Antena do UMTS/HSDPA 2km przez las.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MrMleczko
Początkujący użytkownik forum

Antena do UMTS/HSDPA 2km przez las.

Post autor: MrMleczko »

Tak wiem, że było trochę takich tematów mam także świadomość, że w FAQ jest napisane cytuje „Do UMTS i HSDPA jeżeli nie masz 30% siły sygnału, kupuj najmocniejsze, jakie zobaczysz.”. Jednak chciałbym żeby ktoś znający się na temacie wypowiedział się konkretnie o moim przypadku. Otóż mieszkam 2km (praktycznie sam las) od nadajnika UMTS. Bez anteny zewnętrznej mam 2 kreski zasięgu UMTS (przy oknie, w głębi domu znika) jednak dla mnie to trochę za mało i tu przechodzę do sedna sprawy czy ta antena http://telkob.inkontrahent.pl/index.php ... 0&rg=0&sg= da mi wyraźny skok jakość połączenia (i czy w ogóle jest to dobra antena) a jeżeli nie to jaką antenę powinienem kupić? Z góry dziękuje za pomoc i za cierpliwość.
Ostatnio zmieniony 2008-04-13, 17:53 przez MrMleczko, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena do UMTS/HSDPA 2km przez las.

Post autor: wojteks »

Radziłbym antenę pod UMTS/HSDPA a nie uniwersalną.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7035.htm

Są różne gniazda do wyboru SMA, SMA-RP, FME. Do modemu potrzebujesz dodatkowo konektor.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
MrMleczko
Początkujący użytkownik forum

Post autor: MrMleczko »

Czyli antena ogólna da mniejszy zysk niż antena konkretnie pod UMTS/HSDPA? i jeszcze jedno pytanie mam możliwość korzystania z 2 modemów Option GlobeTrotter
GT MAX 7.2 i Huawei E630 który z nich wybrać?
I już ostatnie pytanie czym tak naprawdę oprócz wyglądu różnią się anteny panelowe od zwykłych?
viktor
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: viktor »

MrMleczko pisze:Czyli antena ogólna da mniejszy zysk niż antena konkretnie pod UMTS/HSDPA?
Nie możemy tak powiedzieć bo są to dwie rożne anteny:
Antena panelowa ATP-14 jest chyba anteną do okólną o zysku energetycznym 14 dB nie ma słowa o UTMS/HSDPA
a antena ATK-16/2 GHz UMTS 13 dB zaproponowana przez Wojteks jest antena kierunkowa o charakterystyce kierunkowej i zysku energetycznym 13 dBi Mówiąc inaczej ustawiamy ją na kierunku BtV
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

viktor pisze:Antena panelowa ATP-14 jest chyba anteną do okólną
Kolego jak nie wiesz co pisać to lepiej nie pisz, to jest antena kierunkowa. Jej parametry są nieznane bo nie wiemy przy jakiej częstotliwości ma wzmocnienie 14dB (jest to coś jak antena siatkowa szerokopasmowa do TV) niby dobra ale nie do końca.
viktor pisze:Mówiąc inaczej ustawiamy ją na kierunku BtV
Chyba chodzi o BTS a właściwie NodeB czyli bazę UMTS/HSDPA.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