Jak wzmocnic sygnał w pensjonacie ?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jak wzmocnic sygnał w pensjonacie ?

Post autor: ja.michal »

YaHooo pisze:Nie wiem jak to jest w przypadku moc AP, ale przy mocach zwykłych kart wi-fi nie często się przekracza normy.
To jaka jest norma? Ile W/mW?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:To do każdej antenki powinniśmy występować o pozwolenie.
Przy WiFi nikt tego nie sprawdza, znaczy się sprawdza UKE ale jak nie przeginamy to się nie czepiają bo to pasmo niestrzeżone a prawie wszyscy ISP naruszają normę 100mW w 2.4GHz, patrz anteny 8, 12 (dookólne), 14 (panele), 17, 19( sektorowe), 27 dBi (parabole). W tym paśmie zezwolenia nie dostaniemy bo może być tylko 100mW.

W sieciach komórkowych nie ma takich ograniczeń, pasma strzeżone/licencjonowane z ograniczoną odległością od nadajnika niezależnie od mocy (szczeliny czasowe w GSM) i bardziej zaawansowane algorytmy przy UMTS/HSxPA. Pamiętam czasy telefonów o mocy 5-7W i 20W wzmacniacze
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks pisze:Przy WiFi nikt tego nie sprawdza, znaczy się sprawdza UKE ale jak nie przeginamy to się nie czepiają bo to pasmo niestrzeżone a prawie wszyscy ISP naruszają normę 100mW
Ciekawe jak to w innych krajach. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

ja.michal pisze:Ciekawe jak to w innych krajach. :)
W Unii Europejskiej jest te 100mW przy 2.4GHz, zaś już w USA norma przewiduje 1W.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Miałem również na myśli jak to jest z kontrolą tego. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Aż tak dokładnych informacji nie posiadam :( Ale myślę, że tak samo jak napisał wojteks. W końcu nikt nie będzie jeździł po mieście i mierzył mocy z jakimi nadają sieci. Chyba że wardriver :hyhy:
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

No tak. ;)
ODPOWIEDZ