Pytanie odnośnie operatorów.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pytanie odnośnie operatorów.
Witam serdecznie,
Trafiłem do was, gdyż posiadam niemały problem, a jestem totalnym laikiem spraw jaka mi właśnie spadła na ręce.
Mój problem prezentuje się następująco:
Wynajmuje mieszkanie i potrzebny mi internet na jakieś 3 miesiące. Robiłem mały rekonesans i nie pozostaje mi raczej nic innego jak bezprzewodowy internet ORANGE/PLUS/ERA.
Jedynym moim pocieszeniem jest to, że po 3 miesiącach będę miał możliwość przerzucenia tego internetu na komputer stacjonarny w domu rodziców, gdyż nauczyłem ich posługiwać się takimi zabawkami.
Ma do was znawców, bardzo wielką prośbę.
Wszystkie oferty wyglądają bardzo podobnie u każdego operatora, pytanie tylko którzy są najlepsi, którzy się najszybciej rozwijają i co wybrać...
Chciałbym aby,
- Internet był stabilny
- Tolerancyjnie szybki
- Służył do grania w gry mmorpg typu Tibia (wymagania młodego brata, rzekomo bardzo ważne)
- Generalnie był wart swojej ceny i męczenia się z dwuletnią umową
W grę wchodzą obydwa pakiety 60zł/110zł (w Erze 50/120 - za 0.5Giga i 5Giga ściągalności) ...zwyczajnie jak mam płacić to chciałbym płacić za sensowną sprawę
Sprecyzuje swoje położenie, gdyż wiem że to ma spore znaczenie:
Ja mieszkam w Gdańsku, a dokładnie we Wrzeszczu (dzielnica Gdańska) i myślę, że tu nie będzie problemów. (mieszkam w wieżowcu, czy to jakiś problem?)
Rodzice mieszkają w Elblągu, na ulicy Kościuszki jeżeli to pomoże lepiej oszacować odpowiedź.
Z góry przepraszam moderatorów jeżeli umieściłem temat w złym dziale, aczkolwiek wydaje mi się że powinno być ok.
Dzięki za odpowiedzi i czas poświęcony czytaniu mojego małego wypracowania,
Pozdrawiam,
Michał.
Trafiłem do was, gdyż posiadam niemały problem, a jestem totalnym laikiem spraw jaka mi właśnie spadła na ręce.
Mój problem prezentuje się następująco:
Wynajmuje mieszkanie i potrzebny mi internet na jakieś 3 miesiące. Robiłem mały rekonesans i nie pozostaje mi raczej nic innego jak bezprzewodowy internet ORANGE/PLUS/ERA.
Jedynym moim pocieszeniem jest to, że po 3 miesiącach będę miał możliwość przerzucenia tego internetu na komputer stacjonarny w domu rodziców, gdyż nauczyłem ich posługiwać się takimi zabawkami.
Ma do was znawców, bardzo wielką prośbę.
Wszystkie oferty wyglądają bardzo podobnie u każdego operatora, pytanie tylko którzy są najlepsi, którzy się najszybciej rozwijają i co wybrać...
Chciałbym aby,
- Internet był stabilny
- Tolerancyjnie szybki
- Służył do grania w gry mmorpg typu Tibia (wymagania młodego brata, rzekomo bardzo ważne)
- Generalnie był wart swojej ceny i męczenia się z dwuletnią umową
W grę wchodzą obydwa pakiety 60zł/110zł (w Erze 50/120 - za 0.5Giga i 5Giga ściągalności) ...zwyczajnie jak mam płacić to chciałbym płacić za sensowną sprawę
Sprecyzuje swoje położenie, gdyż wiem że to ma spore znaczenie:
Ja mieszkam w Gdańsku, a dokładnie we Wrzeszczu (dzielnica Gdańska) i myślę, że tu nie będzie problemów. (mieszkam w wieżowcu, czy to jakiś problem?)
Rodzice mieszkają w Elblągu, na ulicy Kościuszki jeżeli to pomoże lepiej oszacować odpowiedź.
Z góry przepraszam moderatorów jeżeli umieściłem temat w złym dziale, aczkolwiek wydaje mi się że powinno być ok.
Dzięki za odpowiedzi i czas poświęcony czytaniu mojego małego wypracowania,
Pozdrawiam,
Michał.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Pytanie odnośnie operatorów.
Kolego zajrzałeś do
???

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
nomyt po 1 w internecie gsm/umts masz limity.
Po 2 pingi są duże więc do grania raczej się nie nadaje.
Po 3 zawsze jakąś opcją jest pożyczenie modemu od kogoś i przetestowanie na kartach pre-paid (na kartę).
Zawsze możesz kupić modem na wolnym rynku i przetestować tak jak wyżej napisałem.
Jak masz modem możesz podpisać umowę na czas nieokreślony co zawsze jest lepsze niż 2 lata z jednym operatorem.
Option GT Max HUSA to teoretyczne 7.2Mbs downloadu i 2Mbs uploadu.
Koszt to około 750zł nowego modemu bez simlocka. 
Po 2 pingi są duże więc do grania raczej się nie nadaje.
Po 3 zawsze jakąś opcją jest pożyczenie modemu od kogoś i przetestowanie na kartach pre-paid (na kartę).
Zawsze możesz kupić modem na wolnym rynku i przetestować tak jak wyżej napisałem.
Jak masz modem możesz podpisać umowę na czas nieokreślony co zawsze jest lepsze niż 2 lata z jednym operatorem.

