Problem : łączę się z Edge, nie można połączyć się z 3G

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
darqw
Początkujący użytkownik forum

Problem : łączę się z Edge, nie można połączyć się z 3G

Post autor: darqw »

Witam,
Mam to nieszczęście zwane Orange Free Premium. Mianowicie w mojej okolicy (wawa - bielany) mimo że antena wyłapuje mi sygnał 3G na 4/5 kresek przy próbie połączenia wywala mi błąd 619 628 i jakieś inne - po prostu nie łączy. Jak ustawie w cudownym BE łącz po GPRS to mam EDGE na 5/5 no i łącze się. Dodam że test połączenia z 3G w wawie (laptop + auto= wycieczka objazdowa) wypada podobnie jak w mojej okolicy, czyli nie mogę sie połączyć (w/w komunikaty). Co można z tym zrobić?? Modem ZFE MF330.
Ostatnio (tu już przegieli) w mojej okolicy nie mogę nawet normalnie siedzieć na EDGE - pingi 1000-3000ms :/ problem zgłoszony do Orange.. i nic, nadal to samo. 3G jak nie działało tak niedziała :/.
xxxxx mnie bierze, może coś doradzicie, może to wina modemu??
Jak wyjadę poza miasto EDGE śmiga aż miło, w centrum EDGE śmiga aż miło, na Bielanach - NIC!! Pingi o drugi lata.. przeglądanie stron = można sobie pomazyc - tylko google mi ładuje :D i to po jakimś czasie.
Dla bardzej zorientowanych dodam : Bielany ul. Conrada/Bogusławskiego.
Z góry dziekuje za pomoc.

PS: czy można w związku z takim działaniem cud sieci rozwiązać umowę i nie płacić kary??
3 raz będe zgłaszał tą samą usterkę do Orange, czy mogę na podstawie tego rozwiązać umowę??

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-04-06, 11:54 ]
Rozumiem nerwy to oczywiste. Proszę jednak omijać pewnych słów.
Ostatnio zmieniony 2008-04-06, 10:53 przez darqw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Problem : łączę się z Edge, nie można połączyć się z 3G

Post autor: bob »

Pozbądź się
darqw pisze:Modem ZFE MF330.
i zamień go na GT MAX 7,2 i wywal BE i łącz się za pomocą apletu firmy Option. Przy spełnionych tych dwóch warunkach będziesz zadowolony na 100%. :)
darqw

łatwo powiedzieć - pozbądz się... czyli mam udać sie do salonu Orange i poprosić o wymianę modemu na inny z powodu niemożności nawiązania po ludzku połączenia w mojej okolicy??
Tylko czy wymienią mi na GT MAX czy dadzą drugi ZTE?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

darqw pisze:łatwo powiedzieć - pozbądz się...
No ja wiem, że mi łatwo powiedzieć ale mówię Ci to co działa w sieci Orange naprawdę nieźle i to mój pomysł na techniczne rozwiązanie problemu. :)
darqw pisze:czyli mam udać sie do salonu Orange i poprosić o wymianę modemu na inny z powodu niemożności nawiązania po ludzku połączenia w mojej okolicy??
W okolicy czy generalnie w Wawie ?
Jak wcisnęli Ci sprzęt który nie działa zrobić reklamacje i uprzeć się na sprzęt sprawdzony czyli GT MAX 7,2.
darqw pisze:Tylko czy wymienią mi na GT MAX czy dadzą drugi ZTE?
Ja bym nie odpuścił albo zgłaszasz cały problem do UKE, federacji konsumenckiej i Bóg wie jeszcze gdzie albo wymieniają. ;)
A co Ty już zrobisz to już Twoja sprawa.

[ Dodano: 2008-04-06, 13:22 ]
Sprawdź jeszcze na innym kompie ale i tak wymieniłbym to ustrojstwo. :)
darqw

Jak brałem orange to nie było GT MAXa. Brałem najbardziej wypaśny jaki był... tak pół roku sie woziłem na EDGE. Jakoś działał - było jak na neo 128 :D no ale miałem net i mogłem działać. Ale od kilku dni wszystko sie zrąbało i EDGE działa jak modem 28kb/s.. strony ładują mi sie minute :/ nawet pisząc tego posta nie mam wszyskich ikonek :/. Najśmieszniejsze jest ze jak pojade za Wawa to mam EDGE w pełnej mocy. Pojade do innej dzielnicy - EDGE pełna moc. Przyjezdzam do swojej dzielnicy - EDGE działa jak modem 28...3G nie działa jak nie działało. Kolega ma w telefonie EDGE - mowi - stary popyla to całkiem nieźle - jak neo 256.. a u mnie jest na granicy modem 56kb/s :/ .
No ale byłem w salonie - powiedzieli ze jezeli stwierdza uszkodzenie modemu (co powiedzieli ze zapewne tak jest bo jak nie łapie 3G to prawdopodobnie jest walniety moduł) to wymienią mi na GT MAX :) Wtedy bede was całował po piętach za dobre rady.
Szkoda że pierwszego dnia jak miałem problem z połączeniem to nie reklamowałem modemu... ale pan z party line powiedział - aa bo tak może być żę program nie może sie połaczyć z 3G.. proszę próbować na GPRS i bedzie OK.. no i łączył sie.. latał kiepo - ale latał.
Ale człek czasem nie ma czasu użerać sie z <font color="#FF00BB"><b>»»nie obrażamy innych!!!««</b></font> i sobie odpuszcza - poza tym są inne rzeczy w życiu niż net..
No ale przebrała się miarka.

