W załączniku-mapka to schemat sytuacji w mojej okolicy (info ze strony plusa). Mam dwie opcje do wyboru, albo korzystać z edge, albo zainwestować w dobrą antenę i liczyć na cud że złapie mi przynajmniej umts. Antenę kierunkową i tak kupię, tylko nie wiem czy warto próbować z umts, skoro korzystając z netmonitor łapie mi zasięg komóra z tego nadajnika edge. Więc bym musiał jakoś wykąpinować żeby go nie brało pod uwagę. Z tego co zrozumiałem to antena umts nie poprawia zasięgu edge i na odwrót, więc jak umts zawiedzie to będzie trzeba nową kupić? I czy w ogóle warto próbować w mojej sytuacji?
Po drugie, to chyba nie do wszystkich modemów można taką antenę podłączyć? Na stronie plusa są takie:
Option Icon 225
Huawei E220 HSDPA
Option Icon 3G/HSDPA
Tylko ten trzeci przypomina trochę mój ED77, tylko nie widzę tam wyjścia na antenę. Z góry zaznaczam że nie znam się na tym, więc nie będę raczej nic rozkręcać, lutować itd., bo to są drogie sprzęty i nie chcę nic popsuć. A może kupić jakiś inny poza umową, wtedy coś tam gratis dają, niższy abonament, czy transfer większy, tylko pojęcia nie mam jaki. Coś na USB z umts niedrogiego? I tak nie liczę na super transfer, w porównaniu z moimi 20 kilobitami/s które mam teraz to gdyby mi wyciągnął chociaż 0,5 mb/s jeżeli mi się uda złapać zasięg umts to byłbym w 7 niebie