nie mam gazowej, ale mam 250W,100W i 60W Też któraś może być??
A ten płyn to taki od lutowania rynien bo jakiś mam bo ojciec jak robił to zostało??
Ojciec mówi że on jakoś (płyn) usuwa ten ocynk czy cos
Wszystkie (prawdopodobnie) BTS-y będące w mojej okolicy pracują w częstotliwości 900Mhz. Kolega mieszkający 3 km odemnie, który również posiada blueconnect, ma w zasięgu hsdpa(ok. 1,3 Mbps) i nie ma podłączonej żadnej anteny. Mam pytanie: w jakiej częstotliwości mam zrobić antenę aby złapać hsdpa? - dodam, że u mnie jest w zasięgu tylko edge z transferem odbieranych do 230 Kbps.
PS. Sorry że tyle pytań, ale jak coś robię to chcę to zrobić pożądnie!
Chcesz zrobić antenę na 900 i na umts/hsdpa jednocześnie? Ciężko będzie. Teoretycznie mam tylko pomysł na to.
UMTS/HSDPA w Polsce działa na 2100MHz lub inaczej 2.1GHz.
Jak daleko masz BTS z UMTS?
Można spróbować złapać go robiąc antenę biquad i montując go na paraboli. Teoretycznie ponad 20dBi można uzyskać.
Jeszcze muszę jedną rzecz wyjaśnić.
Używa się nazwy antena paraboliczna w odniesieniu do anten, które są najbardziej spotykane na naszym rynku do odbioru tv satelitarnej. Prawidłowe nazewnictwo poniżej:
Zależy ile metrów, jak 1-5 to rg58 jak więcej to zdecydowanie h155 lub rf5.
Tłumienie h155/100m to 49.6 dB (0.496dB/m) dla 2.4GHz
Rg58 ma znacznie większe tłumienie.
Paweł_EDGE5 pisze:Znalazłem ciekawy artykuł o budowie anteny yagi 23el. na częstotliwość 2.4GHz
Dane na inne pasma wystarczy przeliczyć w yagi kalkulatorze więc bardzo się przyda.
Paweł_EDGE5 pisze:Zastanawiam się nad wyborem kabla do mojej anteny.
Ja używałem H-155. Wtyczki fme i inne brałem ze sklepu Soltronik. Na allegro nie znalazłem wtyczek i gniazdek fme na H-155. Ogólnie wszystko tam mają. Ja kupowałem osobiście. Minusem przy zamówieniu pocztowym jest zakup za minimum 20zł.
Tak czytam to forum i czytam i mimo, że wiele się z niego nauczyłem, nadal nie widzę porządnego poradnika budowy konkretnej anteny GSM.
Kiedyś, zainspirowany przez ja.michał, po naszej krótkiej korespondencji, w chwili wolnego czasu spłodziłem takie dziełko dotyczące budowy BiQuada. Dziełko chodziło na allegro i jako, że już na siebie zarobiło postanowiłem udostępnić je wszystkim pozostałym.
Opisuję budowę BiQuada w taki sposób, że nikt nie powinien mieć już pytań.
Mam tylko mały problem. Plik *.doc, zawiera mnóstwo zdjęć i nawet spakowany zajmuje ponad 400 KB. Czy ktoś ma kawałek miejsca aby go udostępnić ogółowi?
Pozdrawiam.
ikinyw
-------------------------------------------------------
iPlus-Option 3G/GPRS Toshiba Satellite Pro 4600
ikinyw pisze:Mam tylko mały problem. Plik *.doc, zawiera mnóstwo zdjęć i nawet spakowany zajmuje ponad 400 KB. Czy ktoś ma kawałek miejsca aby go udostępnić ogółowi?
Napisz do mnie na PW, to coś pomyślimy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Zawsze można wrzucić na rapida na koncie premium.
Nie próbowałeś ikinyw do pdf przekonwertować?
Możesz też na wrzucie plik zamieścić.
"Możesz wrzucać dowolne pliki (wideo, mp3, foto, zip, pdf, exe i in.) o rozmiarach do 150 MB."
Umieścimy ten plik na forum na FTP lub może nawet w downloadzie o ile się sprawdzi.
Ja niestety nie mam kiedy zweryfikować informacji tam zawartych
Tymczasowo plik jest tu: <link nieaktualny>
Jeżeli ktoś z Was jest w stanie zweryfikować to opracowanie, to będę wdzięczny. Zamieścimy to na forum wtedy.
Ostatnio zmieniony 2008-05-08, 06:59 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm) Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Przepraszam wszystkich, ale link podany powyżej jest już nieaktualny. Serwer na którym znajdował się plik służy mi do innych celów i nie może być obciążany.
ikinyw pisze:Oczywiście wyrażam zgodę na jego konwersję w format pdf jeżeli ktoś się tego podejmie
Jeżeli nikt tego nie zrobi, to ja się podejmę. Ale z uwagi na problemy czasowe nie będzie to szybko
ikinyw, zamieść w tym miejscu >FAQ - opracowania użytkowników< krótki post opisujący co jest w tym poradniku/tutorialu (tak abyś właścicielem posta był Ty). Ja potem może coś tam jeszcze w tym poście dopiszę i załączę PDF, oraz podepnę do FAQ.
Tak może odkopię temat bo niema poco nowego robić.
Zastanawiam się czy skoro jest bi-quad to czy da się zrobić samego quad.
Jak mamy taką antenę:
To czy da się użyć tylko połowy zgodnie z parametrami tymi co są dla danej częstotliwości (w załączniku o co chodzi dla 2100MHz).
Chodziłoby o to, że quad byłby wygodniejszy jako promiennik do paraboli czy offsetu.
Mi się wydaje, że będzie ok, ale nie jestem pewien. Może koledzy się wypowiecie?
Jasne,że się da - nawet sam dipol prosty czy pętlowy możesz zastosować jako promiennik,tylko czy to ma sens...w przypadku VHF czy nawet UHF radiokomunikacyjnego (400-470 MHz) barierą zawsze były rozmiary fizyczne anten,ale na 2 GHz warto już zbudować coś o większym zysku,nawet do paraboli.