Ekrany do anteny WiFi
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Ekrany do anteny WiFi
Witam
Mam w domu router z nadajnikiem WiFi, niestety zasięg jest łapany tylko na tym samym piętrze, na piętrze wyżej już nie łapie. Tak z ciekawości chciałbym zapytać, czy umieszczenie wokół anteny ekranów aluminiowych ma sens ? Teoretycznie to chyba nie, bo nadajnik nadaje na 2.4 GHz, a więc mamy do czynienia z mikrofalami... Jeśli dobrze pamiętam z fizyki, to mikrofale są pochłanianie przez metale, a nie odbijane, dobrze myślę ? Nie wiem za bardzo jak poprawić odbiór, na pewno pomógłby zakup acces pointa, ale to za duży wydatek, są jakieś tańsze sposoby ?
Pzdr
Mam w domu router z nadajnikiem WiFi, niestety zasięg jest łapany tylko na tym samym piętrze, na piętrze wyżej już nie łapie. Tak z ciekawości chciałbym zapytać, czy umieszczenie wokół anteny ekranów aluminiowych ma sens ? Teoretycznie to chyba nie, bo nadajnik nadaje na 2.4 GHz, a więc mamy do czynienia z mikrofalami... Jeśli dobrze pamiętam z fizyki, to mikrofale są pochłanianie przez metale, a nie odbijane, dobrze myślę ? Nie wiem za bardzo jak poprawić odbiór, na pewno pomógłby zakup acces pointa, ale to za duży wydatek, są jakieś tańsze sposoby ?
Pzdr
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Ekrany do anteny WiFi
Próbowałeś przenieść router na górę? Jaki masz router? Da się odkręcić antenę? Jak tak to możesz dokupić większą antenkę.
http://allegro.pl/item348406529_antena_ ... claw_.html
Jeszcze jak masz ustawioną antenę. Idealnie pionowo? Próbowałeś pod kątem ją ustawić?
http://allegro.pl/item348406529_antena_ ... claw_.html
Jeszcze jak masz ustawioną antenę. Idealnie pionowo? Próbowałeś pod kątem ją ustawić?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dodanie ekranu metalowego (tzw. reflektor) jest możliwe. Jednak założenie reflektora spowoduje to, że z anteny dookólnej zrobi się antena kierunkowa, więc w twoim przypadku nic to nie da.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- wojteks
- *** Administrator ***
Napisz jaki masz router, Ja mam podwójnie zbrojony strop żelbetowy, AP ustawione pod sufitem i mam zasięg w całym domu.gg1985 pisze:niestety zasięg jest łapany tylko na tym samym piętrze, na piętrze wyżej już nie łapie
Nie pomagam na PW!
-
Router jest taki http://www.allegro.pl/item344383693_rou ... 36_fv.html
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak masz możliwość to zmień położenie routera, gdzieś na środek domu go przenieś albo koło schodów pod strop. Wiem że to może być problem z kablami ale jeżeli to nie pomoże to pozostaje zakup jakiegoś AP za 70-120zł i umieszczenie go na piętrze (oczywiście podłączonego kablem do routera).
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Zintegrowana antena. Szkoda bo prawdopodobnie wystarczyłoby zamontowanie większej.
Trochę dziwne, że Ci nie łapie. Ja kiedyś miałem WAG200G i ustawiony na parterze w rogu domu który miał ponad 300mkw łapało ładnie po całym domu.
A na jakim kanale wifi działa router?
Trochę dziwne, że Ci nie łapie. Ja kiedyś miałem WAG200G i ustawiony na parterze w rogu domu który miał ponad 300mkw łapało ładnie po całym domu.
A na jakim kanale wifi działa router?
- wojteks
- *** Administrator ***
Dobry pomysł, @gg1985 zmień kanał WiFi na inny na zasadzie jak masz na 1 to daj 6 na próbę a potem 12 i zobaczysz co będzie.A na jakim kanale wifi działa router?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
wojteks, im wyższy kanał tym większa częstotliwość co za tym idzie mniejszy zasięg. Osobiście sprawdzałem. Ustawiłem na 14 u siebie jak chciałem zmniejszyć zasięg a powiększyć trochę transfer.
