NETGEAR WGR614v9

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bochenek
Początkujący użytkownik forum

NETGEAR WGR614v9

Post autor: bochenek »

Witam. Byl juz podobny temat ale moj problem jest troszke inny wiec postanowilem zalozyc nowy temat.

Mianowicie kupilem sobie router NETGEAR WGR614v9
Mam kablowke >>> http://www.widzew.net//content/view/66/74/ (11. MEGA 1 (1 Mbit/s))

Skonfigurowalem router (moze cos zle;/). W kazdym razie wychodzi na to ze mam internet na komputerze a na laptopie nie wykrywa mi polaczenia wireless (Atheros AR5007EG). Nie laczy sie ani na chwile.

taka mam konfiguracje...
1) Basic Settings > http://img266.imageshack.us/img266/2267 ... ngszz5.png
2) Router Status > http://img266.imageshack.us/img266/4017 ... tuswx5.png
a) Statistics > http://img261.imageshack.us/img261/6519 ... icsvy8.png
3) Wireless Settings > http://img261.imageshack.us/img261/8061 ... ngsgv8.png
4) Advanced Wireless > http://img355.imageshack.us/img355/6602 ... esscb0.png

w laptopie mam wszytko na auto ustawione we wlasciwosciach polaczenie sieci bezprzewodowej. (moze adres mac ma byc wszedzie taki sam? moze jakies sterowniki musze scaignac do tego> Atheros AR5007EG? sam juz nie wiem :()

Aaa i jeszcze takie male info lampki w routerze: Power, Wireless - swieca sie non stop, Internet, 1 - mrygaja

jak jeszcze jakies screeny to piszcie i wrzuce :)
z gory dzieki za pomoc

<edit>
na laptopie jak mi sie podlaczalo wpisalem siec NETGEAR. I zalecalo mi zebym uzyl dysku flash ale nie wiem do czego to sluzy. wiec wybralem 2 opcje > recznie. I kazalo mi wydrukowac dokument z ustawienaimi sieci bezprzewodowej. I wszytko. Ale net jak nie dzialal tak nie dziala.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: NETGEAR WGR614v9

Post autor: YaHooo »

Na pierwszy rzut oka wszystkie ustawienia są dobre: radio jest włączone, oraz rozgłaszanie SSID też. A laptop widzi jakieś inne sieci, czy tylko Twojej? Spróbuj zainstalować program NetStumbler i zobaczyć czy on wykryje Twoją sieć (od tego bym radził zacząć w pierwszej kolejności). A może nie włączyłeś karty przełącznikiem na obudowie laptopa. Ewentualnie jakiś program na komputerze też może wyłączyć kartę (Wireless Manager).
bochenek pisze:moze adres mac ma byc wszedzie taki sam?
Nie może być dwóch takich samych adresów MAC.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bochenek

Laptop nie widzi zadnych sieci oprocz mojej (ale chyba w moim miescie nie ma zadnej innej sieci w poblizu).

A co do tego wlacznika karty - nie wlaczylem, a jest w ogole cos takiego na obudowie bo <font color="#FF00FF"><b>»»znaleźć««</b></font> nie moge oO (moj laptop>>> Fujitsu-Siemens Esprimo Mobile V5515)

Tego NetStumbler'a na laptopie mam zaistalowac tak :)?
<edit> "No APs active" >>> wiec chyba nic nie wykrylo...

<edit> chyba jakos trzeba wlaczyc przelacznikiem tylko nie wiem gdzie jest takowy w moim laptopie bo go wygralem w konkursie i mi instrukcji nie dali ;/

<edit> uzylem kombinacji klawiszy Fn i F1 tak jak mi zalecil kolega i zmienilem WLAN z off na ON :cfaniak: . Netstumbler zaczal mi wykrywac sieci szkoda tylko ze nie ma mojej o nazwie NETGEAR (chyba ze jest zmieniona nazwa). Ale w panelu sterowania nadal nie wykrywa (zadnej)... :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

To proponuję zainstalować aplikację producenta >Atheros Driver And Client Aplications<. I spróbuj za pomocą tej aplikacji znaleźć swoją sieć.

