakładkę Profile management, potem kliknąć Scan. Pojawi się lista sieci. Zaznaczasz swoją i klikasz Activate. Tam wpisujesz nazwę profilu i dane. Co dalej zajrzyj do instrukcji obsługi :P
solid_sky

a gdzie znajde ta instrukcje obslugi?:p
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

solid_sky pisze:zainstalowalem tego NetStumbler'a i wykrywa moja siec

Może prościej użyć do tego windowsa i jego zarządzania sieciami bezprzewodowymi?

Może usługa Wireless Zero Config została wyłaczona, nie mam XP pod ręką ale tam powinna być przy połączeniach sieciowych zakładka sieci bezprzewodowe i w niej zaznaczone Użyj Windows do konfiguracji sieci bezprzewodowej
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

solid_sky pisze:a gdzie znajde ta instrukcje obslugi?:p
Jest ona zawarta w programie. Dostępna z menu jako Help.
wojteks pisze:Może prościej użyć do tego windowsa i jego zarządzania sieciami bezprzewodowymi?
W pierwszym poście solid_sky pisał, że mu nie wykrywa sieci, więc pomyślałem, że używał mechanizmu wbudowanego w Windows, więc podałem linka do oprogramowania producenta karty.
wojteks pisze:powinna być przy połączeniach sieciowych zakładka sieci bezprzewodowe i w niej zaznaczone Użyj Windows do konfiguracji sieci bezprzewodowej
Niestety jak usługa ta została wyłączona to tej zakładki nie ma i nie można zaznaczyć tej opcji.
solid_sky

no tylko problem w tym ze nie ma tam takiego pliku :P

[ Dodano: 2008-04-07, 15:25 ]
kurde, widzi siec wszystko cacy, tylko do konca nie umie polaczenia ustawic dobrze, cos jeszcze brakuje bo sie nie chce do sieci podlaczyc tylko nie wiem co :/ IP sobie nie pobral i nie wiem jak to zrobic. od co chodzi z rodzajem sieci Ad Hoc i Infrastructure? i transmit power level.. jakie wartosci tam ustawic?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

solid_sky pisze:IP sobie nie pobral i nie wiem jak to zrobic.
A może w AP wyłączone automatyczne przyznawanie IP (opcja DHCP). Zobacz jak masz skonfigurowany według opisu z forumowego :faq: >Konfiguracja sieci radiowych, routerów, accesss pointów... < ze szczególnym uwzględnieniem posta autorstwa Jo_gurt'a.
solid_sky pisze:od co chodzi z rodzajem sieci Ad Hoc i Infrastructure? i transmit power level.. jakie wartosci tam ustawic?
Ad-hoc jest to tryb komunikacji między dwoma kartami sieciowymi bez używania routera/Access Pointa. Infrastructure to jak chcesz podłączyć się do AP. Zaś transmit power level oznacza moc nadawania. najlepiej ustawić na jak największą.
ODPOWIEDZ