Dane karty
- Model: Novatel Wireless Merlin XU870
- Technologie:CSD / GPRS / EDGE / 3G / 3G+ (HSDPA)
- Szybkośc:
GPRS: Klasa 10 (4+2, maks. 5), CS (1-4)
Odbieranie danych do 53,6 kb/s (downlink)
Wysyłanie danych do 26,8 kb/s (uplink)
EDGE: Klasa 10 (4+2, maks. 5), CS (1-4), MCS (1-9)
Odbieranie danych do 247 kb/s (downlink)
Wysyłanie danych do 118,4 kb/s (uplink)
3G: Odbieranie danych do 384 kb/s (downlink)
Wysyłanie danych do 128 kb/s (uplink)
HSDPA: Odbieranie danych do 3.6 Mb/s (downlink)
Wysyłanie danych do 384 kb/s (uplink)
- Praca w sieciach:
GSM: 850/900/1800/1900 MHz
UMTS: 850/1900/2100 MHz
- Złącze: ExpressCard 34
- Dostępność: Obecnie karta jest dostępna u operatorów takich jak Era, Plus, Orange
Opakowanie: Przypomina z wyglądu opakowania jak do płyt DVD tylko że grubsze

Wewnątrz opakowania znajdziemy: instrukcje, płyte z oprogramowaniem i sterownikami, opis znaczenia kolorów diody na karcie, naklejki z kodem modemu, modem i opakowanie do przenoszenia modemu

Modem

Modem podłączony do gnizada ExpressCard

Zestaw startowy Orange Free na karte

Orange Buisness Everywhere Manager (w tym momencie było połączone poprzez HSDPA)

Podsumowanie
W modemie korzystam z karty sim Orange "Orange Free na karte" starter ten kosztuje 20zł i całą kwote otrzymujemy na połączenia z internetem jest to na około 65mb danych a konto uzupełnia sie tradycyjnymi kartami uzupełniającymi. Dużym zaskoczeniem było dla mnie to że w mieszkaniu udało mi sie połączyć poprzez HSDPA i według speedtest.net dało mi informacje że download wynosi 1499kb/s a upload 321kb/s. Ma to taką zalete że szybko działa internet a co do pieniędzy na koncie to chyba tłumaczyć nie trzeba

Modem posiada też sygnalizacje diodą w 5 kolorach które informują z jakiej technologi obecnie korzystamy. Karta ta spełnia wszystkie moje wymagania i moge jak najbardziej polecić jest warta zakupu.