Sie wypłakałem :D Dzieki za rady :szampan:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Dziwne to, bo jezeli modem bylby uszkodzony, to czemu dziala w innych lokalizacjach?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:to czemu dziala w innych lokalizacjach?
3G nie działa w żadnej.
Ja myślę, że Edge trzeba sobie odpuścić skoro masz dostęp do 3G a to kolosalna różnica.
darqw

no ten EDGE to normalnie zagadka. sugerowali mi "złe ustawienie" w kompie - tylko że gdyby tak było to bym nigdzie nie miał EDGE'a a ja nie mam tylko w swoim miejscu zamieszkania.
Znaczy mam ale strasznie powoli to działa ;/ kolega mieszkający 2 ulice dalej na modemie EDGE śmiga aż miło..Ja u niego mam to samo co u siebie.
No nic, będę reklamował modem pod względem 3G w końcu za to płacę Orange a nie za EDGE.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

darqw pisze:będę reklamował modem pod względem 3G w końcu za to płacę Orange a nie za EDGE.
:ok:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

bob pisze:3G nie działa w żadnej
Jeżeli tak, to OK. W takim razie wychodziłoby, że jednak modem, chociaż dziwni mnie to:
darqw pisze:Najśmieszniejsze jest ze jak pojade za Wawa to mam EDGE w pełnej mocy
darqw pisze:Pojade do innej dzielnicy - EDGE pełna moc
Jak to wyjaśnić?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

BliSki pisze:Jak to wyjaśnić?
Pewnie znalazłoby się jakieś wyjaśnienie coś o tym, że BTS jest uszkodzony z EDGE w dzielnicy. Być może chodzi też o aplikację, sterowniki a może o kompa. Można sprawdzić na innym laptopie ale nastawiając się na 3G warto jednak zmienić jeśli jest okazja na sprzęt łatwiejszy w użytkowaniu, podejrzewam też, że szybszy. W Orange jak już pisałem wielokrotnie na tym modemie (Option) można wyciągnąć do 5,5Mbps a więc możliwości są i powinno to działać.
darqw

jakby BTS był walnięty na EDGE to by kolega mieszkający 2 ulice dalej też nie miał neta. A jednak On ma a ja nie mam :/ Wycieczka krajoznawcza z laptopem po okolicy dawała zawsze ten sam efekt - EDGE chodzi jak modem 56Kb/s czasami w porywach wskoczy na 160kb/s.
No nic, dziś będę w salonie Orange i bedą magicy patrzeć na mój sprzęt.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

darqw pisze:będę reklamował modem pod względem 3G w końcu za to płacę Orange a nie za EDGE
W umowie nie ma zdefiniowanego, czy płacisz za GPRS, EDGE czy UMTS.
Tyle samo płaci użytkownik korzystający normalnie z GPRS jak i ten na codzień używający HSDPA. Słaby argument.
darqw

no ale modem ma możliwość łączenia sie z 3G (HSDP. UMTS) mi sie nie łączy więc nie ma co argumentować - wadliwe urządzenie należy naprawić lub wymienić.
Dziś w środku Wawy, główny salon Orange - pingi 500-1000ms EDGE 199kb/s - sprawdzony sprzęt, sprawdzona karta - OK, modem do serwisu. Pismo do Orange o niemożności korzystania z usługi z powodu wadliwego działania sprzętu.
W sumie to pluje sobie w twarz bo mogłem już pierwszego dnia rozwiązać umowę - zgodnie z prawem można od każdej umowy odstąpić w ciągu 14 dni od podpisania.. Już po godzinie od wyjścia z salonu stwierdziłem ze 3G mi nie działa.. na infolini powiedzieli mi że czasem tak może być - u mnie to czasem było przez pół roku.. aż szkoda słów żeby se nawrzucać.
No ale, sie zobaczy co będzie.

Wielkie dzięki za podpowiedzi, za info i ogólnie. :szampan:
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

darqw pisze:zgodnie z prawem można od każdej umowy odstąpić w ciągu 14 dni od podpisania
Podaj źródło, na które się powołujesz. Od umowy można odstąpić, jeśli jest podpisywana na odległość, poza siedzibą firmy (np. sprzęt nabywany drogą wysyłkową). I to też tylko w przypadku, kiedy występujesz jako osoba fizyczna.

Polecam lekturę ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny, dokładnie art. 7. Mowa tu o 10 dniach.
Oczywiście pozostaje jeszcze rękojmia, ale to co innego i też na pewno nie ma tam terminu 14 dni.

Oczywiście rozumiem Twój problem, to po pierwsze problem z urządzeniem, które nie chce się łączyć w trybie 3G (oczywiście rozumiem, że testowałeś na różnych komputerach i w różnych miejscach?) oraz dodatkowo problem z wydolnością infrastruktury 2G/2,5G w miejscu, gdzie najcześciej korzystasz z usługi.

Napisz nam jeszcze, co dokładnie napisałeś w tym piśmie do Orange, to znaczy o co wnioskowałeś?
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

darqw pisze:jakby BTS był walnięty na EDGE to by kolega mieszkający 2 ulice dalej też nie miał neta.
Skąd ta pewność, że łączycie się do tego samego BTS ?

[ Dodano: 2008-04-07, 19:49 ]
Engelbert pisze:W umowie nie ma zdefiniowanego, czy płacisz za GPRS, EDGE czy UMTS.
Chyba nie o formę płatności chodzi tylko możność korzystania z technologii 3G. Dlatego potwierdzam tu moją aprobatę. http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82543#82543
ODPOWIEDZ