Prosze o pomoc!
Niedawno kupiłem laptopa z bezprzewodową kartą sieciową Wireless LAN (802.11a/b/g). Po właczeniu wykrywa darmową sieć bezprzewodową udostpnianą przez m. in. Urząd Miejski. Niestety po drodze są przeskody terenowe i sygnał jest słaby, zaledwie jedna kreska. Dla porównania dodam że w pokoju sąsiednim z innego źródła mam już dwie kreski. Może moglibyście poradzić mi co mam kupić aby wzmocnić odbiór sygnału?
Wzmocnienie sygnału bezprzewodowego internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Wzmocnienie sygnału bezprzewodowego internetu
Jeżeli laptop nie ma wyjscia na antenę zewnetrzną WiFi,to pozostaje albo zakup karty USB (pcmcia są sporo droższe) z gniazdem antenowym (np.Edimax EW-7318Usg),albo access pointa pracującego w trybie Client (do tego drugi AP jeśli nie chcesz mieć laptopa podpiętego kablem,tylko bezprzewodowo).Oluś pisze:Może moglibyście poradzić mi co mam kupić aby wzmocnić odbiór sygnału?
No i antenę zewnetrzną do tego w zalezności od potrzeb,umieszczona jak najwyzej,najlepiej ponad przeszkodami.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Wzmocnienie sygnału bezprzewodowego internetu
Ja dodam jeszcze do poczytania to, bo w zasadzie coś takiego jest potrzebne: > Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów <
Tu w zasadzie masz opis jak to podzielić, ale w Twoim wypadku podłączysz tylko jeden komputer.
Tu w zasadzie masz opis jak to podzielić, ale w Twoim wypadku podłączysz tylko jeden komputer.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.