Wzmocnienie sygnału bezprzewodowego internetu

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Oluś
Początkujący użytkownik forum

Wzmocnienie sygnału bezprzewodowego internetu

Post autor: Oluś »

Prosze o pomoc!
Niedawno kupiłem laptopa z bezprzewodową kartą sieciową Wireless LAN (802.11a/b/g). Po właczeniu wykrywa darmową sieć bezprzewodową udostpnianą przez m. in. Urząd Miejski. Niestety po drodze są przeskody terenowe i sygnał jest słaby, zaledwie jedna kreska. Dla porównania dodam że w pokoju sąsiednim z innego źródła mam już dwie kreski. Może moglibyście poradzić mi co mam kupić aby wzmocnić odbiór sygnału?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Re: Wzmocnienie sygnału bezprzewodowego internetu

Post autor: Patryk »

Oluś pisze:Może moglibyście poradzić mi co mam kupić aby wzmocnić odbiór sygnału?
Jeżeli laptop nie ma wyjscia na antenę zewnetrzną WiFi,to pozostaje albo zakup karty USB (pcmcia są sporo droższe) z gniazdem antenowym (np.Edimax EW-7318Usg),albo access pointa pracującego w trybie Client (do tego drugi AP jeśli nie chcesz mieć laptopa podpiętego kablem,tylko bezprzewodowo).
No i antenę zewnetrzną do tego w zalezności od potrzeb,umieszczona jak najwyzej,najlepiej ponad przeszkodami.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Wzmocnienie sygnału bezprzewodowego internetu

Post autor: zDaleKi »

Ja dodam jeszcze do poczytania to, bo w zasadzie coś takiego jest potrzebne: > Dzielenie internetu radiowego WiFi na dwa i więcej komputerów <
Tu w zasadzie masz opis jak to podzielić, ale w Twoim wypadku podłączysz tylko jeden komputer.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