problemy ze ściąganiem poczty do Outlooka przez GPRS

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Łukasz

problemy ze ściąganiem poczty do Outlooka przez GPRS

Post autor: Łukasz »

Podczas ściągania e-maili (nawet tych bez załączników) czesto w outlooku wyskakują błedy i muszę ponawiać ściąganie. Czasami to z 10 razy muszę próbować żeby się udało. Na początku mojego korzystania z internetu przez GPRS nie miałem takich problemów. Może ktoś wie jak ja to zaradzić?
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Re: problemy ze ściąganiem poczty do Outlooka przez GPRS

Post autor: Vipera »

Na początek małe pytanka:
Jak wygląda u Ciebie z transferem?
Czy korzystając z innego klienta poczty (np Thunderbird'a) występuje to samo?
Czy w przypadku, gdy jest właczone tylko pobieranie poczty (żadna inna aplikacja nie korzysta w tym czasie z połączenia) również jest tak jak piszesz?

Osobiście nie korzystam z Outlooka ale zaobserwowałem podobny problem podczas pobierania poczty na innych klientach (KMail, Evolution, Thunderbird).
Co zauważyłem:
W przypadku, gdy łącze jest obciążone (jakieś inne pobieranie lub wysyłanie dużych danych lub tak jak w ostatnich dniach - ciach transferu) gdy chcę pobrać pocztę, często właśnie wyskakują mi błedy z pobieraniem poczty.
Jedynym rozwiązaniem jest wtedy wstrzymanie pracy innych programów korzystających z sieci i ponowne połączenie z serwerem poczty.

Może to być przyczyną. Sprawdź.
A w razie czego to podaj jakie komunikaty błędów Ci wyświetla. Taka informacja bardziej naświetli sprawę.

Pozdrawiam
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
Awatar użytkownika
sardo nunspa
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: sardo nunspa »

Ja mam taki problem: Używam outlooka i z o2 sciągam i wysyłam pocztę bez problemu a z onet.pl za chiny ludowe. Cały czas mi wyskakuje komunikat że, źle wpisałem hasło albo login. Oczywiście jest wpisane dobrze. Ki diabeł :?:
Latka lecą...
Robert
Użytkownik forum

Post autor: Robert »

U mnie jest to samo nie moge pobrać poczty z serwera np. interia, wyskakuje mi błąd np numer........ lub komunikat że srewer nie był dawno używany? Konto pocztowe mam poprawnie skonfigurowane. :(
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Vipera »

Prośba : Panowie, podawajcie w takich wypadkach nr i opis błędu (wg komunikatu).
Mając taką informację łatwiej dociec przyczyny problemów.
Czym więcej informacji tym lepiej :P
sardo nunspa pisze:Cały czas mi wyskakuje komunikat że, źle wpisałem hasło albo login. Oczywiście jest wpisane dobrze. Ki diabeł
Czy włączyłeś autoryzację serwera poczty wychodzącej (ale to raczej nie to...)
Może też być coś w samych ustawieniach połączenia z pocztą.
Zerknij na to.
Pamiętam, że kiedyś też miałem czasem taki komunikat (na TETPSIE) i coś właśnie było nie tak w ustawieniach.
O takim drobiazgu jak przypadkowo wciśnięty Caps Lock to lepiej nie mówić, choć to sie każdemu może zdążyć (u mnie notorycznie :P )
Łukasz

Post autor: Łukasz »

Ja najczęściej mam taki błąd:
Zadanie "pop3.poczta.gazeta.pl - Odbieranie zgłosiło błąd (0x800CCC0F): "Połączenie z serwerem zostało przerwane. Jeżeli problem będzie występować nadal, skontaktuj się z administratorem serwera lub usługodawcą internetowym."
Robert
Użytkownik forum

Post autor: Robert »

Ok teraz już dokładnie: pojawja się taki błąd
Twój serwer nieoczekiwanie zakończył połączenie. Mogło być to spowodowane: nieprawidłową konfiguracją serwera, problemami z siecią lub długim okresem nieaktywności. Konto: 'interia.pl', Serwer: 'interia.pl', Protokół: POP3, Port: 110, Zabezpieczenie (SSL): Nie, Numer błędu: 0x800CCC0F
ODPOWIEDZ