Net bezprzewodowo - co zamiast anteny?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
SebaaMax
Początkujący użytkownik forum

Net bezprzewodowo - co zamiast anteny?

Post autor: SebaaMax »

Znalazłem Wasze forum, zacząłem przeszukiwać ale nie mogę znaleźć tematu podobnego do mojego problemu.

Chcę założyć internet od lokalnego dostawcy (bezprzewodowo). Testowałem już od niego łącze (jestem ok 300 metrów od nadajnika) i mój laptop łączył się z netem jeżeli był postawiony przy oknie od strony nadajnika. W pokojach niestety nie działa.
I moje pytanie: w jakie urządzenia muszę się zaopatrzyć, żebym mógł mieć neta w całym mieszkaniu, ale BEZ montażu anteny zewnętrznej. Czy li potrzebuję coś co odbierze mi sygnał z tego nadajnika i później prześle mi na mieszkanie, ale odpowiednio wzmocniony (do 2 laptopów XP i Vista)

Z góry wielkie dzięki
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Net bezprzewodowo - co zamiast anteny?

Post autor: zDaleKi »

SebaaMax pisze:I moje pytanie: w jakie urządzenia muszę się zaopatrzyć, żebym mógł mieć neta w całym mieszkaniu, ale BEZ montażu anteny zewnętrznej.
Możesz zastosować to, co opisano tu, ale bez anteny zewnętrznej ;)
> Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
SebaaMax

A co będzie mi odbierało sygnał z nadajnika usługodawcy?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

SebaaMax pisze:co będzie mi odbierało sygnał z nadajnika usługodawcy?
Antena wbudowana w APC/router.
Pisałeś, że:
SebaaMax pisze:BEZ montażu anteny zewnętrznej
...zatem będziesz miał antenę wewnętrzną. Tylko oczywiście APC lub router z funkcją repeatera musi stać w taki miejscu, gdzie jest dobry sygnał czyli raczej na oknie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
SebaaMax

A czy jakiś konkretny, sprawdzony model możesz mi podać? Czyli urządzenie "2w1"- odbierze sygnał bezprzewodowo i przekaże po WiFi do 2 laptopów?
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Jesli dostaniesz od providera dwa klienckie adresy IP wtedy wystarczy jedynie np AP'ek TP-LINK TL-WA501G w trybie Wzmacniaka (Repeater), a jeśli nie dostaniesz lub czasami bedziesz chcial wiecej kompow pod neta podlaczyc, to albo wyzej wspomniany AP+ jakis router z Wifi (najlepiej Black Box AP/Router), lub jest pewien model routera Pentragram - Cerberus, ktory działa na raz jako APClient na jednej antenie, i jakos Router Wifi na drugiej, ale nie pamietam niestety oznaczenia modelu dokladnego :/
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

DJ1910 pisze:w trybie Wzmacniaka (Repeater),
Czy na pewno o "wzmacniak" chodzi ?
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Tak nas na uczelni uczą to oficjalnie nazywać :P chyba ze to sie tyczy jedynie sieci LAN przewodowych.
ODPOWIEDZ