[VOIP] Kabel od telefoni analogowej
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
[VOIP] Kabel od telefoni analogowej
Witam
Kupiłem sobie bramkę VOIP i podłączyłem normalnie do routera, ale mam problem, bo trzeba jeszcze podłączyć kabel od telefonu analogowego, a tam już mam zajęty, bo jest podłączony zwykły telefon. Co w tej sytuacji zrobić ? Są jakieś rozgałęziacze czy coś ?
Pozdrawiam
Kupiłem sobie bramkę VOIP i podłączyłem normalnie do routera, ale mam problem, bo trzeba jeszcze podłączyć kabel od telefonu analogowego, a tam już mam zajęty, bo jest podłączony zwykły telefon. Co w tej sytuacji zrobić ? Są jakieś rozgałęziacze czy coś ?
Pozdrawiam
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: [VOIP] Kabel od telefoni analogowej
W tej sytuacji to lepsza byłaby bramka z wejściem także na linię analogową. W takim przypadku do bramki wchodzi Ci także "zwykła linia" a wychodzi już po jednym kablu do telefonu. Takowe bramki produkuje np. firma Fritz.
Drugie wyjście, to telefon "na dwie linie analogowe". Kiedyś Panasonic chyba takie robił.
Trzecie, to drugi aparat telefoniczny.
O przejściówkach nie słyszałem.
Drugie wyjście, to telefon "na dwie linie analogowe". Kiedyś Panasonic chyba takie robił.
Trzecie, to drugi aparat telefoniczny.
O przejściówkach nie słyszałem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Zgadzam się z @BliSki ale dodam jeszcze, że do takich bramek można zaliczyć też Linksysa SPA-3102 - router z bramką VoIP oraz możliwością podłączenia linii analogowej.BliSki pisze:Takowe bramki produkuje np. firma Fritz.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
-
Moglibyście podać mi przykład jakiejś niedrogiej bramki VOIP, która nie wymaga dołączania analogowej linii ?
-
Co masz dokładnie na myśli? Bo wydawało mi się, że taką bramkę już masz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Nie. Mam bramkę, którą chyba wyrzucę na śmietnik, nie mam możliwości dołączenia do bramki linii TP. Potrzebna mi taka, żeby sygnał z netu jedynie starczał.
-
W przedostatnim poście napisałeś:
Czy Ty przypadkiem nie masz ADSLa/neostrady z TPSA? Bo coś tak mi się wydaje. Bo jeżeli tak, to w takim razie potrzebujesz:
1) Albo przed bramkę VoIP podłączyć jeszcze modem ADSLowy i dopiero z modemu poprzez złącze WAN RJ45 (czyli Ethernet) do bramki.
2) Albo bramkę z modemem (o takiej nie słyszałem) - zatem wychodzi, że musiałby to być router z modemem ADSL i bramką VoIP.
Czy dobrze rozumiem o to Ci chodzi?
A w ostatnim:gg1985 pisze:która nie wymaga dołączania analogowej linii
gg1985 pisze:nie mam możliwości dołączenia do bramki linii TP
Chwila chwila. Tak czytam i czytam. Zacznijmy jeszcze raz.gg1985 pisze:Potrzebna mi taka, żeby sygnał z netu jedynie starczał
Czy Ty przypadkiem nie masz ADSLa/neostrady z TPSA? Bo coś tak mi się wydaje. Bo jeżeli tak, to w takim razie potrzebujesz:
1) Albo przed bramkę VoIP podłączyć jeszcze modem ADSLowy i dopiero z modemu poprzez złącze WAN RJ45 (czyli Ethernet) do bramki.
2) Albo bramkę z modemem (o takiej nie słyszałem) - zatem wychodzi, że musiałby to być router z modemem ADSL i bramką VoIP.
Czy dobrze rozumiem o to Ci chodzi?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Tak, mam neostradę. Ja chcę, żeby wyglądało to tak:
Z neostrady sygnał idzie na router, z routera idzie od razu na bramkę VOIP, z bramki VOIP sygnał idzie do jakiegoś już telefonu. Takie coś realizują np. bramki Fritz'a ale niestety są drogie (około 300zł) i pytam, czy znacie coś tańszego ?
Z neostrady sygnał idzie na router, z routera idzie od razu na bramkę VOIP, z bramki VOIP sygnał idzie do jakiegoś już telefonu. Takie coś realizują np. bramki Fritz'a ale niestety są drogie (około 300zł) i pytam, czy znacie coś tańszego ?
-
To przecież wszystkie bramki VoIP tak mają. A dokładnie te, które są produkowane jako osobne urządzenia. Jeżeli zatem kupisz jakąś bramkę "bez routera" (czyli nie 2w1 lub 3w1), to będzie ona miała wejście LAN (na RJ45) i podłączysz się tak jak chcesz do routera bezpośrednio.gg1985 pisze:z routera idzie od razu na bramkę VOIP, z bramki VOIP sygnał idzie do jakiegoś już telefonu
To co pisałem o Fritzu dotyczyło sytuacji gdy chcesz mieć podłączoną telefonię VoIP jak też tradycyjną linię telefoniczną. Jeżeli nie chcesz już tradycyjnej linii do bramki VoIP, to wybór urządzenia jest znacznie łatwiejszy i oczywiście są one tańsze. Ja polecam bramkę Linksysa PAP-2T, a to dlatego, że znam wiele osób, które ją używają i sobie chwalą, sam też z niej korzystam.

Zatem napisz jaką masz bramkę, bo chyba wszyscy już tu się pogubili i dlatego nikt nic nie pisze.gg1985 pisze:Mam bramkę, którą chyba wyrzucę na śmietnik, nie mam możliwości dołączenia do bramki linii TP
I co z tym?
EDIT:gg1985 pisze:Kupiłem sobie bramkę VOIP i podłączyłem normalnie do routera, ale mam problem, bo trzeba jeszcze podłączyć kabel od telefonu analogowego, a tam już mam zajęty, bo jest podłączony zwykły telefon
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy. Czy Ty aby nie chcesz zrobić tak, że masz teraz podłączoną linię analogową do routera, bo zapewne router masz z wbudowanym modemem i port w tym routerze masz taki jak w telefonie. Teraz chciałbyś aby ten router 'podał' bramce VoIP tradycyjny sygnał z telefonii analogowej po kablu sieciowym? Bo jeżeli tak to chcesz zrobić, to się tak nie da. Zwyczajnie router musiałby mieć wbudowane coś jak bramka VoIP (czyli urządzenie do zamiany sygnału analogowego w "IP"), wiec to byłoby bez sensu, dwa dublujące sie w zasadzie urządzenia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
gg1985, a może Ci się konektory pomyliły te RJ45 z RJ-11.
[ Dodano: 2008-04-17, 15:34 ]
Jaką Ty masz w końcu tą bramkę, napisz.

[ Dodano: 2008-04-17, 15:34 ]
Jaką Ty masz w końcu tą bramkę, napisz.