Proponuje zmniejszyć kanał bo pewnie gg1985 masz 11.
Proponuje zmniejszyć kanał bo pewnie gg1985 masz 11.
- wojteks
- *** Administrator ***
To akurat nie wpływa bezpośrednio na zasięg a na dostrojenie anteny, lepiej dostrojona antena to większy zasięg i trzeba trafić na kanał (1-13 w PL) na którym chodzi najlepiej. Czasami jest to 6,7 , kiedy indziej 1 a czasami 13.ja.michal pisze:im wyższy kanał tym większa częstotliwość co za tym idzie mniejszy zasięg
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To dziwne, że po przestawieniu z 11 na 14 zasięg mi spadł a prędkość po sieci wzrosła z 1.8MB/s na 2.5MB/s. Mi się wydaje, że jest jak z gsm. 900 ma większy zasięg w porównaniu do 1800. Tutaj jest duża różnica bo częstotliwość jest o około 2x większa 1800 w stosunku do 900.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jakie sieci WiFi masz w okolicy? może one zakłócają na innych kanałach niż 14 (w PL nielegalny).ja.michal pisze:z 11 na 14 zasięg mi spadł a prędkość po sieci wzrosła z 1.8MB/s na 2.5MB/s
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Miałem dawno. Jakieś 1.5 roku temu. Sieci WiFi nie było w okolicy. Może jedna, domowa u sąsiada 2 domy dalej bo coś łapałem jak byłem w ogrodzie.
-
Obecnie mam kanał 5 ustawiony.
Tzn. to jest tak, że na dole łapie jak są drzwi otwarte, jak zamknięte to już nie.
Jak to jest w końcu z tymi mikrofalami i metalami ? Metale pochłaniają całość mikrofal, czy część pochłaniają, a resztę odbijają ? Jeśli ta druga opcja, to jaką część mniej więcej odbijają.
Tzn. to jest tak, że na dole łapie jak są drzwi otwarte, jak zamknięte to już nie.
Jak to jest w końcu z tymi mikrofalami i metalami ? Metale pochłaniają całość mikrofal, czy część pochłaniają, a resztę odbijają ? Jeśli ta druga opcja, to jaką część mniej więcej odbijają.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
To mocno musi Ci coś blokować. Nie masz innych sieci WiFi w pobliżu?gg1985 pisze:Obecnie mam kanał 5 ustawiony.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Czyli wszystkie standardowo ustawione urządzenia u sąsiadów na kanał 6 będą powodować problem/zakłócenia.gg1985 pisze:Obecnie mam kanał 5 ustawiony.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
No ale jak u sąsiadów, jak ja nie mieszkam w bloku, tylko na wsi i wątpię, żeby ktoś koło mnie miał WiFi.
- wojteks
- *** Administrator ***
Przeskanuj laptopem czy jakieś inne sieci widać (może jakiś ISP ma niedaleko bazę), zmień kanał na 1 potestuj zasięgi, potem na 13 kanał i potestuj zasięgi wewnątrz domu.gg1985 pisze:na wsi i wątpię, żeby ktoś koło mnie miał WiFi.
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
I tu często można się zdziwićgg1985 pisze:No ale jak u sąsiadów, jak ja nie mieszkam w bloku, tylko na wsi i wątpię, żeby ktoś koło mnie miał WiFi

Też racjawojteks pisze:Przeskanuj laptopem czy jakieś inne sieci widać (może jakiś ISP ma niedaleko bazę)

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Więc laptop nie wykrywa żadnych innych sieci, natomiast 200 - 300m ode mnie jest nadajnik takiej lokalnej sieci bezprzewodowej, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie. Potestuje jeszcze z ustawieniami tych kanałów, zobacze może to coś da.
- wojteks
- *** Administrator ***
To laptop powinien to wykrywać chyba że SSID ukryty albo jakieś mosty w 2.4 GHz które są niewidoczne dla kart WiFi, zmiana kanałów powinna pomóc (chyba że ISP ma kilka anten na 2.4 i zabiera wszystkie wolne kanały w okolicy.gg1985 pisze:natomiast 200 - 300m ode mnie jest nadajnik takiej lokalnej sieci bezprzewodowej
Nie pomagam na PW!