Antena do UMTS/HSDPA 2km przez las.
Moderator: Moderatorzy
- MrMleczko
- Początkujący użytkownik forum
Antena do UMTS/HSDPA 2km przez las.
Tak wiem, że było trochę takich tematów mam także świadomość, że w FAQ jest napisane cytuje „Do UMTS i HSDPA jeżeli nie masz 30% siły sygnału, kupuj najmocniejsze, jakie zobaczysz.”. Jednak chciałbym żeby ktoś znający się na temacie wypowiedział się konkretnie o moim przypadku. Otóż mieszkam 2km (praktycznie sam las) od nadajnika UMTS. Bez anteny zewnętrznej mam 2 kreski zasięgu UMTS (przy oknie, w głębi domu znika) jednak dla mnie to trochę za mało i tu przechodzę do sedna sprawy czy ta antena http://telkob.inkontrahent.pl/index.php ... 0&rg=0&sg= da mi wyraźny skok jakość połączenia (i czy w ogóle jest to dobra antena) a jeżeli nie to jaką antenę powinienem kupić? Z góry dziękuje za pomoc i za cierpliwość.
Ostatnio zmieniony 2008-04-13, 17:53 przez MrMleczko, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Antena do UMTS/HSDPA 2km przez las.
Radziłbym antenę pod UMTS/HSDPA a nie uniwersalną.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7035.htm
Są różne gniazda do wyboru SMA, SMA-RP, FME. Do modemu potrzebujesz dodatkowo konektor.
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-16-2 ... _A7035.htm
Są różne gniazda do wyboru SMA, SMA-RP, FME. Do modemu potrzebujesz dodatkowo konektor.
Nie pomagam na PW!
- MrMleczko
- Początkujący użytkownik forum
Czyli antena ogólna da mniejszy zysk niż antena konkretnie pod UMTS/HSDPA? i jeszcze jedno pytanie mam możliwość korzystania z 2 modemów Option GlobeTrotter
GT MAX 7.2 i Huawei E630 który z nich wybrać?
I już ostatnie pytanie czym tak naprawdę oprócz wyglądu różnią się anteny panelowe od zwykłych?
GT MAX 7.2 i Huawei E630 który z nich wybrać?
I już ostatnie pytanie czym tak naprawdę oprócz wyglądu różnią się anteny panelowe od zwykłych?
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Nie możemy tak powiedzieć bo są to dwie rożne anteny:MrMleczko pisze:Czyli antena ogólna da mniejszy zysk niż antena konkretnie pod UMTS/HSDPA?
Antena panelowa ATP-14 jest chyba anteną do okólną o zysku energetycznym 14 dB nie ma słowa o UTMS/HSDPA
a antena ATK-16/2 GHz UMTS 13 dB zaproponowana przez Wojteks jest antena kierunkowa o charakterystyce kierunkowej i zysku energetycznym 13 dBi Mówiąc inaczej ustawiamy ją na kierunku BtV
Nie ma takiej fantazji której wola i rozum ludzi nie zdołałby przekształcić w rzeczywistość
- wojteks
- *** Administrator ***
Kolego jak nie wiesz co pisać to lepiej nie pisz, to jest antena kierunkowa. Jej parametry są nieznane bo nie wiemy przy jakiej częstotliwości ma wzmocnienie 14dB (jest to coś jak antena siatkowa szerokopasmowa do TV) niby dobra ale nie do końca.viktor pisze:Antena panelowa ATP-14 jest chyba anteną do okólną
Chyba chodzi o BTS a właściwie NodeB czyli bazę UMTS/HSDPA.viktor pisze:Mówiąc inaczej ustawiamy ją na kierunku BtV
Nie pomagam na PW!