Ewentualnie możesz ustawić na próbę kanał na zakładce Wireless Settings (tej gdzie dałeś zrzut ekranu) Channel ręcznie np. na 5, a Mode na b lub g
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
bochenek

ok no wiec tak sciagnalem ten programik usiadlem w swoim pokoju i nic nie wykrywa, poszedlem do innego i ku mojemu zdziwieniu polaczylem sie do kogos innego z bloku ;d do sieci o nazwie Janusz ;P (tylko ze bardzo niski transfer jest :P) czyli wychodzi na to ze cos zle z konfiguracja routera...

aaa wlasnie polaczylo mi sie do tej sieci bez mojej zgody... ;/ i nie wiem jak teraz sie rozlaczyc...

no i jeszcze takie pytanie - czemu jak klikam na pasku tym po prawo (pasku zadan?:P) Polaczenie sieci bezprzewodowej >>> Pokaz sieci bezprzewodowe >>> to mi zadnej sieci nie wykrywa ... Odswiez liste sieci nic nie daje ...
http://img359.imageshack.us/img359/6753 ... nieyw8.png

<edit>
YaHooo pisze:Nie może być dwóch takich samych adresów MAC.
mozna ;] >>>

Na kompie mam taki sam jak w routerze... to zle :?
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 14:28 przez bochenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bochenek pisze:ku mojemu zdziwieniu polaczylem sie do kogos innego z bloku ;d do sieci
:nienie: My tu na forum tępimy podłączanie się do cudzych sieci, gdyż jest to nielegalne.
bochenek pisze:nie wiem jak teraz sie rozlaczyc...
Pewnie trzeba usunąć profil odpowiadający tej sieci, albo odznaczyć automatyczne łączenie i po sprawie.
bochenek pisze:to mi zadnej sieci nie wykrywa ... Odswiez liste sieci nic nie daje ...
Bo masz zainstalowany program do obsługi sieci dedykowany dla karty. To jest tak, że jak chcesz używać programu od karty, to nie możesz używać apletu Windowsa, o czym mówi ten napis na zrzucie przedstawionym przez Ciebie.
bochenek pisze:mozna ;] >>>
Radziłbym usunąć tego linka. Nie podajemy na forum takich informacji jak zrobić coś nielegalnego. Ja pisząc, że nie może być miałem na myśli, że w jednym czasie nie może być podłączonych dwóch kart sieciowych w jednej sieci. Co jest też napisane w tym artykule.
bochenek pisze:Na kompie mam taki sam jak w routerze... to zle :?
Raczej tak. Masz na myśli, że sklonowałeś adres na router, bo dostawca stosuje filtrowanie MAC?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Jesli routera ma taki sam MAC na interfejsie WAN jak komputer do niego podlaczony od strony LANu to moim zdaniem nie powinno to sprawiac problemow.
bochenek

1) nie podlaczylem sie specjalnie do tego goscia

2) przed scaignieciem tego programu co mi dales tez mi nie wykrywalo nic

3) moim zdaniem to nie jest nielegalne. uzylem tego bo tak jak piszesz dostawca stosuje filtrowanie MAC a chcialem sobie sciagnac pare plikow do laptopa przez kabel bo router jak nie dzialal tak dalej nie dziala prawdlowo, ok ale skasuje zeby nie bylo ...

Hmm to juz nie wiem co jest zle skonfigurowane ;/ wiadomo tylko ze cos z routerem...
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bochenek pisze:1) nie podlaczylem sie specjalnie do tego goscia
Ja to rozumiem, ale na forum tępimy takie rzeczy więc chciałem Ci to uświadomić :)
bochenek pisze:3) moim zdaniem to nie jest nielegalne
Nielegalne jest to co napisane było w tym artykule dlaczego można zmienić MAC.

Zatem mam jeszcze jedną radę masz może kolegę z laptopem to poproś niech przyjdzie do Ciebie i zobacz czy u niego wykrywa sieć. Jak u niego wykryje to najprawdopodobniej coś nie tak z kartą. Jak nie wykryje to z routerem.
bochenek

cos zrobilem dokladnie nie wiem co :D zmienilem mac na laptopie i jeszcze cos w konfiguracji ;d i dziala ;D no to teraz tylko jakies zabezpieczenia i bedzie git

dziekuje ladnie :))

YaHooo leci do ciebie ;d <pomogl> :szampan:

<edit>
tylko nie wiem ktore wybrac :) >>>
WEP
WPA-PSK [TKIP]
WPA2-PSK [AES]
WPA-PSK [TKIP] + WPA2-PSK [AES]

polecicie mi cos :)?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bochenek pisze:dziekuje ladnie :)
Proszę bardzo :zdrowko:

Co do zabezpieczenia to moim skromnym zdaniem najlepiej WPA2 przy czym hasło niesłownikowe, najlepiej jakaś losowa kombinacja cyfr, liter dużych i małych.
bochenek

hmm no to tak zrobilem 8 cyferek mam :) tylko nie wiedziec czemu nie moge sie teraz do siebi podlaczyc ... (nie wyskakuje tez zadne okienko w ktore moglbym wpisac haslo :/)

<edit>
probowalem wszytkie oprocz WEP i zawsze jest to samo >>> nie chce sie polaczyc :/
Ostatnio zmieniony 2008-04-15, 21:15 przez bochenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

A może karta sieciowa nie obsługuje tego rodzaju szyfrowania, spróbuj zmienić na inny rodzaj, przy czym wystrzegaj się WEP, jest łatwe do złamania.
ODPOWIEDZ