- bob
- Guru bezprzewodowy
A w praktyce tak jak w moim podpisie a więc bardzo dobrze. Dodam, że mam blisko nadajnik.ja.michal pisze:Option GT Max HUSA to teoretyczne 7.2Mbs downloadu i 2Mbs uploadu.

-
@pidsud
Nie, do Faq nie zajrzałem.
@ja.michal
Nie dysponuje taką gotówką jednorazowo żeby sobie fundować modemy za 750zł.
@bob
" Dodam, że mam blisko nadajnik. "
Chciałeś napisać że ja mam blisko nadajnik? Czy, tak jak napisałeś, że ty go masz blisko?
Tak czy owak dzięki za chęci.
Nie, do Faq nie zajrzałem.
@ja.michal
Nie dysponuje taką gotówką jednorazowo żeby sobie fundować modemy za 750zł.
@bob
" Dodam, że mam blisko nadajnik. "
Chciałeś napisać że ja mam blisko nadajnik? Czy, tak jak napisałeś, że ty go masz blisko?

Tak czy owak dzięki za chęci.
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
Aha, gratuluje:)
Aczkolwiek ja jestem dalej w martwym punkcie.
Aczkolwiek ja jestem dalej w martwym punkcie.
-
Mam podobny problem.Wyjeżdżam do pracy do Norwegii ( 4 tygodnie tam, 3 tyg.w Polsce).Czy mogę wykupić w Polsce jakąś usługę aby działała w Norwegii????
Będę miał laptopa,zalezy mi na Skype, poczcie i wiadomościach z Polski.Moja znojomość komputera jest taka jak go włączyć i uruchomić programy j.w.
Czy ktoś mi podpowie co moge kupić???
Dzieki
Będę miał laptopa,zalezy mi na Skype, poczcie i wiadomościach z Polski.Moja znojomość komputera jest taka jak go włączyć i uruchomić programy j.w.
Czy ktoś mi podpowie co moge kupić???
Dzieki
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Raczej nie, bo koszty Cię tam na miejscu zrujnująemil1601 pisze:Czy mogę wykupić w Polsce jakąś usługę aby działała w Norwegii?

Ale poszukaj na forum jest trochę tematów na ten temat. Jedna podstawowa rada kupić jakąś kartę pre-paid tam na miejscu. Wyjdzie znacznie taniej.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Będziesz jeszcze bardziej jak weźmiesz ten internet komórkowy i nie spełni Twoich oczekiwań, które wypisałeś na samej górze. A pewnie nie spełni.nomyt pisze:Aczkolwiek ja jestem dalej w martwym punkcie.

-
No tak ale potrzebny mi stały dostęp do internetu przynajmniej do końca czerwca.
Mam jakieś inne opcje?
Mam jakieś inne opcje?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Do końca czerwca do simdata. Minusem jest to, że nie jest to najtańsza forma jeśli chciałbyś coś ściągać ale jeśli ograniczysz się do serfowania to będzie dobre rozwiązanie. 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
emil1601 jak BliSki napisał kup tam jakiś pre-paid. W Polsce ewentualnie modem sam bez simlocka.
Jak weźmiesz nasz rodzimy internet w roamingu to będziesz płacić 60-90zł za 1MB! Krótka rozmowa i kilka MB poleciało.
A w tamtym miejscu gdzie jedziesz nie ma hotspota?
Jak weźmiesz nasz rodzimy internet w roamingu to będziesz płacić 60-90zł za 1MB! Krótka rozmowa i kilka MB poleciało.

A w tamtym miejscu gdzie jedziesz nie ma hotspota?

To kup Optiona GT Max 7.2. Niecałe 400zł.nomyt pisze:Nie dysponuje taką gotówką jednorazowo żeby sobie fundować modemy za 750zł.
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
- Użytkownik forum
Witam. Mam podobny problem, co twórca tematu. Na co dzień mieszkam w Poznaniu i tam, wiadomo, umts śmiga w każdej sieci. Obecnie wynajmuje mieszkanie i pracuje w Gnieźnie. Z mapki wywnioskowałem że tylko Era pokrywa całe miasto UMTS. Tak się składa, że mam iPlusa i kończy mi sie umowa. Myslę, żeby być w takiej sieci, w której , w Gnieźnie też będe miał dobry UMTS. Czy możecie mi coś doradzić? Znalazłem na forum wypowiedź z kolei, że UMTS Ery słabo chodzi w Gnieźnie. Może ktoś się orientuje? Pozdrawiam forumowiczów. 

- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Byłem w gnieźnie 3 dni temu, i jesli chodzi o Orange, to w centrum (przy katedrze bawilem sie netem) w orange 3G ma około 3/6 kresek i w miare płynnie działa...brat z ktorym tam bylem na 6280 w Erze i na 3 kreski zasiegu UMTS mial od jednej do dwóch, tak wiec tez fifti fifti...ale jak z efektywnoscia to juz nie wiem
-
- Użytkownik forum
z kolei druga znajoma też ma Blueconnect i mówi że chodzi jej dobrze. Czy to mozliwe, że w tym samym mieście i okolicy Plus chodzi tragicznie, zawiesza się, muli nieprzeciętnie, a np. Era chodzi w miarę dobrze? wiem że to inna sieć, ale czy w poszczególnych sieciach występują aż takie różnice?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
To normalne.robin7 pisze:a np. Era chodzi w miarę dobrze? wiem że to inna sieć, ale czy w poszczególnych sieciach występują aż takie różnice?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak.robin7 pisze:ale czy w poszczególnych sieciach występują aż takie różnice?