Stacja bazowa z HSDPA, a modem EDGE
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Stacja bazowa z HSDPA, a modem EDGE
Witam,
mam pytanie odnośnie technologii internetu komórkowego w przełożeniu na modem. Załóżmy taką sytuację. Czy mając modem, który obsługuję maks. technologię EDGE będę łapał zasięg ze stacji bazowej, która ma zasięg HSDPA? Czy wówczas połączenie z tej stacji będzie ograniczone do poziomu EDGE czy też modem będzie szukał zasięgu od stacji z EDGE lub GPRS? Problem akurat mnie nie dotyczy, ale ciekawi mnie odpowiedź na to pytanie.
Pozdrawiam.
mam pytanie odnośnie technologii internetu komórkowego w przełożeniu na modem. Załóżmy taką sytuację. Czy mając modem, który obsługuję maks. technologię EDGE będę łapał zasięg ze stacji bazowej, która ma zasięg HSDPA? Czy wówczas połączenie z tej stacji będzie ograniczone do poziomu EDGE czy też modem będzie szukał zasięgu od stacji z EDGE lub GPRS? Problem akurat mnie nie dotyczy, ale ciekawi mnie odpowiedź na to pytanie.
Pozdrawiam.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Stacja bazowa z HSDPA, a modem EDGE
Jeśli dana stacja nadaje tylko HSDPA to modem będzie szukał innej na której jest GPRS/EDGE.T-Mac pisze:Czy wówczas połączenie z tej stacji będzie ograniczone do poziomu EDGE czy też modem będzie szukał zasięgu od stacji z EDGE lub GPRS?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ale zazwyczaj jest tak, ze jak ma HSDPA to ma wszystko w dół, czyli EDGE/GPRS.Jaco pisze:Jeśli dana stacja nadaje tylko HSDPA to modem będzie szukał innej na której jest GPRS/EDGE
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
DokładnieBliSki pisze:ze jak ma HSDPA to ma wszystko w dół, czyli EDGE/GPRS.

- bob
- Guru bezprzewodowy
No wiecie Panowie to nawet ciekawy temat. Ja sam nie wiem czy jest tak zawsze.BliSki pisze:Ale zazwyczaj jest tak, ze jak ma HSDPA to ma wszystko w dół, czyli EDGE/GPRS

-
Wiele terminali jeszcze nie ma HSDPA, jak mialyby wtedy dzialac?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ale chodzi mi o stację bazową. Stacja ma HSDPA to czy w dół też ma zawsze ?BliSki pisze:Wiele terminali jeszcze nie ma HSDPA, jak mialyby wtedy dzialac?

[ Dodano: 2008-04-12, 11:22 ]
A może dopiero wtedy kiedy jest wyposażona w Broadcast Control Channels (common BCCH) ?
I jeszcze jedno czy Broadcast Control Channels służy tylko do przełączania w trybie rozmowy telefonicznej ?
-
Czy ma zawsze, to powinien jakiś przedstawiciel operatorów się wypowiedzieć. Ja nie mogę stwierdzić tego na 100%, bo nie mam takich danych odnośnie wszystkich operatorów jak też ich wszystkich BTSów.bob pisze:Stacja ma HSDPA to czy w dół też ma zawsze ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Wg mnie nie zawsze. Przykladem sa stacje Play ktore maja tylko 3G/HSDPA.
Co do pozostalych opow to GPRS na pewno maja... Co do EDGE to niekoniecznie - ja w Orange w domu mam tylko GPRS i 3G/HSDPA... Tak ze EDGE nie zawsze jest tam gdzie 3G
Co do pozostalych opow to GPRS na pewno maja... Co do EDGE to niekoniecznie - ja w Orange w domu mam tylko GPRS i 3G/HSDPA... Tak ze EDGE nie zawsze jest tam gdzie 3G

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
Ale testowałeś to na urządzeniu tylko z EDGE czy jak sugeruje Twoja wypowiedź na HSDPA?yagi pisze:ja w Orange w domu mam tylko GPRS i 3G/HSDPA

Playa przemilczę minuta ciszy, bo zadziwia mnie czasami ich politykayagi pisze:Przykladem sa stacje Play ktore maja tylko 3G/HSDPA

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- yagi
- Stary wyga bezprzewodowy
Testowalem na wszystkie mozliwe sposoby i jest GPRS i 3G/HSDPA.BliSki pisze:Ale testowałeś to na urządzeniu tylko z EDGE czy jak sugeruje Twoja wypowiedź na HSDPA?
Nie maja innego wyjscia. Nie maja koncesji na nizsze czestotliwosci - tylko UMTS, i staraja sie jakos sobie radzic. Z tego co wyczytalem to beda teraz startowac po czestotliwosci 900 MHz...BliSki pisze: Playa przemilczę minuta ciszy, bo zadziwia mnie czasami ich polityka

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
-
I to wszystko wyjaśnia, czemu jest jak jestyagi pisze:Nie maja innego wyjscia. Nie maja koncesji na nizsze czestotliwosci - tylko UMTS

Pozdr, (R) BliSki. (tm)